Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Właściwie kilka

lethian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dzisiaj grając w Minecrafta postanowiłem, że wezmę się za FPS. Mam tak z 40 (czy raczej miałem kilka wersji temu bo teraz na 100% nie wiem ile mam - mogę tylko wnioskować, że właśnie 40, bo nie klatkuje za bardzo), a inni z gorszymi kompami maja po 100 nawet. Oczywiście pierwszą sprawą była java. Najnowsza, odpowiednia i kompatybilna z moim systemem (win 7 64 bit) powinna zwiększyć FPS, ale nie chodzi mi tu o sposób zwiększania FPS.

Pierwszym problemem [ew. dziwną sprawą] jest to, że gdy chciałem sprawdzić ile mam FPS (oczywiście kliknąłem F3) i ku mojemu zdziwieniu zaczęło ścinać niemiłosiernie. FPS występowały w przedziale od 3-15. Czyż nie jest to dziwne? Co jest przyczyną? Jak temu zaradzić? Przez to nie mogę sprawdzić ile rzeczywiście mam FPS, bo przy normalnej grze nie mam większych ścin a co za tym idzie FPS waha się około 40.

Komputer mam 64. bitowy, więc taką też jave chciałem zainstalować bo przecież nawet Minecraft "prosi":

minecraftjavampcforum2.png

Zainstalowałem więc najnowszą jave 64 bity (napewno 64 bity bo pobrałem ją przez IE 64 bity) i gdy chciałem uruchomić Minecrafta wyskoczyło mi takie okienko:

http://imageshack.us...vampcforum.png/

Dziwne, że Minecraft działa mi na wersji 32 bity a na 64 już nie przy 64. bitowej wersji systemu. Dodam, że gdy na komputerze nie mam żadnej javy wyskakuje to samo.

Reasumując:

1. Czemu, gdy w Minecraftcie chce sprawdzić ile mam FPS (F3) to wtedy Minecraft baaardzo mi ścina?

2. Czemu Minecraft nie działa mi na wersji 64. bitowej javy choć sam ją rekomenduje?

Liczę na wyczerpujące wypowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam Windowsa 7 64 bity.

Przy javie 32 bity - działa

Przy javie 64 bity - nie działa.

Chciałem zainstalować jave 64 bity bo mam kompa 64 bity, więc powinien wtedy minecraft lepiej pracować (może więcej FPS?).

Wydaje mi się, że w miarę jasno się wyraziłem. Więc proszę, przeczytaj jeszcze raz mój post :)

Opublikowano

To jak Ci na 64 bit javie nie działa to zostaw tą 32 bity . Co do tego ścinania się kompa gdy klikasz F3 może reinstaluj minecraft ;]

1377430129-U769346.png
Opublikowano

No zostanę przy javie 32 bity jeśli przy 64 nie działa. Różnicy mi to większej nie robi. Ale chciałem się dowiedzieć dlaczego tak jest. A co do mojego 1 punktu reinstalacja nie pomogła.

Zainstaluje jave 32 bity i przywrócę wersje Minecrafta do 1.0.0 bo mam 11w49a - EDIT - nic to nie dało

Opublikowano

Ten sam? To znaczy wyskakuje ci ten problem co ja podałem w linku? Jeśli tak to spróbuj zainstalować jave tyle bitową ile jest twój system operacyjny. Jeśli nie zadziała to zainstaluj przeciwnie. Mi tylko przeciwnie działa :)

Opublikowano

Z tego co wiem to java 64 bit wymaga 32 bit ale nadal nie wiem jak zapobiec problemowi. Mi akurat przydała sie by 64bit bo serva mam i nie mogę dać więcej niż 3 gb na serv

kkrzesi.png
Opublikowano

Usuń z komputera ta jave 64 bity bo Ci minecraft nie ruszy , poprostu chodzi w tym o to , że 64 bity widzisz wyraźniej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...