Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z netem DNS

Caendil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem, gdyż nie mogę korzystac z internetu. Korzystam z google chrome i gdy włączam jakąś stronę jest coś takiego:

"Strona internetowa jest niedostępna

Nie można znaleźć serwera legionisci.com, ponieważ nie powiodło się wyszukiwanie DNS. DNS to usługa sieciowa służąca do translacji nazw witryn na adresy internetowe. Ten błąd jest najczęściej powodowany przez brak połączenia internetowego lub niepoprawną konfigurację sieci. Może być również spowodowany brakiem odpowiedzi serwera DNS lub działaniem zapory sieciowej, która uniemożliwia aplikacji Google Chrome dostęp do sieci.

Oto kilka propozycji:

Ponownie załaduj tę stronę internetową później.

Sprawdź połączenie internetowe. Ponownie uruchom wszelkie używane routery, modemy i inne urządzenia sieciowe.

Sprawdź ustawienia DNS. Jeśli nie masz pewności, co to znaczy, skontaktuj się z administratorem sieci.

Wyłącz przewidywanie działań sieciowych, wykonując następujące czynności: wybierz kolejno menu klucza > Opcje > Dla zaawansowanych i usuń zaznaczenie opcji „Przewiduj działania w sieci, aby przyspieszyć ładowanie stron”. Jeśli to nie rozwiąże problemu, zalecamy ponowne włączenie tej opcji w celu zwiększenia wydajności.

Dodaj przeglądarkę Google Chrome jako dozwolony program w ustawieniach zapory sieciowej lub oprogramowania antywirusowego. Jeśli przeglądarka jest już takim programem, usuń ją z listy dozwolonych programów, a następnie dodaj ponownie.

Jeśli korzystasz z serwera proxy, sprawdź jego ustawienia lub skontaktuj się z administratorem sieci, aby upewnić się, że serwer proxy działa. Jeśli uważasz, że nie musisz używać takiego serwera, dostosuj ustawienia serwerów proxy: Wybierz kolejno menu klucza > Opcje > Dla zaawansowanych > Zmień ustawienia serwera proxy > Ustawienia sieci LAN i usuń zaznaczenie pola wyboru „Użyj serwera proxy dla sieci LAN”.

Błąd 105 (net::ERR_NAME_NOT_RESOLVED): Nie można rozpoznać adresu serwera w systemie DNS."

Mam od niedawna nowy router i internet od UPC, wcześniej nie miałem z nimi problemów. teraz odłączyłem od zasilania router i na razie jest internet, ale nie chodzi zbyt szybko. Dodam że ok. 2 tyg temu robiłem reinstall systemu a ten błąd zaczął się pare dni temu. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Zresetuj ruter i modem (jesli masz) i w komputerze wyzeruj ustawienia DNSow. Jesli to nie pomoze to zadzwon do UPC i spytaj sie czy w komputerze musza byc ustawione adresy DNS, jesli tak to ustaw takie jak podadza na ruterze i powinno dzialac. Jesli nie podadza ci zadnych takich informacji to poprostu problem od nich i musisz czekac az cos z tym zrobia.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

od DNS nie zależy szybkość internetu tylko translacja adresów na nazwy

prędzej problem po stronie ISP

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

jezu, zadzwoń i zgłoś problem to nie koniecznie DNS może być uwalony, może też być zła konfiguracja routera czy nawet sieciówki u ciebie czy też jakaś inna awaria

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

co do dns narazie jest to opanowane ale co do coda, facet powiedział mi żebym wpisał w DMZ swój adres lokalny czyli to co zaczyna się na 192.168.0..... i tu trzeba wpisać w ustawieniach routera Podobno to gdzieś w ustawieniach karty sieciowej, jak mam sprawdzić swój lokalny adres ip?

Opublikowano

nie wiem po co dawać do strefy zdemilitaryzowanej komputer bo to jakoś z DNS nie ma nic wspólnego

jak ty IP kompa nie potrafisz sprawdzić nawet to jak sobie poradzisz z konfiguracją czegokolwiek w routerze ?

ip sprawdzisz w ustawieniach połączenia albo wpisując w CMD : ipconfig

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ip to umiem sprawdzić pytałem go ale ip LOKALNE. A w ipconfig też sprawdzałem już 192.168.4.33 ale w DMZ host zamiast 4 jest 0 więc nie wiem czy to tak ma być

Opublikowano

to zrób jak ci kazał i WPOISZ TO IP SWOJE jak już wiesz gdzie to jest ustawienie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

wpisałem to 33 bo 0 nie da się zmienić na 4 i nie zmieniło to typu NAT i to z 33 jest przy adres ipv4 a jeszcze 1 próbuje wpisać (brama domyślna) to nie mogę.

Opublikowano

Siostra miała w polsce podobnie, wystarczy w ustawieniach karty sieciowej wpisać np, DNS-y googla:

podstawowy: 8.8.8.8

alternatywny: 8.8.4.4

Wpisujesz je tutaj:

W prawym dolnym rogu, jeżeli masz windows 7 lub vista masz zegarek i 2x po lewej ten monitorek od połączeń sieciowych, klikasz na to prawym i wybierasz:

Otwórz centrum sieci i udostępniania.

Potem

Zmień ustawienia karty sieciowej

Następnie prawym na połączenie lokalne, czyli ta karta sieciowa, gdzie masz podłączony kabel od neta.

Potem tam zaznaczasz

Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4)

i klikasz

Właściwości

Potem dajesz tam z dołu:

Użyj następujących adresów serwerów DNS:

i wypełniasz pola w ten sposób:

Preferowany adres DNS: 8.8.8.8

(Każde miejsce po kropce to 1 cyferka)

Alternatywny adres DNS: 8.8.4.4

Następnie w cmd systemu uruchomić go jako administrator i wpisać komendę:

(start >wyszukaj programy i pliki > cmd > ppm na CMD i uruchom jako administrator)

ipconfig /flushdns

Potem wyłączyć clienta DNS:

net stop dnscache

i włączyć go ponownie:

net start dnscache

Po tym zabiegu zresetuj kompa i w przypadku laptopa mojej siostry problem z tym DNS już nie występował :)

Pozdro.

A ze zmianą ip i tymi bramkami nic nie zmieniaj, windows sam se to ustawia ja pierdziele tylko pogorszysz sprawę jak coś źle zmienisz i całkiem net Ci zniknie :O

Na stronę routera jak chcesz wejść, to wystarczy wpisać w cmd:

ipconfig

I w linijce: min. Karta Ethernet Połączenie lokalne

Będzie bramka domyślna, w tej linijce kawałek po prawej masz to ip, którym wchodzisz na stronę routera, a Adres IPv4 jest to twój adres lokalny, jeżeli stawiasz jakiś serwer czy chcesz przekierować port to właśnie ustawiasz to IP, jeżeli podłączysz 2 kompa pod router to ip będzie miało inną końcówkę, ponieważ router przydziela pod każdy komputer osobny adres IPv4, ten lokalny.

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Te googlowate dns coś nie zabardzo działają, zresztą google poprzez nie szpieguje i zbiera dane statystyczne o odwiedzanych stronach

Wpisując je zgadzamy sie na warunki użytkowania ;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Krzysztofa na prawdę wszystko dobrze wytłumaczone nawet trochę za dobrze :D Łap okejkę za wypowiedź ale chciał bym jeszcze zapytać może wiesz czy nieunikniony jest ponowny kontakt z usługodawcą internetowym jesli chodzi o mój typ NAT w grze? wpisałem do DMZ tą końcówkę z iPv4 dodałem również porty i dalej jest średni.

Opublikowano

Do zamknięcia tymczasowo, zadzwoniłem do UPC koleś powiedział mi żebym odznaczył 2 opcje w ust. routera i dał dns auto i podziałało, dzieki za pomoc wszystkim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...