Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polski-Poprawka

RapidoTT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,Zawaliłem Polski i chciałbym was prosić o streszczenie czego mam się nauczyć tego jest dość dużo mam mało czasu dlatego proszę o pomoc,tych podpunktów jest około 30 ;/

• Obraz Epoki Starożytnej:najważniejsze zjawiska historyczne,społeczne i kulturowe (filozofia,nauka,sztuka)-biblia i mitologia grecka jako źródła kultury europejskiej-uniwersalne wartości w biblii i mitach
  • Literacki Charakter biblii na przykładzie wybranych gatunków biblijnych -mitologiczne wyobrażenia dotyczące narodzin bogów,świata i człowieka-ingerencji bogów w życie ludzkie -epos antyczny jako najstarszy gatunek epicki - budowa tragedi antycznej-konflikt i tragizm w dramacie antycznym-biblijne i mitologiczne tropy kulturowe
  • filozofia,stoicyzm,epikureizm,przepowiednia,proroctwo,tragizm,rodzaje literackie(epika,liryka,dramat) pieśń,hymn,przypowieść (parabola),mit,mitologia,epos,tragedia antyczna,zasada trzech jedności,alegoria,symbol,sens symboliczny i metaforyczny,przenośnia,porównanie,porównanie homeryckie atrybut,werset
  • fortuna,fatum,zabobon,narracja pierwszoosobowa i trzecioosobowa,puenta
  • katharsis,tragedia,komedia,amfiteatr,teatr.

Nie które z wyżej wymienionych umiem częściowo ale przyda się utrwalić klasa 1gimnazjum ;)
    Dzięki Wynagrodzę Czas i Chęci

L2P E1 PLZ :v

Opublikowano

być w 1 klasie i zawalić o.O jeśli prowadzisz zeszyt to powinieneś wszystko w nim mieć :)

Opublikowano

Niestety,nie mam zeszyty Nasz Pan od polskiego powiedział że nie trzeba nosić starego zeszytu(teraz mam nowy,w tamtym nie było miejsca) i można go wyrzucić,zresztą zawaliłem ponieważ zostałem nieklasyfikowany leżałem w szpitalu i jakoś tak wychodziło jeszcze potem że kontrole wypadały na polskim i na jakimś jeszcze innym no i moja głupota też miała na to wpływ ;/

L2P E1 PLZ :v

Opublikowano

Trzecia i czwarta kropka wyglądają na najłatwiejsze, wszystko znajdziesz z tyłu książki na niebieskich kratkach, jeżeli jedziecie nową podstawą programową ....dasz radę się tego nauczyć, bo np w 4 kropce nie ma nic trudnego, narrację pierwszo, a trzecioosobową łatwo rozróżnisz i krótko zcharakteryzujesz.

Opublikowano

Przeszukaj dokłądnie książke od Polskiego tam jest wszystko.

Zresztą jak ty wyrzuciłeś swój zeszyt to pożycz od kogoś :D

Zresztą od czego jest Google ? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...