Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Techniki pamięciowe

Dash

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ręce zaczynają mi drętwieć :D

#16 Zrelaksuj się - zapamiętujesz wtedy lepiej, na tym polega np. metoda SITA

#17 Skup się - nie odrywaj się od nauki np. po to, by coś zjeść. Zarezerwuj czas TYLKO na naukę

#18 Ucz się raczej kiedy masz dobry nastrój - Zapamiętasz więcej (żeby wprowadzić się w dobry nastrój np. uśmiechnij się, pomedytuj, lub wprowadź się w stan koherencji - poczytaj o tym w internecie)

#19 Ucz się w pomieszczeniu troszeczkę chłodnym - Organizm potrzebuje więcej energii żeby się ochłodzić niż żeby się ogrzać. Będzie ci łatwiej szło :)

#20 Kiedy się uczysz i wykorzystujesz do tego celu także zapachy (#11) możesz poprosić kogoś by prysnął w pokoju gdzie śpisz tym zapachem. Możesz wykorzystać także muzykę (ALE CICHO!!! Nie może cię obudzić). Jednak to ma być dostarczone 30-40 minut po tym jak zaśniesz. Jesteś wtedy w fazie snu głębokiego, i hipokamp "przerzuca" informacje z siebie do pamięci długotrwałej. Gdy twój organizm doświadcza tych bodźców w trakcie snu głębokiego, zapamiętasz więcej z tego, z czego się uczyłeś.

Ostatnie 5:

#21 Kiedy masz zapamiętać imię jakiejś osoby, znajdź jej charakterystyczną cechę np. rude włosy. Skojarz te dwie rzeczy np. Rudy - Michał

#22 Powtarzaj sobie " Dam radę"

#23 Rób przerwy

#24 Skoncentruj się na tym, czego masz się nauczyć.

#25 Nagraj to, czego masz się nauczyć, i puść sobie np. przy śniadaniu. Nawet nie musisz tego słuchać, (możesz z kimś rozmawiać) ale to "zakorzeni" się w twojej podświadomości.

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem czy takie układanie wlasnie jak prezentujesz nie zajmie wiecej czasu niz zwykla nauka ;p

Smerfeta/ Sasetka / Gorzka :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Raczej wolałam sobie zapisywać po parę razy np. słówko na angielski, szybko się uczyłam i bez żadnych takich pokręconych rzeczy

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dla odważnych polecam pić zioła na pamięć , można kupić np. w zielarskich.

Niedaleko mojego wydziału był sklep zielarski i zawsze kiedy zbliżała się sesja wystawiali taką tablice z napisem "Zioła na umysł" :)

• 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Świetne pomysły.

Ogólnie mózg zapamiętuje szczegóły, więc warto uczyć się ze swojego pisma, oraz najlepiej w otoczeniu przypominającym te przy zdawaniu.

Dla przykładu - jeżeli muszę wyrecytować wiersz, najlepiej uczyć się go na stojąco, oraz w ubraniu, w którym będę podczas recytacji. Dokładnie tak samo z pracami pisemnymi, wystarczy usiąść przy biurku, stworzyć imitację dla Naszego mózgu, by ten był w stanie łatwiej przypomnieć sobie o ważnych informacjach, które uczyliśmy się na pamięć.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak dla mnie na słówka najlepsze są fiszki, ale nie pamiętam kiedy ostatnio się uczyłam. :/

wykończę cię jak podatki.

• 2 lata później...
  • Makin odpiął/ęła ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...