Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gitara

sebol230

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hi, ziąs. Od niedawna jestem coraz bliżej kupna gitary elektrycznej :> Zajebiście mi się podoba jej dźwięk.

Jestem kompletny newbie...

I tu moje pytania:

Do początkowego napierdalania w domu trzeba kupować wzmacniacz ?

Jakieś porady może macie ?

Co robić a czego nie ?

Gitarę kupić mam zamiar używaną. Nie pracuję a nie chcę naciągać rodziców.

Proszę o pomoc :> Lajki się posypią.

Opublikowano

emmm... będzie to Twoja pierwsza gitara ?

Jeśli tak to nie napalaj się od razu na elektryka tylko na akustyka... ja kupiłem od razu elektryka i żałuję... nie potrafiłem totalnie nic grać, palce nie przyzwyczajone, nawalały już po kilku minutach grania... do tego ciężej gra się na elektryku niż na akustyku (wg. mnie ofc.)

i jak już to nie polecam ciąć kosztów na gitarę... bo będziesz miał ciulowy dźwięk...

oraz proponuję kupić gitarę i piec razem... bo nie będziesz wiedział jak brzmi gitara i czy nie jest gdzieś uszkodzona ( skoro chcesz od kogoś odkupić)

pozdro.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Lenart, akustyka ma koleś, w razie czego mogę poprosić o pożyczkę :)

Elektryka chcę bo zajebiście podoba mi się jego dźwięk :>

Mój budżet to około 150 Euro, mieszkam w NL :>

O piecyk się pytam bo ludzie na innych forach się wypowiadali że nie trzeba.

Opublikowano

no tak, nie trzeba... ale potem nie wiesz jak brzmi gitara... i z tego dźwięku jaki chcesz to musisz albo kupić efekty albo dobry piec który możesz ustawić na różne bajeranckie dźwięki... więc bez pieca nic nie zrobisz na elektryku...

EXPmIpC.gif

Opublikowano
Jeśli tak to nie napalaj się od razu na elektryka tylko na akustyka... ja kupiłem od razu elektryka i żałuję... nie potrafiłem totalnie nic grać, palce nie przyzwyczajone, nawalały już po kilku minutach grania... do tego ciężej gra się na elektryku niż na akustyku (wg. mnie ofc.)

Takie same struny i na elektryku i na akustyku, więc co za różnica? Na akustyku bolało by go tak samo. Do tego, według mnie łatwiej gra się na elektryku, łatwiej jest wydobyć dźwięk(bo w końcu tam odpowiadają za to przetworniki, a w akustyku rezonans, a jego gorzej utrzymać).

Jak nie trzeba? A niby jak wydobędziesz dźwięk? Tutaj nie ma pudła rezonansowego, żeby można było grać na sucho. Bez piecyka będziesz miał dźwięk gorszy niż na akustyku. Piecyk musisz mieć, żeby sygnał z przetworników zmienił się w dźwięk.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Najlepiej do w ogóle sobie kup klasyczną gitarę, po co Ci elektryk na początek ? Kolega kupił za 2000zł Ibaneza i gówno z tego ma bo nic nie umie na nim grać, bo fajnie na początku a potem to paluszki bolą, także to się mija z celem... Co do "zajebiście podoba mi się dźwięk" Ty człowieku zdajesz sobie sprawę ile do gitar jest: przystawek, efektów i wzmacniaczy ? każdy z tych czynników wpływa na dźwięk także to nie jest tak że każda brzmi identycznie... "zajebiście".

Opublikowano
, bo fajnie na początku a potem to paluszki bolą, także to się mija z celem...

Co się do chuja mija z celem, bo ja tu czegoś nie rozumiem. Każdego kto będzie pierwszy raz będzie grał na gitarze, czy to elektrycznej, czy to akustycznej(na klasycznej nie wiem, czy palce bolą od nylonowych strun) będą bolały palce. Wtedy nie gra się dzień, przestaje boleć i gra się dalej, a w końcu palce się przyzwyczają i boleć nie będą.

ek0nlf.png
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

nie znam się na gitarach lecz na jedno twoje pytanie znam odpowiedz...

Co robić a czego nie ? Co robić ? - graj na niej , Czego nie ? - nic nie związanego z graniem na niej ?

1329228482-U118767.png

Opublikowano

Jakubarz, akurat elektryczna najbardziej mi do gustu przypadła. Bass nie akustyk tak samo nie. Akustyka nawet nie za bardzo lubię, nie jestem piedolonym harcerzem.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Opublikowano

Pierwsza gitara ?? Pod żadnym pozorem nie elektryczna, zacznij na klasyku (Tak jak ja) po roku grania przeszedłem na elektryczną i wszystko umiem, i na klasyku i na elektryku,

Polecam, klasyka Yamaha

A elektryk Yamaha Pacifica, Cort x6, bullet squier strat (Akurat ją mam) i zajebiście się gra :] Wygodna i wgl...

Opublikowano

Kup jak najtańsza razem z piecykiem, zbieraj ciągle kasę i potem kup coś lepszego na pierwszy raz nie warto wydawac wiecej niz 1tys.

ravensygna.png
Opublikowano

Za 600zł na początek możesz mieć w miarę dobrą gitarę. Jakiegoś Washburna w stylu Les Paul'a(Straty są do dupy, najlepszy dźwięk mają humbuckery).

ek0nlf.png
By
Miyoshi.

Opublikowano

Muahahahah Straty do dupy, no żeś mnie kurwa rozśmieszył.

Chcesz nową czy używaną ? to 150E to na piec i gitarę ? Najlepiej jest "ograć" sprzęt przed kupnem, czy nic nie brzęczy, nie sprzęga, no ale Ty nie będziesz jeszcze umiał, chyba że masz jakiegoś znajomego co się zna. I jeszcze kupowałbyś w sklepie czy na czymś w stylu allegro ?

Opublikowano

Lenart, akustyka ma koleś, w razie czego mogę poprosić o pożyczkę :)

Elektryka chcę bo zajebiście podoba mi się jego dźwięk :>

Mój budżet to około 150 Euro, mieszkam w NL :>

To że ci się podoba to nie wszystko, musisz też potrafić grać. Jeśli nie miałeś styczności z nauką muzyki to zapomnij o wiosełku na razie i zaczynaj od starego, dobrego pudła. Musisz się nauczyć brzmienia dźwięków w ich najczystszej postaci żebyś później mógł coś zagrać. Oczywiście możesz kupić elektryka i wykuwać piosenki na pamięć, ale co to za radość cały czas odgrywać muzykę a nie ją tworzyć?

Jakubarz, akurat elektryczna najbardziej mi do gustu przypadła. Bass nie akustyk tak samo nie. Akustyka nawet nie za bardzo lubię, nie jestem piedolonym harcerzem.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

:)

Z takim podejściem to wątpie czy cokolwiek osiągniesz w muzyce...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

btw. zmieniaj struny co miesiąc - dwa.

Nie żyjemy w kraju, gdzie najniższa krajowa wynosi 3000 zł.

Nie ma takiej potrzeby nawet. Jeśli grasz codziennie godzinę, dwie, struny starczą spokojnie na 3-4 miechy (zależy jakie oczywiście).

Co do kupna nie radzę kupować używanej. Chyba, że natrafisz na naprawdę dobrą okazję. Bardziej opłaca się znaleźć gościa, który składa gitary, taniej wyjdzie.

A co do pieca, musi być koniecznie. Piec spokojnie mozesz kupić używany, tylko uważaj, czy żadne częsci nie zostały wymienione na zamienne.

09071535498836998897.png

Opublikowano
To że ci się podoba to nie wszystko, musisz też potrafić grać. Jeśli nie miałeś styczności z nauką muzyki to zapomnij o wiosełku na razie i zaczynaj od starego, dobrego pudła. Musisz się nauczyć brzmienia dźwięków w ich najczystszej postaci żebyś później mógł coś zagrać. Oczywiście możesz kupić elektryka i wykuwać piosenki na pamięć, ale co to za radość cały czas odgrywać muzykę a nie ją tworzyć?

Wielu gitarzystów, np. Slash zaczynali od razu od gitar elektrycznych i jakoś nie widzę, żeby nie tworzyli własnej muzyki. Slash jest jednym z najlepszych gitarzystów na świecie, a zaczynał na jakimś gównianym Explorerze. Nie ważne na czym zaczynasz, ważne żebyś miał zapał do tego co robisz.

ek0nlf.png
By
Miyoshi.

Opublikowano

Nie widzę problemu w tym aby zaczynał od elektryka. wtf. Jak chce, to niech kupuje od razu elektryka. Ja zrobiłem tak samo.

Możesz gitarę podłączyć pod subwoofer czy coś innego, ale wtedy będziesz miał tylko clean.

Nie boję się wyrazić własnego zdania. Nikt i nic jego nie zmieni.

Opublikowano

Straty są właśnie najlepsze dla początkujących i średnio-zaawansowanych gitarzystów :]

A dla profesionalistów do nie ? Clapton, Hendrix ? Kojarzysz te nazwiska ? Obaj używali, jeden dalej używa, Stratocasterów, i jest jeszcze dużo innych przykładów wielkich gitarzystów którzy grali na Stracie.

Opublikowano

Ja mówiłem o dźwięku Strato/Telecasterów itp. gitar z singlami. Po prostu nie lubię dźwięku singli i wolę badassowy przesterowany dźwięk humbuckerów w Les Paulu.

ek0nlf.png
By
Miyoshi.

Opublikowano

Weź iRokushou bo oni nawet nie wiedzą kto to Slash.

Na początek bym kupił jakaś gitarke za 250zl z allegro . wiadomo ,, gufno ,, ale okaze sie ze ci sie znudzi lub odpuscisz to stracisz tylko 2 stowki nie 1k.

edit lol pomylilem nick ale siara;d

Opublikowano

Weź Fifolski bo oni nawet nie wiedzą kto to Shash...

Na początek bym kupił jakaś gitarke za 250zl z allegro . wiadomo ,, gufno ,, ale okaze sie ze ci sie znudzi lub odpuscisz to stracisz tylko 2 stowki nie 1k.

Weź Fifolski bo oni nawet nie wiedzą kto to Shash...

gdzie tu się Fifolski wypowiedział ? Ślepy jestem, czy co ? też nie wiem kto to "Shash" ;<

I czytaj temat dokładnie bo napisał że mieszka w NL a nie w POLSCE czyli na allegro nie kupi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...