Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Server Minecraft

maxxam11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

wiem ze zameczalem was pytaniami o server minecraft na hamachi ale okazalo sie ze bedziemy grali w 3-5 osob na serwerze

a nikt z nas nie ma takiego mocnego kompa zeby to uciagnac i zeby nie bylo lagow

wiec dowiedzialem sie o "serwerze dedykowanym"

nie zbyt wiem co to ani do czego to jest ale chyba z tego co wiem to ze nie musi u nikogo dzialac serwer minecraft tylko tak jakby byl uruchomiony u kogos ( w jakiejs centrali czy cos) a my na nim gramy

dobrze mysle?

jesli tak to:

1.skad i za ile polecacie kupic serwer? ( nie chce jakiegos wielkiego servera - myslalem nawet o pakiedie dirt z craftserve.pl ale niezbyt rozumiem co oznaczaja te FTP, pluginy itd.)

2. czy na takim serverze mozna wgrac jakies mody? i czy mozna na nim grac na nieorginalnej wersji?

3. jak ogolnie wyglada obsuga takim dedykowanym serverem?

chcialbym sie dowiedziec przynajmniej podtawowych informacji na ten temat

ucieszylbym sie gdyby ktos chcial mi to troche szerzej wytlumaczyc

z gory dzieki i prosze o odpowiedz

pozdro

maxxam11

PS. Bede nagradzal like'ami (jest jakis inny sposob nagradzania? )

mca.png
Opublikowano

1. Polecam mineserv.eu na początek

2. Tak można przez FTP , na piracie będzie można grać

3. Dostajesz hasło do ftp ( plików serwerowych ) i wrzucasz pluginy itd .

1377430129-U769346.png
Opublikowano

wielkie dzieki

jeszcze jakbys mogla (sadze po avatarze) mi powiedziec co oznacza RAM

RAM jako takie wiem co to jest w komputerze ale nie rozumiem ze np. tam jest 256 RAM wiec np ktos to ma wiecej RAM-u nie moze wejsc na serwer czy co?

mca.png
Opublikowano

czyli nawet jak bym mial server z 256 MB RAM-u to beda mogli sie do mnei przylaczac osoby z 4 GB RAM-u? chyba dobrze zrozumialem

a i jeszcze jedno

z tej strony mineserv.eu gdybym kupil ten server i np. bylo by 4/5 osob to by byly lagi czy nie, lub jesli tak to male/ duze?

sorki

w sumie na nick nie parztrzylem :P

mca.png
Opublikowano

Hm jak kupisz na mineserv pakiet Bronze to jak wbije 5 osób i nie dasz żadnych pluginów to nie będzie lagów . Ram twojego kolegi nic nie znaczy .

1377430129-U769346.png
Opublikowano

a gdybym chcial wbic pare pluginkow np. zeby creepery nie wybuchaly itd.? i czy duzo by zmienilo gdybym kupil pakiet silver?

i czy mody tez by znacznie obcialaly sever? najbardziej mi zalezy na smart moving

a i jeszcze jedno

nieraz widzialem na serverze napis [gate] i gdy na niego kliknalem brama sie zamykala

lub [lift up] i [lift down] i moglem sie dostawac w latwy sposob na poddasze i spowrotem

to sa pluginy?

bo tak w sumie piszemy o tych pluginach a tak naprawde nie jestem do konca pewien czy to o czym mysle

pozdro

mca.png
Opublikowano

a gdybym chcial wbic pare pluginkow np. zeby creepery nie wybuchaly itd.? i czy duzo by zmienilo gdybym kupil pakiet silver?

i czy mody tez by znacznie obcialaly sever? najbardziej mi zalezy na smart moving

a i jeszcze jedno

nieraz widzialem na serverze napis [gate] i gdy na niego kliknalem brama sie zamykala

lub [lift up] i [lift down] i moglem sie dostawac w latwy sposob na poddasze i spowrotem

to sa pluginy?

bo tak w sumie piszemy o tych pluginach a tak naprawde nie jestem do konca pewien czy to o czym mysle

pozdro

Do [gate] itp. FalseBook, a co do creeperów na każdy serwer można plugin zainstalować i to nie zależy od pakietu ;> Właściwie -> zależy ;D Musi być Bukkit.

"Wiesz skąd pochodzę? (skąd?) Ze stada czarnych owiec..."

65108088483915194916.png

Opublikowano

Może tak

-RAM : Jakby pamięć serwera, każdy z graczy zabiera średnio 64 mb ram'u

-Mody : Mody są na single, na multiplayer istnieje może z 10

-Pluginy : Coś typu modyfikacje lecz tylko na multiplayer

-FTP : Przez ftp łączymy się z serwerem do którego możemy wysłać pluginy i tak dalej

Im dasz więcej pluginów tym więcej ram'u serwer będzie potrzebował.

Radzę nie przesadzać gdyż możliwe że serwer będzie padał.

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

Może tak

-RAM : Jakby pamięć serwera, każdy z graczy zabiera średnio 64 mb ram'u

-Mody : Mody są na single, na multiplayer istnieje może z 10

-Pluginy : Coś typu modyfikacje lecz tylko na multiplayer

-FTP : Przez ftp łączymy się z serwerem do którego możemy wysłać pluginy i tak dalej

Im dasz więcej pluginów tym więcej ram'u serwer będzie potrzebował.

Radzę nie przesadzać gdyż możliwe że serwer będzie padał.

64mb RAMU na gracza do bardzo dużo (nie mówię że za dużo, lecz jest to dobry standard z zapasem), czasem na hostingach dają po 40/50mb RAMu więc przy tych 64 masz pewność że pluginy będą działać prawidłowo i bez lagów. Ale widzę że twóra tematu mało obeznany ;> więc pluginy ściągasz z plugins.bukkit.org. Do creperów WorldGuard a do [gate] itp FalseBook -> znajdziesz je wstukując nazwy w wyszukiwarkę na tej stronie. Pobrane pliki .jar wrzucasz do folderu Plugins na serwerze. Gdy to zrobisz trzeba zrestartować serwer bądź strzelić reloada wpisująć (jako OP) /reload. Myślę że trochę przybliżyłem Ci ten proces ;>

65108088483915194916.png

Opublikowano

tak wielkie dzieki wszystkim

reasumujac:

do gry w okolo 3-4 osoby z paroma pluginami lub jakimis modami- nielicznymi , polecacie pakiet silver czy bronze? ze strony mineserv.eu

lub moze jakies inne pakiety z inych stron?

licze na wiele opini :P

z gory dziekuje

pozdro

maxxam11

mca.png
Opublikowano

Brozne może być, w przeciwieństwie do CraftServe w najtańszym pakiecie jest Bukkit - zatem można instalować pluginy.

65108088483915194916.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...