Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Chłodzenie i podkręcanie.

GramNaMacu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam komputer. Jak pewnie większość z was... Ale niestety nie jest to już najnowszy sprzęt, bo ma 4 latka. Jest w stanie idealnym... Odkurzany, czyszczony, dobrze chłodzony itp. Oto jego specyfikacja: Intel core 2 duo E4600 (2 x 2.4 GHz), G-force 8600 GT (256 mb ram, ale w teście wydajności wypadła o niebo lepiej od procka), 3 GB pamięci RAM... Dysk i inne pierdoły pomijam. Zainstalowałem na nim flagowy produkt microshitu, o chwytliwej nazwie Windows 7 Ultimate. (Tak btw, to to 7 to chyba aluzja do "07, zgłoś się", bo system nie odpowiada przynajmniej parę razy dziennie). I niedawno wpadłem na jakże przeuroczogenialny plan podkręcenia mojego staruszka z 2 x 2.4 na 2 x 3.0... Bo w końcu jestem zbyt skąpy, żeby wydać to 200 zł na procesor :) I tu pojawia się pytanie: Czy moje biedne boxowe chłodzenie wytrzyma zwiększenie szyny z tych tam 200 do 250? (Tak wgl, to dobrze rozumuje, jeśli chcę zwiększyć szynę FSB, a nie mnożnik? Bo gdzieśtam w odmętach internetu wyczytałem, że wtedy wszystko działa szybciej...) Znalazłem na necie chłodzenie pasujące pod procka (http://allegro.pl/wyprzedaz-nowy-arctic-cooling-alpine-7-gt-lga775-i2189014807.html), ale nie wiem czy ono coś da i czy wgl go potrzeba... Procek na starcie ma ok 40 stopni (Celsiusza)... Aha, i jeszcze jedno. Poda mi ktoś jakiś link do programu, który by mi obciążył proca? Bo chciałem w jakiś sposób sprawdzić jego temperature podczas pracy, ale na razie nie mam nic takiego. Jeśli w ogóle przebrnąłeś do końca, dorgi czytelniku, to z góry dziękuję za pomoc...

Pozdrawiam :D

Opublikowano

A nie lepiej kupić za 3 stówy AMD Phenom || 955 x4 3.1GHz ? Ale jak uważasz Cooler

Witam! Posiadam komputer. Jak pewnie większość z was... Ale niestety nie jest to już najnowszy sprzęt, bo ma 4 latka. Jest w stanie idealnym... Odkurzany, czyszczony, dobrze chłodzony itp. Oto jego specyfikacja: Intel core 2 duo E4600 (2 x 2.4 GHz), G-force 8600 GT (256 mb ram, ale w teście wydajności wypadła o niebo lepiej od procka), 3 GB pamięci RAM... Dysk i inne pierdoły pomijam. Zainstalowałem na nim flagowy produkt microshitu, o chwytliwej nazwie Windows 7 Ultimate. (Tak btw, to to 7 to chyba aluzja do "07, zgłoś się", bo system nie odpowiada przynajmniej parę razy dziennie). I niedawno wpadłem na jakże przeuroczogenialny plan podkręcenia mojego staruszka z 2 x 2.4 na 2 x 3.0... Bo w końcu jestem zbyt skąpy, żeby wydać to 200 zł na procesor :) I tu pojawia się pytanie: Czy moje biedne boxowe chłodzenie wytrzyma zwiększenie szyny z tych tam 200 do 250? (Tak wgl, to dobrze rozumuje, jeśli chcę zwiększyć szynę FSB, a nie mnożnik? Bo gdzieśtam w odmętach internetu wyczytałem, że wtedy wszystko działa szybciej...) Znalazłem na necie chłodzenie pasujące pod procka (http://allegro.pl/wy...2189014807.html), ale nie wiem czy ono coś da i czy wgl go potrzeba... Procek na starcie ma ok 40 stopni (Celsiusza)... Aha, i jeszcze jedno. Poda mi ktoś jakiś link do programu, który by mi obciążył proca? Bo chciałem w jakiś sposób sprawdzić jego temperature podczas pracy, ale na razie nie mam nic takiego. Jeśli w ogóle przebrnąłeś do końca, dorgi czytelniku, to z góry dziękuję za pomoc...

Pozdrawiam :D

Kombustorem możesz obciążyc ale nie jestem pewny czy to do karty czy do obu podzepołów ale pytaj się NiNeTaLeSa

A co do "microshitu" to jest jak zarazie najlepszy system ale ja na twoim miejscu bym wzioł siódemke Home Premium albo Profesional'a

graphic.png

Opublikowano

@UP

Dolicz koszty dobrej MOBO do O/C (do phenka nie może być byle jaka, 300zł) + Zalmana Performę(150zł) + phenek 450zł to wychodzi ok. 1k zł.

Opublikowano

Dokładnie, drogi upie, jeśli już miałbym coś kupować to tylko z serii intel core 2 (quad/duo), bo nie stać mnie nie MOBO... Zasilacz mam 350W model FEEL 3 350ATX, ludzie na niego złożeczą, ale mi odpowiada... I Jeśli procek bierze 1.30 V i ok 50 W teraz, to jeśli zwiększę do 1.50 napięcie, to weźmie z 58 W :) Zasilacz chyba da radę. Ważne żeby nie było skoków napięcia. A co do microshitu, to pan up nie słyszał chyba o Macintoshu i Linuxie :P

Opublikowano

Mozesz podkrecic, stockowe chlodzenie intela pozwoli ci na podkrecenie do tych 3.0 procesora ale potem zasilacz moze miec swoje humory i dzialac nieprawidlowo.

U mnie na stockowym chlodzeniu od intela z 2.53 podkrecilem do 3.23 bez problemow z temperaturami (w stresie mialem okolo 53st.) przy zasilaczu z czarnej serii.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Dokładnie, drogi upie, jeśli już miałbym coś kupować to tylko z serii intel core 2 (quad/duo), bo nie stać mnie nie MOBO... Zasilacz mam 350W model FEEL 3 350ATX, ludzie na niego złożeczą, ale mi odpowiada... I Jeśli procek bierze 1.30 V i ok 50 W teraz, to jeśli zwiększę do 1.50 napięcie, to weźmie z 58 W :) Zasilacz chyba da radę. Ważne żeby nie było skoków napięcia. A co do microshitu, to pan up nie słyszał chyba o Macintoshu i Linuxie :P

ja na twoim miejscu wymienił bym najpierw zasilacz :O

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

ja na twoim miejscu wymienił bym najpierw zasilacz :O

Tylko widzisz, do mojej obudowy nie wejdzie niestety nic sensownego :) A jeśli będę chciał kupić zasilacz+chłodzenie+obudowę to wyjdzie więcej, niż zapłacę za Quada 4 rdzeniowego... Co do zasilacza, to rzeczywiście, miewa jakieś odpały, ale nie sądzę, żeby mógł mi spalić proca... Jeśli podkręce nieznacznie, z tych 200 do 270 nawet, to i tak nie będę zwiększał napięcia, chyba że będzie niestabilny. A mój model zasilacza wcale nie jest taki zły, bo ludzie narzekają tylko na FEEL`a 1 i 2.

Co do chłodzenia- po 15 minutach testów najlepszym programem do palenia procków :D jest temparatura ok 60/59 stopni.

Oto ss-man:

bb576114e617.jpg

Wieczorkiem podkręcę szynę do 250 i zrobie test :) Jak wypadnie poniżej 68/69 stopni to już zostawiam i czekam na chłodzenie. Jeśli powyżej, to obniżam do 230 i też czekam na chłodzenie. Jeśli je już dostanę, to kręcę, dopuki nie stracę stabilności :) Ale i tak max do 3.5 GHz.

Aha i jeszcze jedno. Mam kartę grafiki Gforce 8600 GT, z nowym, lepszym chłodzeniem (nie sugerować się temperaturami z ss-mana wyżej, bo mi padł temperaturomierz na GPU), i czy opłaca mi się ją trochę podkręcać? Bo bardzo chciałbym pograć w Skyrim na full detalach, a nie na medium :)

Opublikowano

Sory, że piszę post pod postem, ale chciałem odświeżyć...

To tak:

Najsampierw dobiłem szynę z 200 do 230 i było wszystko ok. Temperatury od 60 do 65 na ORTHOSIE i 55 na Skyrimie.

Potem wbiłem od razu na 250- Windows nie włączył się...

Zmniejszyłem na 245- to samo

potem 240- najpierw system włączał się, ale padał po paru minutach...

To stopniowo zacząłem zwiększać napięcie... Dobiłem do maxymalnej dawki V bez lepszego chłodzenia, i po paru minutach na ORTHOSIE wyjechało errora. System Halted :P Więcej V prockowi nie dam, bo się spali, po 4 minutach testów miał 70 stopni... Jakieś pomysły? Może coś źle robie?

EDAJT: Zmniejszyłem taktowanie pamięci ram... Kiedy zwiększałem szynę, automatycznie zwiększał taktowanie ramu :)

Teraz tylko kwestja kupić nowe chłodzenie. Zna ktoś inne, lepsze niż to które podałem wcześniej? Bo na allegrogo nie ma nic wyjątkowego.

Opublikowano

Twój procek ma LGA775, Fera też ma 775 więc w czym problem? ;p

No, kur*wa, rzeczywiście... Nie zauważyłem :(

Już paczam na jakims allegro, po ile taka zabawka

EDAJT: Niestety, mam zbyt ujową obudowę, nie wjedzie za cholere :( Mierzyłem, a z racji mojego zwierzęcia (szynszyli) komp nie może stać otwarty :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...