Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z dyskiem zewnętrznym

Darkness111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Wczoraj formatowałem komputer i wgrałem na niego Ubuntu. Podczas wszystkich operacji nie odłączałem dysku zew. od komputera. Chwilę popracowałem na tym systemie i z powrotem wgrałem Windowsa. Wgrałem wszystkie sterowniki, SP3, podpiąłem dysk. Sterowniki dysku się zainstalowały, w menadżerze urządzeń jest on widoczny jednak nie ma go w moim komputerze. Gdy nadam mu literę pojawia się w oknie mojego komputera jednak nie mogę go otworzyć bo prosi o sformatowanie, które kompletnie nie wchodzi w rachubę (zbyt dużo ważnych plików). Proszę o poradę/wytłumaczenie jak mogę uruchomić dysk bez utraty danych lub jak te dane odzyskać i dopiero później mógłbym go sformatować. Dysk WD 1,5TB z zewnętrznym zasilaniem.

darkness3.png

Opublikowano

W dysku zmienił się system plików na EXT4, więc otwórz go pod ubuntu, skopiuj wszystko gdzieś, potem zmień system plików na FAT32, i z windowsa wgraj na niego te pliki :)

Opublikowano

Ale po zainstalowaniu Ubuntu i wejściu w mój komputer dysk także nie był widoczny.

Mógłbyś napisać jakiego programu użyć albo coś jaśniej bo do mnie trzeba metodą łopatologiczną :P

Edit

Odpaliłem Ubuntu z LiveCD, w komputerze nie widać ikonki dysku zew., w terminalu dysk jest wykryty i podaje, że system plików to FAT16

darkness3.png

Opublikowano

Hmmm... Z tego co wiem da się zmienić z FAT16 na FAT32 bez utratu danych... Spróbuj jakimś menagerem partycji, a jeśli nie zadziała to spróbuj tego:

http://lmgtfy.com/?q=Zmiana+FAT16+na+FAT32

Opublikowano

pod jakim systemem był robiony dysk ? jak pod Vistą albo W7 to ma partycje dynamiczną może utworzoną której może nie czytać XP

jaką opcje wybrałeś przy instalacji Ubuntu ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dysk był robiony pod XP. Poradziłem sobie w ten sposób ze otworzyłem go przez GetDataBack for NTFS i skopiowałem te najważniejsze rzeczy. Teraz tylko go sformatuję i powinno być dobrze. I tu zachodzi moje pytanie czy formatując dysk utracę ten "system" który był na nim od nowości?

darkness3.png

Opublikowano

Ale nie o to mi chodzi. Czytając komentarze na stronie sprzedawcy, dowiedziałem się, że na dyskach jest jakiś system (nie format plików :)) który zajmuje ileś tam miejsca, i że można go usunąć poprzez formatowanie dysku. A ja na razie nie chciałbym tego utracić. Zawsze sie może do czegoś przydać.

darkness3.png

Opublikowano

Te systemy z pseudo programami szyfrujacymi od firm są chuja warte. Formatuj na ostro do zera. Już lepiej zaszyfrować go TrueCryptem niż jakimś badziewiem od firmy..

jqeuR.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...