Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Mw 3

Kraass

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ma taki problem z połączaniem do kolegów. Chodzi o to, że mam Nat ograniczony wiem, że było masa problemów z tym ale ja mam taki, że nie moge ustawić portów w routerze czyli:

- Ustawiałem porty w routerze nie pomogło.

- Wyłączałem zapory systemu windows ( 7 )

- Podpinałem internet bezpośrednio z modemu dającego internet do mojego laptopa

Ale mam też internet przenośny w ( Pendrivie ) tam mam nat średni i normalnie się łącze, ale ten internet jest wolny i szybko się kończy :) Także wiem, że to winna nat ale wie ktoś może co jeszcze moge zrobić skoro to co robiłem nie pomogło ?

Router : DL-524

Internet mam z Wi-Fi, dzieląc go na 2 komputery:

1 Komputer podpięty bezpośrednio kablem ( też nie działa)

2 Komputer ( mój ) z Wi-Fi i też nie działa

Prosił bym o pomoc bo to jest utrudniająca sprawa, a co ciekawe z nie którymi kolegami moge się łączyć, ale nie ze wszystkimi.

Uprzedzam, że się na tym nie znam więc prosił bym tak aby mógł to zrozumieć ktoś taki jak ja czyli nie ogarniający tych spraw.

76561198048736832.png

Opublikowano

sprawdź w ustawieniach routera czy nie massz gdzieś opcji UPnP Enable do zaznaczenia. Przeglądałem manuala dla tego routera i jeżeli się nie mylę to opcja UPnP jest pod zakładką TOOLS i po lewej stronie wyświetlą się okienka wybierz ostatnie MISC i tam powinno być UPnP Setting i zaznacz ENABLED. Jeżeli to nie pomoże i router kupiłeś sam a nie jak myślę że dostałeś go przy instalacji internetu od dostawcy to pozostaje tylko i wyłącznie skontaktowanie się z dostawcą internetu i przedstawienie mu sytuacji że Twój NAT jest zamknięty i czy istnieje możliwość otwarcia go.

65un.jpg

Pomogłem!? Kliknij Lubię to! :D

Opublikowano

UPnP mam tak jak mówisz zaznaczone, do dostawcy internetu dzwoniłem kazał podać porty, podałem i powiedział, że od nich jest wszystko dobrze i te porty są otwarte od nich i że jakiś problem u mnie ale nie wiem jaki bo wszystko robie tak jak każdy skoro ma ten problem... znacie może jeszcze jakieś sposoby żeby mieć nat Otwarty bądz Średni?

Router kupowałem sam

76561198048736832.png

Opublikowano

hm to mnie trochę zagiąłeś -.- bo jeżeli chodzi o porty to ja np u siebie na routerze mam wszystkie zamknięte(z automatu jeżeli router posiada wbudowany firewall to wszystkie porty będą poblokowane) oprócz portu którego używam do ściągania z torrentów a NAT czy mam zaznaczoną opcję UPnP czy odznaczoną to i tak mam NAT otwarty w MW2 jak wyłączyłem UPnP to NAT się zamykał więc już nie wiem o co chodzi bo w MW3 próbowałem zamknąć NAT i czy poprzez blokowanie portów czy też poprzez wyłaczanie UPnP to i tak NAT był otwarty więc mam odwrotny problem do Ciebie :P aczkolwiek nie wiem do końca czy zamknięty NAT może mieć wpływ na Twoje problemy z przyłączeniem do znajomych ponieważ zamknięty NAT bardziej jest odpowiedzialny za to że Twoi znajomii mają problemy z podłączeniem się do Ciebie jeżeli chciał byś hostować grę..

A właśnie może masz jakiś firewall w routerze? Próbowałeś wyłączyć?

65un.jpg

Opublikowano

No właśnie mam problem, sprawdzałem to na Nacie Średnim ( Na tym przenośnym jak wspominałem ) moge się łączyć do każdego na Routerze tzn Ograniczonym necie nie moge do każdego tylko do paru osób co dziwne.

Uwierz mi wolał bym mieć tak jak Ty ;/

76561198048736832.png

Opublikowano

heh no to wyczerpały mi się zasoby może dostawca internetu coś ściemnia bo jak dla mnie to trochę dziwne

65un.jpg

Opublikowano

No dziwne naprawde.. a może to być np wina routera? Bo taki przykład kolega ( nie znam go tak z rl ) ma od tego samego dostawcy internet tylko w innej miejscowości ale to nie robi różnicy chyba i ma inny router i mu wszystko śmiga to może router mam zły?

76561198048736832.png

Opublikowano

Teorytycznie istnieje taka możliwość... Jak byś miał pożyczyć od kogoś jakiś inny router i podłączył go u siebie i wtedy sprawdzić. Jak by działało to prawdopodobnie wina routera.

65un.jpg

Opublikowano

No właśnie się zastanawiam żeby porzyczyć, ale nie mam jako tako od kogo narazie myślałem, żeby kupić ale skoro kupie i będzie to samo to szkoda koło 100 wydać bo to piechotą nie chodzi :)

76561198048736832.png

Opublikowano

A ten teges majonezz jak kupisz to chyba prawo konsumenta jest takie,że w ciągu tygodnia czy tam dwóch możesz zwrócić zakupiony towar. :rolleyes:

Przykład: moja kobieta ma świra na punkcie ciuchów i nigdy nie wyrzuca paragonów bo ponosi jakiś ciuch i stweirdza,że już się jej nie podoba. Idzie do sklepu i oddaje... haha numer 1 poprostu cały czas mnie to rozpier....

65un.jpg

Opublikowano

heh nie wiem pomyśle o kupnie nowego routera ;) W każdym razie dzięki za pomoc albo próbowanie pomocy :P

76561198048736832.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...