Skocz do zawartości

Matma 1 gim


xxerorxx

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy ci obliczenia zrobić rozumiem.

 

1.

2 (x - 3) + 3 (4 - x) = 2x - 6 + 7 - 3x = -x + -1

2.

3 (x - 4) - 2 (2x - 5) = 3x - 12 - 4x - 10 = -x - 2

3.

2 (x+4) -5 (x + 3) = 2x + 4 + -5x + -15 = -3x + -11

4.

3(x - 4) -4 (2x - 7) = 3x - 12 + -8x - 28 = 5x + 16

 

Nie wiem czy dobrze ;( Niby 3 dni temu dostałem za to -5 ale to był czysty fart ;p

zamachyg.png
Odnośnik do komentarza

1. 2 (x - 3) + 3 (4 - x) = 5

2x - 6 + 12 - 3x = 5

2x - 3x = 5 + 6 - 12

-x = -1

x=1

 

2. 3 (x - 4) - 2 (2x - 5) = 4

3x - 12 - 4x + 10 = 4

3x - 4x = 12 - 10 + 4

-x = 6

x = -6

 

3. 2 (x+4) -5 (x + 3) = 2

2x + 8 - 5x - 15 = 2

2x - 5x = 2 + 15 - 8

-3x = 9

x = -3

 

4. 3(x - 4) -4 (2x - 7) = 2 (x+5)

3x - 12 - 8x + 28 = 2x + 10

3x - 8x - 2x = 10 + 12 - 28

-7x = -6

x = 6/7

 

Chyba dobrze...

Odnośnik do komentarza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający forum Matma 1 gim   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...