Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Dodanie statusu liczby graczy online w metin2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wraz z moim znajomym zrobiliśmy stronę dla serwera Metin2, ale mamy jeden problem. Nie mamy pojęcia jak odczytać liczbę graczy online. Próbowaliśmy na różne sposoby, ale bez efektu. Interesują nas 2 rozwiązania. Gracze online ogółem oraz liczba graczy online na poszczególnym kanale. Za pomoc będę bardzo wdzięczny. Oczywiście + poleci.

Pozdrawiam

Roki

Zdobądź nowe itemy siedząc tylko na serwerze :)

b_350_20_5A6C3E_383F2D_D2E1B5_2E3226.png

Opublikowano

To jest standardowy trick, w php tworzysz kolumnę którą zapełniasz ilością graczy jaka ci się żywnie podoba czyli mniej więcej tyle ile dziennie gra ludzi. To ci się wyświetla i masz po problemie. Wiem to dlatego że przeglądałem kilka zakodowanych już layoutów pod serwery.

Larry-Chen-Speedhunters-dubkorps-audi-31.jpg

Opublikowano

Bazę już przywrócili, ale post nie został zapisany, więc napiszę ponownie.

Musi być jakiś sposób, aby odczytywać liczbę graczy. Nie wiem... Może jakiś port lub przy pomocy bazy MySQL.

@EDIT:

Gdyby modek mógł skasować post wyżej, bo napisałem go z konta znajomego ;)

Opublikowano

Umieść stronę na serwerze i skorzystaj z netstat i odczytaj liczbę połączeń na danym porcie i wyświetl ją na stronce ;)

Bądź dodaj do bazy danych wyniki o graczach online ;)

Szukam grafików, questerów Metin2, koderów www, skrypterów, programistów visual c++, c++.
Techników od bazy danych, systemów linuksowych( głównie FreeBSD).

[email protected] - > Pisać - > Rozpatrzę propozycje :)

Opublikowano

OK. Tylko na co mam zwrócić uwagę. Stronę mam na oddzielnym hostingu, więc taka opcja odpada. Nie chcę strony łączyć z dedykiem. Co do bazy, to co konkretnie powinienem dodać?

Opublikowano

Od razu mówię że kompletnie nie wiem jak działa Metin (nawet tej gry nigdy na oczy nie widziałem). Teoretycznie silnik metina powinien udostępniać info o graczach online, wtedy poprostu tworzysz socket w php i nawiązujesz połączenie z serwerem a następnie wysyłasz odpowiednie żądanie, które zwraca Ci tą liczbę.

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

I tu Cię rozczaruje. Dużo grałem w Metina, więc dlatego chce uruchomić własny serwer. Od strony strony brakuje mi tylko tych liczników. Liczba online ogółem i na poszczególnym kanale. Nie mam już pomysłów na zrobienie tego...

Opublikowano

NETSTAT i skrypt który bedzie odpalany powiedzmy co minute przez CRON-a

Skrypt będzie zamieszczał ilość graczy online w bazie ;)

exec("netstat -an | grep ESTAB | egrep '(13001)' | awk '{ print $5 }' | sort -u | wc -l");

Szukam grafików, questerów Metin2, koderów www, skrypterów, programistów visual c++, c++.

Opublikowano

Wszystko super, ale ja bardziej znam się na PHP niż na konfiguracji BSD. Więc teraz sprawa bardziej schodzi na system operacyjny niż na stronę internetową... Odczytanie wartości z bazy to żaden problem. Większym problemem będzie zmusić serwer do aktualizowania konkretnej tabeli.

Co do samego polecenia, to póki co google pomógł mi z samą definicją netstat. Do tej pory zrozumiałem "netstat -an" oraz "egrep '(13001)'". Egrep chyba odnosi się do konkretnego portu. sort odnosi się do sortowania zebranych danych. "wc" zlicza każdą linijkę, więc tym samym listę adresów IP dając realne odzwierciedlenie liczby graczy w danej chwili na konkretnym kanale. Tylko gdzie tutaj jest zawarta informacja odnośnie bazy danych?

Opublikowano

W samym NETSTAT nie ma zawartej informacji o bazie danych.

Informacje do bazy danych dodajesz pisząc skrypt, w którym przypisujesz wartość zmiennej NETSTAT i wklepujesz do mysql.

Skrypt odpalany np co minute z poziomu zadań CRON-a :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...