Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Dedyk na czym postawić na początek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce postawić na VPS na początek za ten za 80zł tyle nie wiem czy na Linuxie czy na Windowsie czy na Linuxie postawie serwer?

sygnamq.jpg
Gigabyte G31M-S2C, Core 2 Duo E8400 2x3Ghz, Pamięć 2GB 800, GeForce GT 520 DDR3 1GB, Dysk 1,5TB Sata III, Zasilacz 550watt

Opublikowano

Jasne że postawisz nawet lepiej niż na Windows

Members | ProUser | Gold Member

Opublikowano

Jasne że postawisz nawet lepiej niż na Windows

Na windowsie nie postawisz servera -.-

Jeżeli zaczynasz dopiero zabawę z Tworzeniem Ściągnij Sobie jakieś pliki z wgranym FreeBSD i postaw na kompie używając do tego VirtualBOX'a

Opublikowano

Widzisz podstawy już znam o to chodzi że pliki serwerowe to gotowiec na hamachi ale mniejsze jednak mam pojęcie o dedyku bo tu to 5 6 minut i serwer stoi na hamachi a na dedyku nie wiem właśnie czy można wrzucić gotowca czy nie;/

sygnamq.jpg
Gigabyte G31M-S2C, Core 2 Duo E8400 2x3Ghz, Pamięć 2GB 800, GeForce GT 520 DDR3 1GB, Dysk 1,5TB Sata III, Zasilacz 550watt

Opublikowano

Jeśli chodzi o dedyk to tutaj troszku jest wymagana wiedza na temat systemu unixowego na którym serwer postawisz. Gotowce jak to gotowce w sobie wszystko mają, a tutaj musisz od 0. Da się wrzucić z gotowca jedynie pliki serwerowe + db. Resztę, czyli system, kolekcja portów itd to już sobie sam ustawiasz :)

Opublikowano

vps? ludzie was pojebalo juz calkowicie VPS nie nadaje sie na serwer metin2!!!! i jak juz to stawiasz freebsd i tal all musisz instalowac

11-37.59.93.25.png
Opublikowano

Człowieku jak chcesz posta nabić to nie pisz wcale

sygnamq.jpg

Opublikowano

VPS nie nadaje sie pod mt2 nie rozumiesz? Wszystkie "koksy" co twierdza inaczej niech wyjda sie w sniegu zakopac bo to wasz glupi wymysl BY BYL SERWER MT2 KUP DEDYKA i poczytaj sobie o vps a o dedykach

11-37.59.93.25.png
Opublikowano

Zaczynać można na VPS . Edytujesz pliki i testujesz je z kolegami lub z kim tam chcesz , ale jak już na większą skale to DEDYK . Dedyk łagodnie przechodzi DDos (zależy jakie parametry) A VPS raz dostaniesz i leżysz ;P

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

VPS nie nadaje sie pod mt2 nie rozumiesz? Wszystkie "koksy" co twierdza inaczej niech wyjda sie w sniegu zakopac bo to wasz glupi wymysl BY BYL SERWER MT2 KUP DEDYKA i poczytaj sobie o vps a o dedykach

Jesteś taki tępy czy tylko tak udajesz?

Pytał się o rodzaj systemu. Na vps też postawi serwer, dobry vps nie musi być wcale gorszy od taniego dedyka.

Ogarnij troszkę bo wypowiadasz się jak dziecko... Chce na vps to sobie go stawia.

I co do cb się jeszcze tyczy to poczytaj sobie dokładniej co to vps...

A co do tematu to może na freebsd? Jest troszkę roboty ale na mpc poradniki jakieś są więc powoli dasz rade ;)

beznazwy1ef.jpg

Opublikowano

No freebsd najlepiej bo już mam poradnik a z jakiej strony polecacie założyć VPS bo chciałem na 1and1 ale tam płatność co 3 miesiące a to nie jest mi na rękę;/

Bo właśnie składamy się z kolegami tylko teraz jak zobaczyłem to nie wiem z jakiej strony zamówić wirtualny serwer:D

@edit

Jeszcze jedno pytanie czym się różni XEN od OpenVZ

sygnamq.jpg

Opublikowano

1and1 nie kupuj maja takie haczyki ze cholera...

Rachunki potem ci przyjdą ile razy to było już ....

Niby free a potem... okazuje się że rachunek O_o_O

Kup na exone a wirtalny serwer to hymmm unixstorm.org albo xaa.pl zalezy na taki tam to se zahostuj na cba.pl....

BO free

Legenda Metin2!

sig_team.png

Opublikowano

Z dobrej ręki powiem Ci na samiuśkim początku ogarnij serwerek na hamachi dopiero póżniej zacznij kombinować z vps/dedykami.

Polecam do testów vps na exone.pl ten za 19zł uciągnął mi 190 osób z lagami : D a przeciętnie 121 bez lagów grało :)

PS:W dodatku za sms mozna kupic

Opublikowano

hmm na hamachi tak z grubsza już ogarnąłem NPC questy nooby , wiem jak wgrać coś na serwer:D , i dlatego chce teraz postawić na dedyku

@edit

Na exone VPS mają ograniczenie limitu miesięcznie

Czy taki dedyk dużo ciągnie limitu czy na 1000osób online starczy np 400GB mnie się zdaję że nie

sygnamq.jpg

Opublikowano

Na windowsie nie postawisz servera -.-

Jeżeli zaczynasz dopiero zabawę z Tworzeniem Ściągnij Sobie jakieś pliki z wgranym FreeBSD i postaw na kompie używając do tego VirtualBOX'a

Ty nie normalny łosiu wiele osób stawia serva na winowsie -.-

EXPmIpC.gif

Opublikowano

hmm i tak stawiam na FreeBSD

Wracając do pytania:

Na exone VPS mają ograniczenie limitu miesięcznie

Czy taki dedyk dużo ciągnie limitu czy na 1000osób

starczy np 400GB mnie się zdaję że nie

sygnamq.jpg

Opublikowano

ja miałem 100GB na miesiąc wykupione(w cenie tych 19zł) to w miesiącu dochodziło nawet do 121 osób i zabrali 78GB =)

dopiero potem jak zaczelo ich przybywać to musiałem 200GB mieć i starczyło ledwo ledwo więc na 1k osób to takiego serwera

za 19zł nie postawisz ;x znaczy sie nie uciągnie

Opublikowano

również na sam początek polecam

exone.pl

za 19zł :)

"..U nas masz zawsze gwarancję Pamięci RAM i Procesora

Serwer VPS gotowy już w 5 minut.."

poprostu cud miód. :D

Opublikowano

Ale ja nie chce postawić za 19zł tylko za 100zł :D

@edit

Ile na VPS najlepiej żeby był procesor i ile ram tak żeby w miarę śmigał lepiej więcej procka czy więcej ram?

sygnamq.jpg

Opublikowano

Ref.

Wiem że powinno się robić co 24godzinny ale mi zależy na czasie bo chciałem żeby serwer wystartowałem w tym weekendzie

@edit

1.Jakie parametry musiałby mieć VPS żeby udźwignął 1000osób z delikatnymi lagami:D

2.Jak zainstalować tą stronę na cba? wszedłem w oprogramowanie wybrałem tam MyBB pisze że zainstalowane a i tak nie mogę wbić na forum;/

sygnamq.jpg

Opublikowano

sorry ale ja już skład do serwa i to na dobrego VPS na początek nas stać tylko chce zebrać jak najwięcej informacji żeby było później z górki

sygnamq.jpg

Opublikowano

Reff

Potrzebna mi odpowiedź już tylko na jedno pytanie i dam wam spokój:D

1.Jakie parametry musiałby mieć VPS żeby udźwignął 1000osób z delikatnymi lagami:D

sygnamq.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...