Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Sonic Ether's Unbelievable Shaders

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chciałem sobie uprzyjemnić grę w minecraft i ściągnąłem moda Sonic Ether's Unbelievable Shaders. Z instalacją jest wszystko od, potem fajnie działa. Problem w tym, że dość mocno zaniża FPSy (wiem, że jest to wymagające, ale nie rozumiem pewnej rzeczy).

Mam :

procesor q6600 (quad core) @2,7 GHz

Karta graficzna ati radeon 5670HD (stery najnowsze)

3 GB RAM (2 GB na minecraft)

+ game booster (+44%)

i dziwi mnie trochę, że mam 7-10 fps na fullscreen (1680x1050). (normalnie koło 30-40 z 64 bit javą o.O)

po zmniejszeniu rozmiarów okna do jakiegoś 800x600 fpsy wzrastają do 15-17 [niezależnie od odległości czy far, czy tiny, tak samo] (wnioskuję z tego, że problem leży bardziej po stronie graficznej)

zużycie procka utrzymuje się na 13-20% (x64 bit system i java)

po zmniejszeniu w shaderach rozdzielczości cieniowania o kilkaset razy (z 2048 do nawet 2 próbowałem), zmniejszeniu innych parametrów i wyłączeniu paru shaderów, FPSY SĄ TAKIE SAME JAK PRZY DUŻO LEPSZYCH USTAWIENIACH.

Dodam, że da się przyzwoicie grać w BFa3 na prawie ultra...

I tu moja prośba/pytanie.

Czy ktoś mógłby mnie nakierować czego to jest wina? bo nie jestem do końca pewien. (Stawiam na karte graficzną, ale wydaje mi się, że nie jest aż taką słabą, żeby na czystym minecraftcie do 30 fpsów spadało...)

I czy jest jakiś sposób na ogarnięcie tych shaderów, aby updatowały cienie co 2-3 klatki, czy cokolwiek, co zwiększyłoby ich wydajność? (mogą być także inne shadery do cieni)

@edit. Przydałyby się też jakieś wskazówki do ogólnej poprawy, bo gra na 30 FPS jest nieprzyjemna. Optifine nic nie daje, lepiej jest odpiero na odległości "tiny", ale nieznacznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...