Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czyszczenie komputera (Kurz itd.)

xtie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Twój komputer nie jest wydajny? Programy poprawiające wydajność nie dają oczekiwanego rezultatu ?

Czy może czasami twój blaszak ma momenty "zamulania" ?

Jak często czyścisz swój komputer?

Zablokowane wiatraczki przez tumany kurzu przyczyniają się do przegrzewania się procesora, karty graficznej, zasilacza, a co za tym idzie zmniejsza się wydajność naszego komputera, oraz zwiększa się prawdopodobieństwo na spalenie danej części.

Co będzie nam potrzebne:

* Pędzelki różnej wielkości i sztywności włosia (Np. zestaw do malowania farbkami)

* Śrubokręt (Gwiazdkowy, albo płaski - w ostateczności nóż)

* Sucha ściereczka

* Folia/Gazety

Jak?

Zatem odłączamy naszego "pupilka" od prądu, odłączamy wszystko czyli monitor, myszka, inne kabelki/urządzenia.

Sprawdzamy czy nasz komputer ma plomby/naklejki (odklejani ich podczas trwania okresu gwarancji jest ryzykowne, aczkolwiek osoba, która potrafi delikatnie odkleić i przykleić ponownie w to samo miejsce nie powinna mieć problemu z ewentualnym zgłoszeniem reklamacji [oddawałem komputer 3 razy])

Rozkładamy na podłodze/stole/stoliku folię,bądź gazety i kładziemy naszego blaszaka górą do boku, który będzie "otwierany", a następnie odczepiamy boczną część obudowy.

( Chodzi o odczepienie tej części obudowy, której brakuje na zdjęciu:

http://www.mod-plane...ower/foto08.jpg )

- Odczepiamy kartę graficzną, wiatraczek znad procesora, wyjmujemy procesor, odkręcamy skrzynkę z wiatraczkiem od zasilacza, wysuwamy dysk twardy i napęd optyczny

Karta graficzna:

Tutaj pędzelkiem o najdelikatniejszym włosiu czyścimy całą powierzchnię karty graficznej poczynając od delikatnego wiatraczka (pamiętamy o dokładnym wyczyszczeniu skrzydeł i szczelin)

Wiatraczek znad procesora (bodajże radiator):

Tutaj możemy użyć większego, dłuższego i bardziej sztywnego włosia.

Czyścimy wszystkie szczeliny w radiatorze i okolice wokół wiatraczka, gdyż najwięcej kurzu się tam znajduje i blokuje to przepływ powietrza.

Procesor:

Zdarza się że góra procesora, która powinna być pokryta pastą jest przypalona/zwęglona wtedy czyścimy tą powierzchnię i nakładamy nową pastę (zapewnia ona oddawanie ciepła przez procesor co chroni przed przegrzaniem/spaleniem)

Suchą ściereczką wycieramy dół procesora (styki) oraz pędzelkiem czyścimy na płycie głównej miejsce na procesor i okolice [znajdziecie tam sporo kurzu]

Skrzynka zasilacza:

Tutaj jest sporo osadu i kurzu jeżeli dawno tam nie zaglądaliście...

Zazwyczaj jest to miejsce dosyć często pomijane podczas czyszczenia, a ja nie widzę problemu w zaglądaniu tam (tylko 4 śrubki gwiazdkowe dzielą nas od otworzenia tej magicznej skrzynki, bez której nasz PC by nie ruszył)

Na samym starcie używamy pędzelka z twardym włosiem i wyczesujemy kurz, oraz osad z wszystkich elementów. Następnie delikatnie zwilżoną ściereczką poprawiamy miejsca, w których był osad.

Po tych czynnościach wycieramy suchą ścierką jeszcze raz całość i ew. delikatnym włosiem poprawiamy pozostałości.

Twardy dysk:

Tutaj nie wiele zdziałamy, ale wytrzeć obudowę z kurzu należy, gdyż ten kurz wędruje po całym wnętrzu komputera...

Można użyć delikatnie zwilżonej ściereczki, a w miejscach "wtyczek" użyć delikatnego pędzelka.

Napęd optyczny:

Jeżeli nie mamy problemów z laserem to robimy dokładnie to samo co z dyskiem twardym.

Oczywiście wszystkie części są czyszczone nad gazetą/folią (byle nie nad obudową komputera)

Na koniec czyścimy wnętrze, płytkę główną, składamy elementy, zamykamy obudowę, sprzątamy stanowisko pracy i cieszymy się komputerem.

Pamiętajcie ... komputer, który nie jest w środku czyszczony jest jak człowiek podczas biegu z katarem.

Oczywiście, jeżeli ktoś uważa, że jego zdolności manualne, oraz znajomość elementów komputera jest mała nie musi dogłębnie rozkręcać komputera, aby w miarę dobrze go wyczyścić.

Screenów nie wrzucam, gdyż każdy jest w stanie wyobrazić sobie, oraz wydedukować z mojej wypowiedzi o co mi dokładniej chodzi...

(Dodałem jeden link ze screenem, aby nie było niejasności).

Poradnik mojego autorstwa stworzony, gdyż sam miałem takie problemy i natchnęło mnie dzisiaj do napisania TuT-a po dzisiejszym czyszczeniu.

Proszę o oceny - Pozdrawiam xtie.!

Opublikowano

No dobra wszystko zgadza się że jak jest syf to może i kompa zamulać

tylko teraz podaj link do oryginału :P ;)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Lepszym i dokladniejszym sposobem wyczyszczenia bedzie zdjecie wentylatorow z radiatorow i dokladniejsze wyczyszczenie radiatora i wentylatora. Jak to jest zamocowane to ciezko cos zdzialac. Pomocna moze sie okazac tez wymiana pasty termoprzewodzacej.

Opublikowano

@ UP Tak o paście nie wspomniałem, ale to TuT do czyszczenia, a nie do zmniejszenia temperatury w PC, ale fakt nie można o tym zapomnieć

:)

@UP 2. Sam pisałem ...

Jeżeli TuT godny polecenia Lajkowac.!

Opublikowano

Czytaj nazwę tematu, a potem wypowiadaj się

"Czyszczenie komputera (Kurz itd.)

@EDIT Jeżeli TuT się podoba można podpinać. Pozdrawiam - xtie.!

Myślę, że TuT przydatny (sporo osób nie czyści wnętrza)

Opublikowano

no coz, dobry tutek, ale przydalaby sie estetyka kolorkow, czcionki bo najebane szarych literek ...

sygnlamborginipro.png

Filmy z Metin2.PL Solar s26

Opublikowano

A nie lepiej odkurzaczem ?

Kiedyś czyściłem pędzelkiem, ale za dużo syfu, za długo to trwało.

Łatwiej mi odpalić odkurzacz, 5 minutek i robić to raz w tygodniu niż chrzanić się pędzelkami.

Ale raz na jakiś czas, przy wymienianiu pasty warto wyczyścić wszystko, by za tydzień znów zobaczyć dywanik kurzu na radiatorze ;D

łap lajka

52287137559562145640.png

Opublikowano

@UP2 Dodałem jakąś kolorystykę - bez przesady to nie jarmark :P

@UP Odkurzaczem to ja "wysysałem z laptopa ciepło" jak mi lagował, ale jeżeli chodzi o stacjonarkę wolę samemu czyścić pędzelkiem raz na miesiąc i jest dobrze.

Wszystko zależy od tego czy w okolicach komputera jest w miarę często odkurzane i podłoga jest myta (jeżeli nie to nie dziwmy się, że kurz się zbiera w mgnieniu oka).

Opublikowano

Tak... i godzina zmarnowana.

Bierzesz odkurzacz, sprężone powietrze i patyczki do uszu.

Odkręcasz wentylatory i czyścisz je patyczkami, następnie cały komputer od środka traktujesz odkurzaczem, a do trudniejszych miejsc powietrzem z puszki.

Zajmuje mi to 20 minut co jakiś miesiąc - lagów na komputerze nie ma.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Tak, tylko zważ na to, że odkurzacz to nie najlepszy pomysł to raz.

Dwa sprężone powietrze? Spoko, tylko po co wydawać hajs jak sprężone powietrze wszystkiego nie zdmuchnie?

Nie masz 100% skuteczności, gdyż przyczepiony kurz nie zawsze odchodzi

Jak pograsz mniej o 40 minut (taka różnica między naszymi sposobami) to nic Ci się nie stanie + oczy CI odpoczną.

Nikt Ci nie zabrania napisania własnego TuT-a dotyczącego czyszczenia - jednak ja preferuję ręczne czyszczenie bo mi tak wygodniej i mam 100% dokładność.

Pozdrawiam - xtie.!

Opublikowano

A nie lepiej odkurzaczem ?

Kiedyś czyściłem pędzelkiem, ale za dużo syfu, za długo to trwało.

Łatwiej mi odpalić odkurzacz, 5 minutek i robić to raz w tygodniu niż chrzanić się pędzelkami.

Ale raz na jakiś czas, przy wymienianiu pasty warto wyczyścić wszystko, by za tydzień znów zobaczyć dywanik kurzu na radiatorze ;D

łap lajka

Jak będziesz sprzątał pokój, to nie będziesz miał kurzu po tygodniu ;d

@top

Zaraz biorę się do roboty.. PS. Jak się ściąga wiatraczek od procesora od intela?

2mg3y3k.jpg

Opublikowano

albo dwie dźwignie ( białe lub szare ) na górze wentylatora przełożyć

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Uwierz, że nie każdy.

Większość nawet o tym nie myśli, a powinna... To, że wśród userów MPC jest wielu ogarniętych, nie oznacza, że ogół taki jest.

Opublikowano

jak dla mnie troche słaby tutorial.

napisales tylko zeby przejechac jakimis tam pendzelkami a potem zwilżoną szmatką. a jak przeczyscisz radiator na karcie graficznej i procesorze? no chyba nie pendzelkiem, do tego sie uzywa sprężonego powietrza.

pozatym nic o pascie termoprzewodzącej nie napisales.

"Zdarza się że góra procesora (blaszka z nazwą procesora itd.) jest ubrudzona i wygląda jakby był to stopiony metal... Należy to przetrzeć ściereczką (Najlepiej suchą, jednak gdy to nie odniesie rezultatów pożądanych to DELIKATNIE moczymy ściereczkę)

Suchą ściereczką wycieramy dół procesora (styki) oraz pędzelkiem czyścimy na płycie głównej miejsce na procesor i okolice [znajdziecie tam sporo kurzu]"

wtf? na procesorze zawsze powinna znajdowac się pasta termoprzewodząca wygladająca mniej wiecęj tak

img1189t.jpgi jesli chcemy ją usunac to odrazu nową nakładamy

pozatym jak juz czyscimy ściereczką to najlepiej jakąś delikątną nie zostawiającą włosków.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Czekam na obrazki . Bez obrazków nie ma lajka !

Serio: ładniutki i schludny Tut ale jak mówi pewna piosenka : 'Czegoś tu brak [...]' i rzeczywiście brak tych walonych obrazków które tak ułatwiają życie ; P

Pozdrawiam.

Edit: Dobra łap lajka, tutorial robiony w 100% przez Ciebie, szacun ; )

aqcu39P.png
Opublikowano

@dordo12

Czytaj proszę nazwę tematu ".... kurz"

To chyba logiczne, że nie będę opisywać jak wymienia się pastę?

Dobrze Ty to opisałeś i otrzymujesz like bo temat się rozkręca i posiada wartościowe treści, ale na przyszłość czytanie ze zrozumieniem nie boli

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...