Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial]O broniach na tzw. pickupy

Zoomik75

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W tym mini poradniku chciałbym podzielić się moimi informacjami na temat broni dla podstawowych klas na tak zwanych pickupach w tf 2. Gram często na rozgrywkach 6v6 ( tak na boku gram demomanem). Dobra teraz przejdźmy do rzeczy.

Więc na takich meczach gra się klasami takimi jak:

-demoman

-medyk

-skaut x2

-żołnierz x2

-Sniper (czasami)

Są to najlepsze klasy do tego typu rozgrywek.

Wiele ludzi pyta się jakie bronie są najlepsze dla tych klas. Otóż są to w większości bronie podstawowe. Te zestawy broni bardzo dobrze sprawdzają się na meczach dla zaawansowanych graczy jak i dla początkujących którzy grają na publicznych serwerach.

Demoman:

-Granatnik

-Wyrzutnia bomb samoprzylepnych

- i tu polecam bronie bez żadnych bonusów lub pałkę sokisty która bardzo przydaje się na meczach( dlaczego? Mecze rozgrywane są tylko na mapach typu cp - control point)

Medyk:

-Karabin strzykawkowy ( tu cały czas jest potrzebna regeneracja zdrowia, ponieważ bardzo często chodzimy z medigunem i nie mamy czasu strzelać np z blutsaugera)

-Medigun lub Kritzkrieg

-Überpiła ( jeżeli mamy ogarnięty team to rzadko co padamy, a z uberpiłą szybciej naładujesz ubercharge i szybciej wygracie rundę)

Skaut:

-Dubeltówka

-Pistolet

-Kij baseballowy, Święta Makrela,

Piaskun lub Pakujący Zabójca

Żołnierz:

-Wyrzutnia rakiet lub Pierwowzór

-Strzelba

-Wyrównywacz

Sniper:

-Karabin snajperski

-PM lub Sikwondo

-Kukri lub Bandyta z Buszu

Poradnik jest napisany po to żeby ludzie nie pytali się jakich broni używać, niestety tylko do tego jestem w dużym stopniu przekonany jakich broni używać tymi klasami. Nie dodawałem żadnych obrazków, ponieważ uważam, że są one zbędne. W razie jakichkolwiek pytań piszcie w temacie lub za pomocą opcji "prywatna wiadomość".

Opublikowano

najlepsze eq to to nie jest niestety :s do demomana ja bym dał:(nie wiem czy tak można)

-granatnik podstawowy

-szkocki opór

-perska perswazja/wyszczerbiec/czerepołamacz

do medyka

-tak jak u ciebie tylko quick fix sie przyda - twoje eq to ciągle grubasa leczyć na pałe gdy inni padają

SKAUT:

siła natury

bonk/szalone mleko

Piaskun/pakujący

Żołnież:

Ja osobiście wyżymaczkę krow 5000 ale celny strzał i czarna skrzynka ujdzie (jak sie umie grać)

-prawy bizon

-wyrównywacz

Snajper:

-machina/łowca/karabin snajperski

-pm'ka/antyklinga

-bandyta/plemienne/shahahahah czy jakos tak

shoob.png

Opublikowano

Demo : Podstawowy Granatnik / Samoprzylepy / Buteleczka

Solider : Podstawowa wyrzutnia / Shotgun / Wyrównywacz

Skaut : Dubeltówka / Pistolet / Kij baseballowy

Pyro : Podstawowy bądź odtłuszczacz / z odtłuszczaczem sygnałówka z podstawą shotgun / pocztowiec ( czy jakoś tak.)

Heavy : Podstawowy minigun / Kanapka / Piąchy / Wigor

Eng : Strzelba / Pistolet / Klucz

Medyk : Strzykawka podstawowa ewentualnie Blutsauger / Medigun bądź Kritizkreig / Uberpiła

Sniper : Podstawowa snipa / SMG / Kukri

Spy : Zestaw saharyjskiego + death ringer bądź Rewolwer / Podstawowy nóż / Podstawowy zegarek.

Takie rzeczy polecam.

02a964e007479a4f.png
Opublikowano

najlepsze eq to to nie jest niestety :s do demomana ja bym dał:(nie wiem czy tak można)

-granatnik podstawowy

-szkocki opór

do medyka

-tak jak u ciebie tylko quick fix sie przyda - twoje eq to ciągle grubasa leczyć na pałe gdy inni padają

SKAUT:

siła natury

bonk/szalone mleko

Piaskun/pakujący

Żołnież:

Ja osobiście wyżymaczkę krow 5000 ale celny strzał i czarna skrzynka ujdzie (jak sie umie grać)

-prawy bizon

-wyrównywacz

Snajper:

-pm'ka/antyklinga

No widzę, że Twoje doświadczenie demomanem jest równe zeru, zresztą nie tylko demomanem o.O.

Broni używam tak samo jak pan z tut'a, mogłeś dopisać że na 6v6 używa się też czasami grubasa do obrony ostatniego.

"Ujdzie jak się umie grać" - rozśmieszyłeś mnie w tej chwili.

Opublikowano

Podaliście najgorsze bronie jakie mogliście podać. Tf 2 jest to gra dynamiczna w której cały czas się coś dzieje i nie ma czasu na kampienie... Podam pare przykładów szkocki opór, siła natury, wyżymaczka krów?! Szkocki opór jest do kampienia i z nim nic się nie da zrobić. Obejrzyjcie pare filmików jak ludzie grają... Siła natury no to gz, skautem musisz być w przy celu, a siłą natury go odpychasz. Wyżymaczka proszę ciebie popatrz na jej bonusy aż się płakać chce.

@up

Z tym to się nigdy nie spotkałem, że ktoś grubym gra. Bo jak już ktoś na zapisach wybierze klasę, to raczej nie można jej w trakcie zmieniać.

Opublikowano

Podaliście najgorsze bronie jakie mogliście podać. Tf 2 jest to gra dynamiczna w której cały czas się coś dzieje i nie ma czasu na kampienie... Podam pare przykładów szkocki opór, siła natury, wyżymaczka krów?! Szkocki opór jest do kampienia i z nim nic się nie da zrobić. Obejrzyjcie pare filmików jak ludzie grają... Siła natury no to gz, skautem musisz być w przy celu, a siłą natury go odpychasz. Wyżymaczka proszę ciebie popatrz na jej bonusy aż się płakać chce.

@up

Z tym to się nigdy nie spotkałem, że ktoś grubym gra. Bo jak już ktoś na zapisach wybierze klasę, to raczej nie można jej w trakcie zmieniać.

Z tym grubym zazwyczaj jest tak:

Dana drużyna przegrywa, scout zmienia swoją klasę na grubego i stoi na ostatnim cp, reszta drużyny idzie odzyskać drugi cp, gdy odzyskają zmienia z powrotem na scouta i gra zaczyna się od nowa.

Bardzo często się tak dzieje.

Po prostu ochrona ostatniego punktu.

Gość Pexior05
Opublikowano

-granatnik podstawowy

-szkocki opór

do medyka

SKAUT:

siła natury

bonk/szalone mleko

Piaskun/pakujący

Żołnież:

-prawy bizon

-wyrównywacz

Snajper:

-pm'ka/antyklinga

Staaary, ale żeś dowalił.

Twoje EQ jest zerowe, prosze Cię. Wyżymaczka krów?!

Tak samo Machina, co ty w takich meczach campić chcesz ?

Poćwicz troszkę. Co do tematu, ładnie opisane, jaa bym jeszcze dodał na twoim miejscu jakieś strategie jeśli masz czas.

Pozdrawiam. ;)

Opublikowano

Okay nie ma sprawy, jak będę miał czas to z przyjemnością napiszę. Jak widać jest to mój pierwszy poradnik i bardzo się cieszę że mogłem go tutaj udostępnić. Mam nadzieje, że w przyszłości moje poradniki będą pomocą dla graczy początkujących, jak i dla zaawansowanych. Narazie mam w planach napisanie poradnika jak zacząć grać pickupy (przejść na wyższy poziom gry).

Opublikowano

nie piszcie że jakaś broń jest słaba itp. -.- gra się tym czym sie grać umie a nie na siłe czymś czym gra kto inny -.- mi najlepiej sie gra zestawem napisanym wcześniej -.- a to co wy o nim uważacie to już wasza sprawa. To że wy nie umiecie grać tym zestawem to nie znaczy że ktoś nie mógł by nim wam naje*ć ;D

P.S. Dużo osób uważa że celny strzał jest do d(py... jak sie umie celować to można ładnie ciąć -.-

P.S2 Może i mam mało h gry (170 tylko) ale nie liczy się ilość godzin tylko jak sie gra :D]

@DOWN nie jedna osoba od mojego celnego strzału padła... czeba tym umiec grac...

shoob.png

Opublikowano

A skill w grze to kwestia czasu. No są bronie którymi można ładnie ciąć... W praktyce bronie które podałem są niezawodne i nadają się do każdego typu rozgrywek. Będziesz strzelał w skauta celnym strzałem? Nie trafisz go, tak samo z innymi postaciami często spotykam się z graczami co używają takich broni no i nie radzą sobie. Myślę, że jak będziesz lepszy zmienisz zdanie. Jak zaczynałem przygodę z tf2 myślałem podobnie.

Opublikowano

nie piszcie że jakaś broń jest słaba itp. -.- gra się tym czym sie grać umie a nie na siłe czymś czym gra kto inny -.- mi najlepiej sie gra zestawem napisanym wcześniej -.- a to co wy o nim uważacie to już wasza sprawa. To że wy nie umiecie grać tym zestawem to nie znaczy że ktoś nie mógł by nim wam naje*ć ;D

P.S. Dużo osób uważa że celny strzał jest do d(py... jak sie umie celować to można ładnie ciąć -.-

P.S2 Może i mam mało h gry (170 tylko) ale nie liczy się ilość godzin tylko jak sie gra :D

Wiesz jaki jest problem z tego co piszesz teraz i wcześniej?

Taki, że gówno wiesz o rozgrywkach 6v6, a najwięcej się udzielasz.

Opublikowano

A ja mam takie pytanie dotyczące takich turniei, czy można grać wszystkimi brońmi czy któreś są zakazane ? ; dd

1308908520-U361982.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...