Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie]praca do szkoły

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.pisze tutaj bo nie wiem gdzie to napisac w jakim dziale i poddziale.prosze o przeniesienie tego tematu do odpowiedniego działu:

oto praca którą muszę zrobić:

zdjcieorg.jpg

Uploaded with ImageShack.us

mam z niej usunąć te światełka w oczach.prosze o pomoc

mozna mi napisac instrukcje w photoshopie lub gimpie.

dzieki za pomoc

pozdrawiam

Opublikowano

W gimpie otwierasz to zdjęcie, malujesz pędzlem i zmieniasz krycie na 90% i tryb krycia na nakładka/pokrywanie.

.

Opublikowano

1323261657-U247153.jpg

Chodzi o mniej więcej taki efekt prawda?

Nie wiem, jak to jest w GIMPIE, ale za to mogę Ci powiedzieć, jak to zrobiłam w AdobePhotoshop. Myślę, że w Gimpie będzie podobnie.

1. Przybliżasz zdjęcie prawie na maxa, by pokazały się jego pixele

2. Używasz tego narzędzia eyedropper-tool.gif i wybierasz kolor, który znajduje się najbliżej tęczówki, poza tym światłem. Jest on mniej więcej taki zielony.

3.Tworzysz nową warstwę i za pomocą małego, okrągłego i miękkiego pędzla zarysowujesz te jasne punkty.

4. Wchodzisz w Obraz->Dopasowanie obrazu->Jasność kontrast. Zmniejszasz jasność według uznania (by dziecko nie wyglądało, jak potwór) i zwiększasz również kontrast.

5.Znów tworzysz nowa warstwę i okrągłym pędzlem, około 2-3 px, rysujesz po jednej, białej kropce w prawym górnym kąciku oka (z naszego pkt widzenia). Da to efekt, odbijania światła, jaki posiadają oczy.

6. Warstwę z tymi kropkami ustawiasz na "nakładka".

I tyle.

Możesz kombinować z dopasowaniem obrazu, by wyglądało to, jak najbardziej realistycznie. Ja to robiłam na szybko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...