Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[MegaTut] Dla początkujących W Team Fortess 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pogrywałem troche w TFA dawno temu wiec postanowiłem zrobić tutorial w ramach konkursu

Pomysł podsunął mi ten poradnik

http://www.mpcforum....eam-fortress-2/

Jednak ja napisze swój poradnik nieco inaczej ;))

Spis treści

1.Krótko o tf2

2.Klasy i ich bronie

3.tryby gry

4.TrickJumpy

1.Krótko o TF2

Team Fortress została stworzona przez Valve Corporation jako sequel Team Fortress Classic.

Gra została wydana 10 października 2007 roku.

Klas do dyspozycji mamy dziewięć - skauta, żołnierza, pyro, demomana, grubasa, inżyniera, medyka, snajpera i szpiega.

Każda klasa posiada co najmniej trzy bronie: unikalna broń pierwszego wyboru, broń drugiego wyboru, jak strzelba czy pistolet, i broń biała odpowiadająca danej postaci, jak butelka u Demomana, kukri u Snajpera, czy topór u Pyro

2.Klasy i ich bronie

Jak pisałem wyżej jest 9 klas postaci.

-Skaut ( Szybka i zwinna postać mogąca wykonać podwójny skok w razie koniecznośći uzbrojona w strzelbe która jest idealną bronią na krótki dystans.Największą zaletą skauta jest ruch więc wykorzystujemy go w 100% właśnie poruszając się.Największym minusem jest chyba nisko-średnia ilość hp.

Żołnierz ( w porównianiu do skauta jest odprniejszy na obrażenia jednak od niego wolniejszy.Żołnierz jest uzbrojony w rakietnice która umożliwia mu rocket jumping.)

Pyro (Postać ofensywna która używa miotacza płomieni do podpalania przeciwników.Może odbijać rakiety dzięki sprężonemu powietrzu. Z powodu krótkiego zasięgu miotacza ognia Pyro polega przede wszystkim na taktykach ataków z zaskoczenia, aby dorwać nieuważnych przeciwników.

Demoman (Postać defensywna która dzierży ze sobą Granatnik i wyrzutnie bomb przylepnych.Postać bardzo dobra pod ataki dystansowe zabierające sporo obrażeń.Postać może wykonywać stick jumpy.)

Gruby ( Postać z ogromnymi zapasami życiowymi. Grubas prowadzić intensywny ostrzał, lecz jest powolny, zarówno z powodu swojej wagi, jak i wagi noszonego miniguna.

Inżynier (potrafi budować teleporty działka i zasobniki.Inżynier może także przemieszczać swoje konstrukcje jeżeli są już rozstawione i przestawić je w nowe miejsce, jednak w tym czasie ma wolniejszą prędkość poruszania się i nie może używać swoich broni)

Medyk ( Osoba która leczy na odległośc medigunem jest postacią wspomagającą.Gdy leczona postac przez niego zabije przeciwnika on dostanie asyste.Ale Medyk nie jest bezbronny używa karabin strzykawkowy do samoobrony)

Snajper ( zdecydowanie najlepsza postać dystansowa.Strzał w głowe z snajperki to prawie 100% śmierć.)

Szpieg ( moja ulubiona postać wspomagająca

;) Można stac się nim przez chwile niewidzialny lub przebrac za członka drużyny przeciwnej.Jeden cios w Plecy z noża zabija odrazu.Używa rewolwera do obrony)

3.Tryby gry.

Capture The Flag (Obie drużyny znajdują się na symetrycznej mapie a naszym celem jest skrzynka z tajnymi informacjami.Gra polega na zabraniu teczki przeciwników i doniesienie jej do swojej teczki.Gra kończy sie po 3 capturach lub po 30 minutach gry.

Payload ( Tryb atak-obrona jedni sie bronią drudzy atakują.)

jeden zespół musi przetransportować wózek z materiałami wybuchowymia drugi im wtym przeszkadza.

Arena ( Ten tryb przypomina mi troche S&D z combat arms.

Obie drużyny znajdują sie po przeciwnych stronach mapy.Naszym zadaniem jest wybicie wszystkich wrogów lub zając wrogi punkt.Po śmierci nie zrespiamy się.

King of the Hill (2 druzyny...1 punkt kontrolny... Która pierwsza drużyna przejmie punkt i prztrzyma go przez jakiś czas wygrywa.)

CP - Drużyna która przejmie wszystkie punkty kontrolne na mapie wygrywa.

4.Trick Jumpy

Crouch Jump

Banalny trick który posiada każda postać.W trakcie skoku klikamy przycisk kucania i...

I TYLE! Dzieki temu możemy wskoczyć np. na wózek.

Double Jump

Umiejętność należąca do skauta.Czyli Double skok gdy jesteśmy już w powietrzu podczas skoku klikamy ponownie przycisk skoku żeby skaut odbił sie w powietrzu jeszcze dalej.

Triple Jump

Jest możliwy z Atomizerem lub Siłą Natury.Używamy tak samo jak double jumpa tylko przyciskamy 3 razy klawisz skoku.

Rocket Jump

Umiejętność żołnierza.Polega na wystrzeleniu sobie rakiety pod nogi podczas skoku dzięki czemu uzyskujemy Rocket Jump.Takim trickiem można skoczyć nawet na kontenery.Rocket jump zabiera 27-50hp.Można używać z Crouch Jump'em dla uzyskania lepszego efektu.

Sticky Jump

Dostępny dla Demomana.Podobne do rocket jumpa kładziemy bombe samoprzylepną na ziemi i detonujemy ją będąc poza nią.2 bomby dają lepszy efekt a 3 nas zabijają.Można łączyć z Crouch Jumpem.

AirStrafing

Gdy już lecimy puszczamy przycisk odpowiedzialny za podążanie do przodu w locie obracamy sie przyciskami prawo lewo.W ten sposob skręcamy w trakcie lotu przydaje sie przy rocket/sticky jumpie.

to by było na tyle..

Tyle pamiętam z TFA..

@/Down

Dla mnie to megaTut bo musiałem sie wysilić zeby to napisać ciężko sobie all przypomnieć.

/Propo tutka miało być " o postaci" jest o wszystkich postaciach (najważniejsze info) + inne informacje można być chyba kreatywny i dołożyć coś ;).Jumpy to umiejętności postaci w podpunkcie pierwszym też wspomniałem coś o postaciach wszystko w tym poradniku sprowadza sie do postaci ;)

A skopiować obrazki z wiki i pozmieniać troche ich opis to nie sztuka.

Btw. najłatwiej każdemu wytykać błędy

/Czarq chodziło mi o najważniejsze info dot.postaci a nie chciałem żywcem zżynać obrazków z wiki ;))

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Po 1. Nigdy bym tego mega tutem nie nazwał.

Po 2. Jeśli to na konkurs to zrobiłeś faila, z tego co wiem z treści tematu z konkursem to poradnik ma być o danej klasie, a nie o np. O tym kiedy została wydana czy inne duperele.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Gość MaxAnnihilator
Opublikowano

@Up ,2xUp ale wy macie problemy..

Spójrzcie pod kątem takiego osobnika jak ja ^^

Co uczy się dopiero w to grać...

Ja np.nie wiedziałem co i jak tutaj oznacza , i co jak trzeba.

Nie każdy jest tak samo doświadczony..

Więc dla autora tematu leci lajk ;D

A co tematu :

-Przejrzyście napisane ^^

I ogólnie info ;D

Rozbuduj to jeszcze w międzyczasie ;D

I bd cacy xD

Opublikowano

TuT nie jest zrobiony źle , ale brak tu estetyki .

Obrazki dodają bardzo dużo do TuTa . Patrz na to z innej strony ,np. przychodzi newbie , patrzy i nie widzi nic co by zachęciło go do czytania .

Btw . Napisałeś po zdaniu na temat każdej klasy .

Opublikowano

@2xUP - problem w tym, że gdy Ty jesteś początkujący, więcej dałaby Ci lektura innych poradników, bo ten nie jest zbyt dobry i jest w nim trochę błędów. Znam pewien poradnik, nazwany właśnie MegaTutem, tyle że on ma 10 rozdziałów i jest bardzo, bardzo rozbudowany. Ten poradnik jest jedynie namiastką tego, co czeka Cię w TF2. Jeśli chcesz, mogę podesłać Ci link do tego TuTa na PW - sam zobaczysz, że tamten poradnik jest 3 razy lepszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...