Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Team Fortress 2] Medyk.

Gość Pexiak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1327351227-U24240.png

Witam w moim kolejnym Tutorialu w którym omówimy dosyć nietyopową klasę jaką jest medyk.

Zapraszam.

"Jako teutoński lekarz z raczej wątłym szacunkiem do medycznej etyki Medyk jest tym niemniej główną leczącą klasą w drużynie."

~TF2 Wiki

1. O medyku słów kilka - Zaczynajmy. Medyk jest klasą bardzo ciekawą i odmienną. Nie skupia on się na walce wręcz, ani na cichej eliminacji wroga.Skupia się on na leczeniu całej drużyny. Tak nie przesłyszeliście się. Medyk, jako, że nie posiada najlepszego arsenału do bezpośredniej wymiany ognia, jest on najczęściej odnajdywany w pobliżu linii frontu, gdzie tam leczy swoich rannych towarzyszy. Nasz teutoński lekarz skupia się na utrzymanie przy życiu swoich kompanów, więc nie wybiegajcie nim jak rambo, ze swoją bronią na strzykawki, i nie myślcie, że kogoś zabijecie...

2. Aresnał małego Medyka

• Pierwszą, podstawową bronią jest Medigun. Nie ma on żadnego ograniczenia amunicji, ponieważ służy nam do leczenia rannych członków drużyny.Więc praktycznie, nie powinienem nazywać go bronią.

• Drugą bronią jest Karabin strzykawkowy. 40 naboi w magazynku 150 zapasowej. Jest to broń słaba. Nie służy do walki bezpośredniej. Służy ona do jakiejkolwiek obrony dla medyka.

• Trzecim przedmiotem jest nóż. A właściwie Piła do kości.

4. Leczymy, leczymy. - Przejdźmy do tego może, "Jak leczyć?" Chociaż jest do banalnie proste, to wytłumaczę to na chłopski rozum. Wybieramy klawisz "1" po czym zatwierdzamy go lewym kliknięciem myszy "LPM". Wybierze nam naszego Mediguna. Celujemy na kogoś z naszej drużyny, po czym odpalamy go. Czerwona lub niebieska (zależy od drużyny) wiązka promieni leczniczych wystrzeli w kierunku naszego kompana, tym samym lecząc go. Drugim sposobem jest strzelanie w naszego sprzymierzeńca karabinem strzałkowym, co jest mniej opłacalne i gorze. (no ale jak mamy opisać sposoby leczenia no to wszystkie). Wystarczy, że namierzymy i strzelamy. Karabin strzałkowy, nie leczy wrogów. Zadaje im obrażenia.

5. Gruby i Medyk czyli nierozłączna para. - Przechodzimy do tego momentu, kiedy zaczniemy mówić o tym, co zrobić jeśli gra się rozpoczyna? No to odpowiedź jest bardzo prosta, oczywiście nie musicie się do niej zastosować ponieważ, możecie wybrać własną drogę, oraz styl grania. Ja podaję ten którym zdobędziecie jak najwięcej fragów, z jak najmniejszą ilością zgonów.

• Znajdujemy sobie jakiegoś w miarę ogarniętego Grubego (chodzi o to, żeby to nie był jakiś noobek, który pierwszy raz dorwał miniguna.)
  • Leczymy go, nawet wtedy kiedy ma Full HP.
  • Idziemy cały czas za nim, on jest naszym tzw. Tankiem. My go wspieramy lecząc go caały czas. Czyli praktycznie nie traci HP, że ma dużo amunicji, pozwala mu to na długą walkę.
  • Gruby wszystkich niszczy a my się cieszymy, że fragi przechodzą, też na nas.
  • Używamy Ubercharge kiedy nasz Gruby jest mocno ostrzeliwany. Lub jesteśmy w samym wirze walki.

6. Nieśmiertelność! - Czyli Ubercharge. ładuje się nam kiedy długo leczymy jakąś osobę. Kiedy nasz pasek Ubercharge jest pełny, aktywujemy go klikając prawy przycisk myszy "PPM". Co daje nam Ubercharge? Jesteśmy nieśmiertelni, oraz osoba którą leczymy, też jest nieśmiertelna. Nasza nieśmiertelność kończy się, gdy aktywowany pasek, dojdzie do 0.

im nasz kompan jest bardziej ranny, tym szybciej ładuje nam się Ubercharge.

7. Itemki - Oto itemki które POLECAM brać na Medyka (nie musicie ich brać)

• Jako nóż: Obdżektor Backpack_Conscientious_Objector.png
  • Jako broń lecząca: Quick-fix Backpack_Quick-Fix.png
  • Jako broń: Kusza krzyżowca Backpack_Crusader%27s_Crossbow.png

To już koniec. Dziękuję wszystkim za przeczytanie tego. Będą kolejne Tutoriale z tego cyklu.

Poradnik może posiadać różne niedoróbki lub złe informacje. Proszę je zgłaszać.

Zabrania się kopiowania.

Ze specjalnymi podziękowaniami za pomoc dla *ZiomQ*

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Mały błąd, do poprawy:

nietyopową

A tutorial fajny, ale mógłbyś dopisać, dlaczego akurat te itemy mamy brać pod medyka. ;)

Opublikowano

Bardzo ciekawy tutek ale ja bym jednak polecił dla medyka: Blutsauger, podst. medigun i Uberpiła a natomiast Kuszę kzyżowca razem z Amputatorem na medival ; >

1308908520-U361982.jpg
Opublikowano

Cieszę się że mogłem Ci pomóc w tucie. :)

Pzdr.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

QF nie nadlecza jesli sie nie myle, jesli nie nadlecza to normalny medigun jest lepszy...

dazasygna.png

by sWitch.(nie znajdziesz go tu ;>)

Opublikowano

Już wszystko jest dobrze. Poprawiłem to co miałem poprawić. :)

@down

To jest mój zestaw itemków. Podałem go bo według mnie jest ona najlepszy. Doradziła mi je pewna osoba której ufam, i która gra w tą grę od bardzo dawna.

Przypominam, byście podawali, też swoje zestawy itemków które polecacie.

:)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Dlaczego obdżektor?

Obrażenia jak zwykła piła, a uberpiła doda Ci przy uderzeniu 25% charga co bardzo często pozwoli uratować Tobie i swojej drużynie dupę.

Fix jest TYLKO zdatny na grę drużynową, na ffa.. 1 strzał od snajpera i leżysz.

Kusza?

Tylko szybciej nadlecza, natomiast blutsauger daje Ci +3 hp od uderzenia co jest bardzo dużą ilością.

Kryty i zwykły uber są "uniwersalne" na każdą mapę, za to fix tylko na .. przystosowane? do niego.

Opublikowano

Wyczuwam nutkę ironii.

Ale cóż, dobry poradnik, ładnie napisany.

W sam raz dla mnie. ^.^

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Jak dla mnie tutek dość słaby. Quick jest najgorszym medigunem ze wszystkich. Opisywałeś w swoim tutku żeby dobrać się w parę z grubym i to fakt, ale jeżeli medyk z grubym się dobierają konieczny jest podstawowy medigun gdyż z quick fixem byle solider / demo może nas zniszczyć. A co do broni ofensywnej to obdżektor ujdzie ale lepsza jest uber pila ( szczegolnie do podstawowego mediguna ). Kusza krzyżowca na początek może być ciężka do ogarnieńcia ale po czasie to najlepsza bron dla meda. Poza tym nie mam większych zasterzeń. I daje + gdyż widać że się napracowałeś.

02a964e007479a4f.png
Opublikowano

@up

Nie wiem czemu wszyscy uważają Quick Fixa za ścierwo. Pewnie dlatego, że nie umieją nim grać. Pewien User nie pamiętam już nicku ale chyba "Praza" ładnie wytłumaczył wszystkim, że QF jest bronią dobrą. I wymieniał powody.

Napisałem, że z grubym są nie rozłączni, ale nie pisałem, że trzeba używać akurat QF więc widzisz...

Napisałem tylko moim zdaniem dobre (według mnie) itemki na Medyka. Nie musicie ich brać (LOL)

Nie wiem czemu uważasz ten tutek za bardzo słaby.

No ale cóż to twoje zdanie. Tylko trochę głupio uważać coś za złe jeśli ma się tylko dwa powody.

Pozdrawiam.

@down

Dziękuję. Poprawione.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Skoro napisałeś dobre wg. ciebie itemki to zamiast tego:

7. Itemki - Tutaj zapodam wam jakie itemki powinniście brać na medyka:

Możesz napisać coś takiego:

Oto itemki, które polecam brać na medyka:
.
0eab14ddf550.png

Opublikowano

Poradnik nawet dobry, lecz karygodnie dobrałeś bronie. Powinieneś nosić podstawowy karabin strzykawkowy, podstawowy MedinGun, oraz Über piłę.

Opublikowano

@up

Przepraszam za te itemki, nie wybierałem pod "set" tylko każdą broń osobno.

Czyli jaka broń według mnie jest najlepsza, i jakie polecam. :P

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Wg. mnie Quick-fix jest najgorszym medigunem jaki może byc, daj zamiast tego kritzigena lub mediguna. A tak to TUT bardzo dobry :D Pozdrawiam ShivenPL :D

76561198021931063.png

Akceptuje każde zaproszenie do znajomych...

Masz problem, nie wiesz co zrobić? Napisz, postaram się pomóc...

Pozdro Shiven :P

20 postów - TAA

50 postów - TAA

75 postów - TAA

100 postów - TAA

125 postów - TAA

150 postów - TAA

200 postów - NIEE

Opublikowano

@up

Mam tylko jedno pytanie, czemu uważasz, że QF jest najgorszym medigunem? :P

Jeśli leczysz np. grubego oto tym medigunem, jak tylko zaczyna bić, od razu jest śmierć. A jak używam kritzigena lub mediguna, można spokojnie niszczyć grupki. Do tego uber w Quick-fix jest beznadziejny, leczy szybko, ale mało się to przydaje. Takie jest moje zdanie, ty możesz mieć inne. Pozdrawiam ShivenPL ;D

76561198021931063.png

Akceptuje każde zaproszenie do znajomych...

Masz problem, nie wiesz co zrobić? Napisz, postaram się pomóc...

Pozdro Shiven :P

20 postów - TAA

50 postów - TAA

75 postów - TAA

100 postów - TAA

125 postów - TAA

150 postów - TAA

200 postów - NIEE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...