Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki serwera - Jaki typ, jak prowadzić

Cay

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

<-

<-

378841400274664492077.png

1. Jaki typ serwera wybrać, a jakich typów unikać?

Początki pracy nad serwerem przypominają nieco początki zakładania firmy. Należy prześledzić rynek dostępnych aktualnie serwerów. Jak to zrobić? Bardzo proste. Wchodzimy w dział "publikacje serwerów" i przy nazwie serwera mamy tzw. przedrostki. Mówiących o rodzaju serwera jest dokładnie 9, z czym ostatni przedrostek jest dosyć kłopotliwy, ponieważ cechuje zazwyczaj serwery mieszane.

921141457520271492077.jpeg

Jeżeli klikniemy w kolorowy przedrostek przed nazwą serwera wyświetlą nam się ostatnie zaktualizowane publikacje z takim przedrostkiem. Na podstawie takich informacji możemy stwierdzić jakich serwerów jest już nadmiar, a jakich z kolei brakuje na rynku. 

781481457521232492077.png

Możesz jeszcze przeprowadzić ankietę, popytać użytkownikom czego im brakuje, za czym na serwerach tęsknią i wywnioskować jak stworzyć odpowiedni serwer.
(Na ten moment za dużo serwerów easyhc, survival z gildiami, skyblock i minigames, mi osobiście brakuje prawdziwego hardcore bez pay2win, o którym powiem trochę dalej.)

2. Mapa serwera.

Wystarczy wejść na kilka większych serwerów. Przy budowie pamiętajmy, aby gracz który wchodzi pierwszy raz na serwer wiedział  co ma zrobić. Nie budujmy zbyt wielu pomników, krętych dróg. W dzisiejszych czasach ludzie są dosyć leniwi, wolą mieć wszystko pod nosem. Owszem, ważne są wszelkie urozmaicenia, ale najważniejsze informacje, a także warpy, czy miejscówki (np. losowe tp na easyhc, świniarka, także na easy hc) niech będą w pobliżu. Ważne jest pierwsze wrażenie, jeżeli gracz wejdzie na serwer i zaskoczy go spawn to zapewne zostanie na dłużej, ale nie pozwalajmy mu gubić się na naszym serwerze.

Odnośnie budowania powstają osobne tematy i poradniki. Podpowiem tylko, że ważna jest estetyczność, oryginalność, kreatywność, czas (w jakim gracz znajdzie to czego potrzebuje) i zwięzłość w przedstawianiu najważniejszych informacji np. na tabliczkach. Pamiętajcie, żeby nie popaść w skrajności różnorodność materiałów nie oznacza, że macie dowalić każdy rodzaj klocka na spawnie, pamiętajcie, że w prostocie także tkwi piękno. Nie pobierajcie gotowców z neta, bo to jest pójście na łatwiznę, a to także zniechęca.

3. Najnowsze pluginy?

Pamiętajmy o tym, że ważne jest, żeby naszym graczom umilić rozgrywkę, ale zbytnio jej nie ułatwić. Korzystajcie z najnowszych pluginów, ale nie gdy wyjdzie jakiś nowy ciekawy dodatek nie wprowadzajcie go koniecznie na swój serwer (o ile na tym serwer nie polega) bo zbyt zawikłane systemy tpów, sklepów itd. mogą zniechęcić potencjalnego minera do gry na serwerze.

4. Vip'y i pay2win.

Nigdy nie byłem zwolennikiem modelu pay2win. Jeżeli dla przykładu dacie vip'owi na serwerze hardcore drop większy o 10-15% to zrujnujecie mechanikę serwera. Owszem, na vip'ach można zarabiać. Już niejeden raz widziałem serwer na którym frakcję może założyć tylko i wyłącznie VIP... Gdzie tu logika? Każdy dobry przedsiębiorca wie, że żeby jego produkt osiągnął sukces musi najpierw w niego zainwestować. Musicie najpierw trochę dać od siebie żeby zacząć zarabiać, nie ma tak łatwego zarabiania. Gdy serwer będzie porządny to ludzie i dla kolorowego nicku wyślą smsa. 
Świetnym przykładem będzie hardcore skkf'a (wybaczcie, że tak często odnoszę się do serwerów hc, ale teraz po prostu jest na nie szał). Każdy miał tam równe szanse, nie było żadnego pay2win, jedyną opcją do kupienia był unban i z tego serwer się utrzymywał.

5. Reklama.

Nie spamujcie reklamami, bo to tylko wpływa na waszą niekorzyść. Lepiej skorzystać z generatora dostępnego na naszym forum niż męczyć użytkowników lipnymi prezentacjami. Wystarczy reklama i regulaminowe odświeżanie, a serwer zdobędzie popularność. Są o tym osobne tematy. Reklamować możemy na facebooku, spróbować skontaktować się z większym ytberem i zaprosić go na nasz serwer, podpisać umowy z różnymi forami o minecraft, z hostingami czy z innymi tego typu stronami.

6. Korzystajcie z ofert na naszym forum. Bardzo wiele osób ogłasza się, że chętnie pobuduje, zostanie technikiem czy administratorem Waszego serwera. Korzystajcie z poradników odnośnie reklamy, pluginów, czy moderacji. 

Mam nadzieję, że mój poradnik ograniczy trochę pytania na temat jaki typ serwera wybrać i co zrobić, żeby grało na nim dużo osób. Myślę, że mam na tyle doświadczenia po moich serwerach, że mogę Tobie pomóc indywidualnie, więc jeżeli chcesz to pisz PW. 

Wszelkie sugestie zawierajcie w komentarzach bądź na PW. Pozdrawiam.

5jJNSGS.png

Opublikowano
o.O Zobaczymy jak zyskam w miesiąc 50zł to dam ci 1mln lajków :D (chociaz gmail by złapał przezemnie kryzys :D)

1682780176.png <---------- LEPSZY OD 81% POLSKI!!!! WOOOHOOOO!!!!!

Kochani admini zdejmijcie mi te procenty Ja tak się staram ;( >3

Opublikowano

Strasznie ta czcionka po oczach "wali". Zmień czcionkę i lepiej dobierz kolory.

Poradnik taki sobie, ale Like za chęci.

sygnaturkazx.png

Opublikowano

Naprawdę baaardzo przydatny poradnik:)

Wiele się można od niego nauczyć, sam całego przeczytałem i na pewno zapamiętam kilka wskazówek!

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Bywalec
Opublikowano

Imo poradnik bardzo dobry.

Jak przygotowac mape pod miasto? Da sie znalesc jakas w necie czy samemu world editem najlepiej teren rownac?

Równaj sam, często na tych z internetu, nie ma materiałów, sam dirt itp. Równaj sam, polecam te ''łąki'', ''pastwiska'', tam równaj ;).

5jJNSGS.png

Opublikowano

Przeczytam cały jak zmniejszysz czcionkę! I ocenie :D

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Opublikowano

Nic nowego -.- - początkującym na pewno się przyda.Bardzo fajnie napisane, lecz ta czcionka daje po oczach ;p

Ale leci Lubie To za prace ;)

Opublikowano

Dodałbym

Eventy z okazji (boże narodzenie,wielkanoc itp.)

Rozrywki : Tor łódkowy, muzeum

Dla vipa możliwość wysadzenia mapy za pomocą tnt

I na serwerze ja bym dodał ,iż gracze sami budują mape. Jest tylko sklep i spawn i działki 5 x 5.

Kupują materiały i budują np. Blok mieszkalny ,park czy coś.

Dodałbym także fabryki , pracownicy itp

świat dla vipów

Gotowe domki do kupienia jakby ktoś nie miał wyobraźni

15 min na arenie ileś tam waluty / dla vipa połowe ceny mniej

Działki poza miastem 2x kosztują,vip ma normalne stawki

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Bywalec
Opublikowano

Dodałbym

Eventy z okazji (boże narodzenie,wielkanoc itp.)

Rozrywki : Tor łódkowy, muzeum

Dla vipa możliwość wysadzenia mapy za pomocą tnt

I na serwerze ja bym dodał ,iż gracze sami budują mape. Jest tylko sklep i spawn i działki 5 x 5.

Kupują materiały i budują np. Blok mieszkalny ,park czy coś.

Dodałbym także fabryki , pracownicy itp

świat dla vipów

Gotowe domki do kupienia jakby ktoś nie miał wyobraźni

15 min na arenie ileś tam waluty / dla vipa połowe ceny mniej

Działki poza miastem 2x kosztują,vip ma normalne stawki

Dodane eventy, reszta to już według swoich upodobań ;).

Przeczytam cały jak zmniejszysz czcionkę! I ocenie :D

Zmniejszona :P.

Nic nowego -.- - początkującym na pewno się przyda.Bardzo fajnie napisane, lecz ta czcionka daje po oczach ;p

Ale leci Lubie To za prace ;)

Czcionka zmieniona.

Czcionka, niektórym się podobała, ale nie była miła dla oczu, ze względów zdrowotnych, zmienione.

5jJNSGS.png

Bywalec
Opublikowano

@ref.

@edit

Dodałem ankietę, głosujcie.

Zapraszam do odpowiadania. Jeżeli macie z czymś problem to napiszcie na PW, lub dodajcie swoją odpowiedź.

5jJNSGS.png

Opublikowano

Bardzo fajne rady , skontaktuje sie z toba i gdybys mogl mi odpowiedziec na pytania bylbym wdzieczny . Bardzo przydatny poradnik , ze nikt na to nie wpadl wczesniej

sygnatura niezgodna z regulaminem

lokalnym działu Minecraft - Publikacje Serwerów pkt. 8

Opublikowano

Za tuta masz " lubię to " ale osobiście uważam , że fajniejsze są serwery typu Freebuild , bez działek itd.. :P

32899580035953915383.jpg

LoL EUNE: WrocLove Dziffko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...