Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gitara akustyczna.

Nemesix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo ;) Wczoraj postanowiłem że kupię sobie gitarę i zacznę naukę. Moje pytanie są takie:

1. Jaką gitarę kupić. Mają one jakieś marki czy jak??

2. Ile może kosztować kurs gry na gitarze akustycznej??

3. Ile muszę się uczyć, abym umiał jakąś piosenkę całą zagrać??

Prosze tylko o wypowiedzi tych, którzy siedzą w tym jakiś czas.. ;)

86506195548292095751.png

exModerator minecraft.MPCforum.pl | exMPC Media Team | exKidModerator SF 09/11

Opublikowano

Weź sobie klasyka, różnica niewielka a przyjemniej ci sie będzie grało.

1.Yamaha C30M

2.Zależy, szkoła muzyczna to wydatek ok. 200zł/miesięcznie podczas gdy lekcje u "domorosłych gitarzystów mogą kosztować 20zł/lekcja.

3.Też zależy od twoich umiejętności manualnych i piosenki, akordy załapiesz po miesiącu mniej więcej a piosenki "palcowane" nieco dłużej.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano
Weź sobie klasyka, różnica niewielka a przyjemniej ci sie będzie grało.

Co przez to rozumiesz?? :D Po opiniach paru osób zdecydowałem, że na początek zakupię jednak klasyczną ;) Trzeba odrazu kupować Yamahe za 350zł?? Nie będzie dla mnie ,,za dobra"?? Nawet budżetowo wolałbym coś za 250zł..

86506195548292095751.png

Opublikowano

Jasne, że możesz coś tańszego kupować, czasem to nawet lepiej na początek. Nie doradzę ci jednak bo wybór tańszej gitary jest całkiem dowolny, większość spełni swoją funkcję "gitary za 250zł". :)

Opublikowano

To dajcie mi najlepiej aukcję na allegro z gitarą klasyczną do 250zł. Bo nie wiem która marka do 250zł najlepsza :D

86506195548292095751.png

Opublikowano

Ale Ty tylko paczyłeś po cenach czy markach?? Bo jeśli po tym drugim, to dupa :D Cena może być taka jaką chciałem, a gitara beznadziejna.

86506195548292095751.png

Opublikowano

Za tą cenę dobrej gitary nie dostaniesz, najtańsze gitary z szanujących się marek to wydatek CO NAJMNIEJ 350-400 zł

Decyduj się w końcu, cena czy jakość :)

Opublikowano

Ja mam Gitarke Akustyczną i Klasyczną... Na sam początek lepiej kupić Klasyczną ma szerszy próg przez co łatwiej jest łapać akordy..

Mam gitarę Marki Honer niemiecka Firma zapłaciłem 370zł a gitara zarąbista..

Jeśli chodzi o kurs to zdecydowanie lepiej jest iść do kogoś indywidualnie niż do szkoły... jedyny minus to to że nie ma się papieru ale można go sobie potem wyrobić idąc na jakiś egzamin.. W szkole jest o wiele drożej a u kogoś zapłacisz między 20 a 35zł.. Ja uczyłem się u aktualnie grającego Gitarzysty..... A nie u jakiegoś starego po 50 :D

Nauka... to zależy tylko i wyłącznie od ciebie jeśli będziesz ćwiczył to zagranie pierwszej piosenki ( Polecam: gdybym miał gitarę bo można ją sobie ułożyć w 3-4 akordy ) zajmie ci pewnie około 2-3 tygodni ale nie będziesz jeszcze wymiatał po 6miesiącach będzie tą piosenkę zapierdalał na gitarze anie grał :D

Warto się nauczyć samych podstaw akordów ogólnie jak grać... A potem to bierzesz obojętnie jaką piosenkę i grasz...

PS: Dobrze działa na dziewczyny :) I fajnie np. zabrać na kolonie :D

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Również na początek polecam Ci gitarę klasyczną ,zaczynając na akustycznej ,bez wyćwiczonych palców po długiej grze moze Ci "tryskać" krew z palców ^^

Co do zakupu ,ja na początek wziąłem zestaw ,gitara+stroik+pokrowiec+kostki za około 150zł ,gitara jest naprawdę cudowna ,nie wiem czy to jeden z dokładniej wyprodukowanych modeli ,ale brzmieniem dorasta wszelkie Yamahy :)

http://allegro.pl/gi...2124699259.html

http://allegro.pl/al...2076856758.html

PS Jeżeli dysponujesz dużą kwotą ,lepiej wybrać coś porządnego ,bo od chińskiego sprzętu może odechcieć się grać ;)

2.Co do nauki ,ja spędziłem ją u nauczyciela Angielskiego ,który okazał się cudownym gitarzystą jakich mało ,darmowe kebaby i podróze na jem session <3

Nie idź nigdy w życiu do Szkoły Muzycznej ..Stracony czas ,stracone pieniądze ,z prywatną nauczycielem będziesz grał to co Ci w duszy zagra ,a nie męczył się w Szkole Muzycznej ...

3.Wszystko zależy od twojego zaangażowania ,ja załapałem pierwszy utwór "Bieszczadzki Trakt" Już po tygodniu ,co prawda nie szedł w przyzwoitym tempie ale jakoś szło,po 3 tygodniach był opanowany 100%

Ćwiczyłem po około 1/2h dziennie

22347470422691089474.png

Opublikowano

No to tak.Ja osobiście polecam ci akustyka albo klasyka.Dobra marka to Fender i osobiście, jeśli chcesz grac na gitarze na 100% i nie

jest to tzw. chwilówka radze zakup odrazu lepszego sprzętu a nie taki za 250 zł bo taka gitara ani ci nie będzie dobrze stroić a i długo ci też nie posłuży.

Szybko się poddasz.Taką gitare trzeba trochę po ujeżdżać.Gitara to czasami jak wino im starsza tym lepsza.Weźmy sobie taką czeską gitarę Jolane Tornado z 1981 roku.

Mój tata ma taką i brzmienie ma zajebi...!Takiej na allegro łatwo nie znajdziesz :).Osbiście sądze że nie można kupić taniej gitary z ładnym brzmieniem chyba że ktoś zgubi

albo na giełdzie od złodzieja xD ale jeśli już to tutaj masz

http://allegro.pl/gitara-akustyczna-senger-by-t-burton-podpalana-i2156787188.html

Moja pierwsza gitara na jakiej grałem...

A co do kursu to nie polecam ponieważ zdzierają jak pojeba.. Kilka lekcji i za to siano co wydałeś kupił byś nową gitare!!!

Oczywiście fajnie jest jak ktoś ci pokaże pdst. Szybciej się nauczysz ale to się myśle tyczy jedynie chwytów barrowych i palcówek(:D:D:D:DNie, nie przejęzyczyłem sięxD).

A pierwszą piosenkę jesteś wstanie opanować wciągu tygodnia jeśli niejesteś tępy masz wmiare giętkie palce.

Teraz jest XXI wiek i morzesz skorzystać z takiego wynalazku jak youtube i google.

Mi tata tylko dał gitarę bo pozatym cały czas był w trasie i niemiał jak mi pokazać więc ratowałem się youtubem.

I ty sie lepiej też się ratuj bo ACTA cały czas dział :)

sorry za ort.

-Jestem habilitowanym profesorem,magistrem, który nie umie zawiązać sobie butów.

-A ja jestem technikiem który daje ci prace.

Opublikowano

za 250 się NIE DA KUPIĆ GITARY, tylko wyrób gitaropodobny.

Najlepsza na początek jest Yamaha która tam była już wcześniej podana, można szukać używanej, i to wcale nie jest zły pomysł, tylko dobrze jest zobaczyć przed zakupem, najlepiej iść zobaczyć gitarę z kimś kto się zna.

Opublikowano

A co wy na taką?? :D

http://allegro.pl/yamaha-c30-gitara-klasyczna-i2157471232.html

86506195548292095751.png

Opublikowano

Dobrze Jakubrz gadasz już to napisałem ale nie wiadomo jaka jest sytuacja majątkowa tego gościa.

A jak ktoś ma talent to i beznadziejna gitara mu wystarczy-taki jimmi hendrix jak miał 15 lat dostał od ojca gitarę akustyczną najtańszą z bazaru.

A w wieku 25 lat grał na niej na ,,zębach"

Niejeden gitarzysta palcówki takiej nie zrobi co on wargami.Żona musiała być zadowolona xD

A co do powyższej gitary to na początek myślę że morze być tak na początek...aha i jeszcze jedno...niedaj się naciągnąć na żaden stroik,kamerton ani żadne inne bajery.

Wystarczy ci mikrofon średniej jakości i ten program http://nauka-gry-na-...c-ap-tuner-308/

Kamertony są dla staruchów...tylko my wiemy co tzn technika

-Jestem habilitowanym profesorem,magistrem, który nie umie zawiązać sobie butów.

Opublikowano

To jak - brać tą gitarę?? Dobra jest?? Jeśli nie to dajcie inną aukcję do 320zł. Szybko!

86506195548292095751.png

Opublikowano

Bierz, raczej się nie zawiedziesz, bo to Yamaha ma super opinie.

@mati9622

Nawet mi się nie chcę wytykać błędów w Twoim poście na temat Hendrixa. Po 1 nie miał żony, pierwszą gitarę po jakimś czasie mu ukradli, i ta gitara w cale tania nie była.

Opublikowano

Tamta aukcja to licytacja. To dajcie jakąś do 320zł :D

86506195548292095751.png

Opublikowano

Pierwszym instrumentem muzyka była harmonijka ustna, którą dostał w 1947 roku. W wieku 15 lat kupił za 5 dolarów(jeśli to wdg, ciebie jest droga gitara to ja się boję co ty tam masz u siebie)pierwszą akustyczną gitarę od znajomego swojego ojca. Zastąpiła ona kij od szczotki, na której udawał grę, a także jednostrunoweukulele, znalezione przez ojca w miejscu pracy[34], na którym młody gitarzysta umiał zagrać kilka melodii.Więcej morzesz poczytać tutaj...

http://pl.wikipedia....ki/Jimi_Hendrix

Doucz się najpierw

a co do żony to wielu ludzi nie wie że ożenił się z Heather Teylor albo Devon Wilson |już dokładnie nie pamiętam jedynie tu mogłem coś pokręcić !!!)

Była z nim w jego ostatnich godzinach.

http://allegro.pl/gitara-hohner-hc-06-i2121906088.html

Nie jest to Yamaha ale jest to baardzo dobra gitara jak za tą cene.

Jest w części zrobiona z machoniu, ma całkiem dobre brzmienie jedyny

myk to to czy ci się podoba !!

Opublikowano

Pierwszym instrumentem muzyka była harmonijka ustna, którą dostał w 1947 roku. W wieku 15 lat kupił za 5 dolarów(jeśli to wdg, ciebie jest droga gitara to ja się boję co ty tam masz u siebie)pierwszą akustyczną gitarę od znajomego swojego ojca. Zastąpiła ona kij od szczotki, na której udawał grę, a także jednostrunoweukulele, znalezione przez ojca w miejscu pracy[34], na którym młody gitarzysta umiał zagrać kilka melodii.Więcej morzesz poczytać tutaj...

Doucz się najpierw

a co do żony to wielu ludzi nie wie że ożenił się z Heather Teylor albo Devon Wilson |już dokładnie nie pamiętam jedynie tu mogłem coś pokręcić !!!)

http://allegro.pl/gi...2121906088.html

Doucz się najpierw

http://allegro.pl/gi...2121906088.html

"Zgodnie z kalkulatorem inflacji dolara 90$ w 1955 (kiedy Hendrix kupił gitarę) miała moc nabywczą równą 738 dolarom w tym roku, przy czym bierze to pod uwagę jedynie inflację - trzeba pamiętać, że zarobki w owych czasach były sporo niższe. Można sobie rzucać cyferkami na jakiej to taniosze Hendrix grał, ale nijak to się ma do rzeczywistości. O wyższej jakości większości starych instrumentów nawet nie wspominam - maszyn CNC nie było, więc większość tych gitar była tak naprawdę instrumentami lutniczymi."

Uwierz, że nie mam się czego douczać.

A takich gitar które mam u siebie to Ty najwyżej na obrazkach w internecie widziałeś :].

Opublikowano

1. Najlepiej klasyczną Yamahę ( Polecam F370 BK, mój sprzęt ) .

2. Około 300zł/semestr nauki myślę.

3. Jedna piosenka do jakiś tydzień nauki.

Powodzenia ! :D .

sharleyy.png
Opublikowano

Może coś takiego?? :D

http://allegro.pl/yamaha-c-30-m-gitara-klasyczna-nauki-4-4-c30-gt-i2159306668.html

86506195548292095751.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...