Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Techniki pamięciowe

Dash

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz do nauczenia się czegoś a nie wychodzi Ci?

Nie umiesz ściągać albo boisz się że zostaniesz przyłapany?

Koniec z tym. Nie raz musiałeś/-aś słyszeć o technikach pamięciowych.

Niżej przedstawiam Wam kilka dobrych technik :)

1. Łańcuchowa

Jest to technika która spaja wyrazy które mamy się nauczyć w śmieszną i nierealną historyjkę.

Ważne jest to była bardzo odrealniona, taka którą łatwo zapamiętać.

Np. Mamy wyrazy : mama, koło, kosmita, broń, plecak...

Powstaje nam : Mama turlając koło ujrzała kosmitę który strzelał z broni w plecak.

Może wydawać się to dziwaczne, ale naprawdę łatwiej zapamiętać ciąg wyrazów w postaci takiej historyjki.

2. Zakładki pamięciowe

Technika polega na tym by wykuć 20 zakładek pamięciowych.

1. Długopis / świeca
  2. Łabądź
  3. Ptak
  4. Krzesło
  5. Haczyk
  6. Trąba słonia
  7. Kosa
  8. Bałwan
  9. Fajka
  10. Widelec i talerz
  11. Pioruny
  12. Godzina duchów
  13. Czarny kot
  14. Makarony
  15. Numer drogi
  16. Numer piętra w windzie
  17. Five o'clock (angielska pora picia herbaty)
  18. Urodziny
  19. Dołek golfowy
  20. Paczka papierosów

Jak widzicie, nazwy zakładek są dostosowane do liczb. (wiadomo że 8 przypomina bałwana, czy że w paczce jest 20 papierosów). Wyjątkiem są liczby 15 i 16. Dlaczego dano tak to nie wiem, nie ja to wymyśliłem. Ale tak czy siak musicie się tego wyuczyć na pamięć.

Ok, znacie już zakładki, teraz czas na 20 dowolnych przedmiotów. Ja dla przykładu dam 3.

Np : piłka, strzelba, buty.

Powstaje nam : długopis przebił piłkę, strzelba zabiła łabędzia, ptak znalazł w butach suchy chleb.

Ja podałem na szybko, ale Wy możecie być troche bardziej kreatywni :)

3. FAC - fonetyczny alfabet cyfrowy

Dotyczy tylko liczb (dobra na kartkówki z historii).

Jak w poprzedniej technice trzeba wykuć to na pamięć :

0 - c

1 - d, t

2 - n

3 - m

4 - r

5 - z, s

6 - p, b

7 - j

8 - w, f

9 - k, g

Ok, wszystko ładnie wykuliście czas na zapamiętanie daty.

Np : 1410 - każdy wie że to Bitwa pod Grunwaldem, ale jak ktoś nie wie.

Odszukujemy naszej liczny w alfabecie cyfrowym, wychodzi nam : d r d c

t t

Pomiędzy wiersz współgłosek trzeba dobrać samo głoski. Ważne aby nie łączyć liter z pierwszego wiersza z drugiego i na odwrót. Odpowiedź do tego będziemy mieli np. bez dodawania żadnych liter : Dr Dc wygrał Bitwę pod grunwaldem i teraz wystarczy rozkodować Dr Dc czyli 1410.

4. Pokój rzymski

Tutaj nie podam przykładów bo musicie je mieć ze swojego życia, z własnego pokoju.

Wchodzimy do pokoju i obracamy się o 360 stopni. Zakładek robimy ile chcemy.

Ja np bd mieć takie :

1. Drzwi

2. Łóżko

3. Dywan

4. Komoda

5. Szafka

6. Biurko

7. Komputer

8. Lampka

9. Parapet

itd

I potem jak w każdej technice dopasowujecie słowa na skojarzenia.

Np: słowo - makaron, drzwi były oblepione makaronem

5. TSZ - technika słów zastępczych

Pomocne bardzo w nauce do przedmiotów językowych np do kartkówki ze słówek.

Polega na rozłożeniu wyrazu na człony tak aby przypominał znaczeniem coś po polsku.

Np: Mariposa ( z hiszp. motyl) - Maria w pozie motyla.

Mam nadzieję że chociaż trochę Wam pomogłem nauczyć się do następnego sprawdzianu, i nie tylko.

Pozdrawiam, Dash ;)

Nie bywam już na forum, jeżeli masz sprawę wal na FB...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

NWM, ale żadna mi nie przypadła ... wole się uczyć normalnie niż kombinować z innymi " technikami ", gdy mam ważny sprawdzian to się uczę jak wszyscy... kucie... a gdy mam mniej ważny to używam " długopis nie ściąga " ;)

songalivev2.png

Opublikowano

usunąć nie tu

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Gość koxxxik12
Opublikowano

Przydaje się śmieszne i pomocne lajk leci ;P

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Takie techiniki sa lipne, przynajmniej dla mnie. Jestem w dodatkowym programie matematycznym i na ich stronie mam dostepną ksiązke o technikach pamieciowych. Najwazniejsze co moze być, to są powtórki. Po bodajże 3 dniach już nie pamietasz ponad 80% tego co sie uczyłes. Najwiecej zapomniasz już po nauczeniu. Przez brak powtorek kompletnie marnujemy czas, który poswięcilismy na cos, bo wszystko to zapominamy. Druga ważna rzeczą są przerwy w uczeniu.Po 30minutach powinna byc ona 3minutowa. Po godzinie 5-10, po 2 2-30, a po 3 60-90minut. Dobrze jest też pamieć, o tym by wstac z krzesła i sie rozluznic, tylko takie cos dotlenienia mozg o 20%. Pomiędzy przerwami, mozna probic rpzysiady/pompki etc.

"Matka mowiła - kochasz to, to kochaj konsekwentnie."

Swist1.png

Putin is putting puding

• 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

techniki znane i lubiane przez studentów - ale często niestety nie ma na nie czasu, trzeba robić 100% wykuwanie, bo zbyt dużo materiału. A potem piwko i wiedza zapomniana :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie lepiej zrobić sobie specjalny słownik liczb i cyfr? Z czego jakaś cyfra będzie znaczyła jakąś literę. Np. 17 - R, A - 1 AJ - 10

W moim przypadku to pomocne. Daję sobie kartkę z bloku razem z zaszyfrowanymi literami bądź cyframi i co jakiś czas gdy nauczyciel nie patrzy ściągam ;p

9La1rOf.gif

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja nigdy nie miałem problemów z pamięcią, chociaż ostatnio przygasa... Dzięki, dodaję do zakładek, przyda się na historię :D

Opublikowano

Ciekawy poradnik :) jednak ja wolę pozostać przy tradycyjnej formie, powtarzania w kółko. Stary, sprawdzony sposób. xD

Tj. kucie? Niezłe, ale na krótszą metę (1-2 dni). A jak zapomnisz 1-2 słowa to głupoty wychodzą ;P

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tam wolę po prostu przeczytać coś kilka razy, aniżeli tak kombinować.

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam kilka tipów:

#1 Jedz orzechy - działają korzystnie na pamięć.

#2 Pobiegaj trochę przed nauką - Mózg jest lepiej dotleniony i lepiej pracuje.

#3 Wykonuj na przemian prace: fizyczne i umysłowe np. 2 godziny nauki, 2 godziny przeznaczone na czyszczenie domu/naprawę auta. - Kiedy pracujesz umysłowo, twoje ciało odpoczywa, a kiedy pracujesz fizycznie, odpoczywa twój umysł.

#4 Przed nauką wykonaj kilka ćwiczeń na koncentrację (lub jedno, ja polecam technikę pomarańczy) - Jesteś bardziej skoncentrowany = jesteś bardziej wydajny

#5 Jak masz coś zapamiętać (np. wiersz) zapamiętaj to rytmicznie - Po prostu zrób z tego muzykę :) Możesz zrobić cokolwiek, np. masz zapamiętać inwokację z "Pana Tadeusza" zaśpiewaj ją w melodii jaką lubisz (może to być melodia z piosenki twojego lubianego zespołu).

Opublikowano

Ciąg dalszy:

#6 Pamięć kinestetyczna - masz zapamiętać słówka z j. obcego np. Watashi (z japońskiego - ja) co zrobisz? "Wbij" to w pamięć twojego ciała. Kiedy mówisz "Watashi" Pokaż na siebie rękoma. Zrób tak parę razy, a później za każdym razem jak pokazujesz na siebie, możesz sobie przypomnieć to słówko.

#7 Wykorzystuj jak najwięcej zmysłów - Kiedy się uczysz np. słówka Rose (z ang. róża) pryśnij w pokoju perfumami mamy o zapachu róży, popatrz jednocześnie na obrazek róży, dotknij siebie różą, wykorzystaj pamięć kinestetyczną, słuch itp. Oczywiście możesz także sobie te rzeczy wyobrazić.

#8 Wykorzystaj krzywą zapamiętywania - Rób powtórki w pewnych odstępach czasu np.

Masz lekcję języka Japońskiego. Nauczyłeś się paru słówek, i kilku zwrotów. Lekcja się skończyła. Siadasz sobie przed klasą i przypominasz to, czego się nauczyłeś. Po 1 godzinie, masz przerwę, idziesz na miasto coś zjeść. Przy jedzeniu znów sobie przypominasz te słówka. Po 6 godzinach wracasz do domu.

Siadasz przy biurku, wyciągasz zeszyt i przypominasz te słówka.Następnego dnia, po południu przypominasz słówka. Po 3 dniach przypominasz słówka, których uczyłeś się 4 dni temu. Po tygodniu robisz powtórkę z tych słówek. Po miesiącu przypominasz słówka. Później po roku, trzech latach, siedmiu latach, itp.

Powtórek możesz robić ile chcesz, ja preferuję do 1 miesiąca. Możesz także przypominać sobie tylko te ważniejsze rzeczy.

#9 Skojarz coś z czymś - Masz zapamiętać czyjeś imię np. Marta. Ma ona charakterystyczny "orli" nos. Skojarz sobie Marta - Narta. Możesz sobie wyobrazić że po jej nosie zjeżdża jakiś narciarz.

#10 Rób mapy myśli - prosty sposób, a łatwo się w nich połapać, i dobrze się robi z nich powtórki.

Opublikowano

I jeszcze więcej...

#11 Podczas nauki stwarzaj podobne warunki, jak podczas przypominania. - Masz ważny sprawdzian za tydzień? Załóżmy że pójdziesz do niego w niebieskiej bluzie i dżinsach. Dodatkowo założysz opaskę na rękę i popryskasz się nowymi perfumami. To samo rób przy nauce. Załó sobie na rękę opaskę, niebieską bluzę, dżinsy, i popryskaj się tymi perfumami. Możesz także wykorzystać buty, naszyjnik, itp. Ważne jest żeby to była rzecz którą masz na widoku. Możesz także uczyć się wykorzystując jako wskaźnik długopis. (jednocześnie go wykorzystujesz jako punk zaczepienia)

#12 Dostarczaj sobie stale nowych wrażeń. - Zrób coś, czego nigdy nie robiłeś, przeczytaj najnowszą gazetę, skocz na bungee, jeśli jesteś praworęczny umyj zęby lewą ręką, porozmawiaj z kimś itp. To poprawia pamięć.

#13 Rób rozgrzewki - Mogą to być np. gry logiczne, lub te polegające na zapamiętywaniu. Możesz także wybrać sobie jakieś słowo i "przeczytać" je od tyłu, jednak musisz to zrobić w swojej wyobraźni.

#14 Pisz ekspresywnie przez przynajmniej 20 min. dziennie. - O dziwo poprawia to pamięć (!). Zostało to naukowo udowodnione, jednak naukowcy dalej nie wiedzą skąd się to bierze. Pisanie ekspresywne to pisanie o swoich uczuciach, przeżyciach, itp. Jednak MUSISZ pisać o przykrych wspomnieniach, inaczej to nie zadziała. Dodatkowo przestaną ci tak dokuczać. Zobacz, dwa efekty w jednym :)

#15 Pomedytuj - To poprawia pamięć (podobno), możesz znaleźć na coś rozwiązanie, i wprawisz się w dobry nastrój :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...