Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[tut]granie W Gry Z Multiplayer Przez (v)lan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawie każda z współczesnych gier ma funkcję grania po sieci. Nie zawsze można z niej korzystać (ma się pirata :D) albo chce się pograć tylko w gronie znajomych.

W tym temacie przedstawię sposób na granie po wirtualnym lanie znany wielu ludziom, ale nikt go jeszcze nie opisał.

Co potrzeba:

1.Kluczowy dla tego tuta program, czyli Hamachi.

To jest ukryta treść, proszę

Instalacja:

Podczas instalacji możemy wybrać licencję.

Non-commercial to licencja darmowa, możemy korzystać z programu ile chcemy, ale ma on pewne ograniczenia. Np. nie możemy mieć w sieci więcej niż 15 osób.

Commercial, licencja płatna. Daje ona dostęp do wszystkich funkcji programu, a w sieci możemy mieć 255 osób. Starczy na połowę znajomych z naszej klasy xD

Jest też opcja dzięki której mam 30 dniowy okres próbny. Po 30 dniach program automatycznie zmienia licencję na Non-commercial.

Zapoznanie z programem:

Po instalacji przychodzi pora na pierwsze uruchomienie :D

Po włączeniu pokazuje nam się takie okienko:

post-18026-1250978800.jpg

Jest to główne okno programu, tutaj są wszystkie funkcje których będziemy używać.

Pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić to zalogowanie się do hamachi. W tym celu musimy kliknąć ten przycisk:

post-18026-1250979014.jpg

Ale mi zgrabna strzałka wyszła :D

Teraz jak już jesteśmy zalogowani, mamy dwie możliwości. Albo tworzymy sieć do której dołączą inni, albo sami dołączamy do już istniejącej.

Nie zależnie od tego co wybierzemy, robi się to prawie tak samo. Pokażę to na przykładzie dołączania do sieci.

Po kliknięciu tego przycisku, wybieramy dołącz do istniejącej sieci.

post-18026-1250981093.jpg

W następnym oknie wpisujemy nazwę i hasło sieci do której chcemy dołączyć.

post-18026-1250981208.jpg

Zatwierdzamy i TaDa :D Jesteśmy w sieci.

Jeżeli chcesz utworzyć nową sieć, wybierasz zamiast dołącz, utwórz nową sieć. Tworzenie sieci wygląda niemal tak samo jak dołączanie.

Jak grać?

Jeżeli mamy już sieć i jej członków, możemy zacząć myśleć nad graniem :D

Na tym etapie okno Hamachi wygąda mniej więcej tak:

post-18026-1250980180.jpg

Jeden z członków sieci musi utworzyć serwer w grze.

Ważne!

Serwer musi być w sieci lokalnej (LAN), nie w sieci internetowej.

Gdy serwer zostanie już utworzony, reszta powinna go widzieć u siebie(w grze) .

Jeżeli tak nie jest, albo gra nie ma wyszukiwarki serwerów, należy dołączyć bezpośrednio podając IP.

IP serwera to IP osoby która założyła serwer. Można je znaleść obok jego nicka w hamachi.

I to by było na tyle.

Wiem że w niektórych momentach wszystko jest bardzo uproszczone, ale chcę żeby wszyscy zrozumieli. Nawet ci co nie są zbyt biegli w obsługiwaniu komputera. :>

Proszę moda o podklejenie :P

Skan:

To jest ukryta treść, proszę

TuT w pełni by me 4 MPC Forum. Kopiowanie zabronione.

My minions mwaahahahaha :>

Opublikowano

to chyba kazdy wie xD no ale jak juz sie postarales i sam to pisales to dostaniesz 5* ;p tut ladnie zrobiony i przejrzysty ;p

2+2=666 i kazdy porzadny ksiadz wam to powie

za najprostszymi rozwiazaniami zawsze czycha zlo!! zycie to nie bajka :P:P:P

strzezcie sie!! rotfl

Opublikowano

Nie każdy :P Po moim temacie o Stronghold Crusader MP dostawałem PM z pytaniami jak obsługiwać hamaka :P

Opublikowano

Ja nie wiem, co jest trudnego w obsłudze hamachi. Chyba nawet jest łatwiejszy w obsłudze niż gje gje...

Ale 5* się należy of course ;)

Opublikowano

Popatrz po działach, dużo ludzi się pyta jak grać po necie. Za każdym razem jak ktoś się będzie pytał "jag obslugiwadź hamaczi" To można go tu odesłać. Często też widzę ten problem, że nie widzą się na liście serwerów jak już wszystko zrobią. Ale to nie tylko tutaj, na innych forach na których siedzę też :P