Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

14-latkowie będą mogli robić prawo jazdy

Marcid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nowe prawo jazdy, które będą mogli robić 14-latkowie zacznie obowiązywać od 2013 roku. - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Nowa kategoria praw jazdy "AM" zastąpi obecną kartę motorowerową. Wraz ze zmianą, która zacznie obowiązywać od 2013 roku, wzrośnie też wiek od którego będzie można starać się o ten dokument. Obecnie kartę motorowerową może robić już 13-latek, a kategorię "AM" będzie można uzyskać dopiero do 14 roku życia.

Nowa kategoria będzie uprawniać do jazdy skuterem, małym quadem i małym pojazdem czterokołowym o masie nie większej niż 350 kilogramów i prędkości maksymalnej 45 km/h

http://moto.gadu-gadu.pl/5681077184195036412/14-latkowie-beda-mogli-robic-prawo-jazdy

Tego jeszcze chyba w kinach nie grali :D

Opublikowano

Ciekawe co w przypadku gdy ja już posiadam kartę motorowerową, a wejdzie to nowe prawko 'AM'

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Przecież teraz jak skończysz 16 lat możesz robić prawko B1 do 550kg, więc cinkusiem po przeróbce możesz zapierdalać oraz tymi waszymi quadami, itp, lecz mały wydatek bo 1000zł ;)

Opublikowano

1. To nie zmienia praktycznie niczego, i tak teraz dzieciaki jeżdżą po wsiach swoimi hmm "maszynami". Teraz tylko to będzie legalne.

2. @Cris, prawo nie obowiązuje wstecz, jeżeli zostałeś uprawniony to nie będziesz musiał ponownie udowadniać swoich umiejętności.

3. @pilmos, to obowiązuje do końca tego roku. W przyszłym roku 16-latek nie będzie mógł zrobić prawa jazdy B1.

4 @Pan, nie bardzo się orientuje w wypadkach powodowanych przez 14-latków, lecz chyba troszkę dramatyzujesz.

Opublikowano

Śmiech ;) Wasi rodzice/opiekunowie głosowali na PO to teraz macie :)) Może i jestem zbyt młody, żeby wypowiadać się o polityce, ale swoje wiem i swoje widziałem :) Rząd chce tylko zarobić na takich bogatych frajerach bo nie mają za co latać do Gdańska w piłkę nożną grać :)

Opublikowano

pewnie kurwa dajcie dziecku na komunie kłada i prawko a ja będe musiał w kolczudze zapierdalać po ulicach bo nigdy nie wiesz gdzie czai się sztruks

Opublikowano

Bez sensu, ja robiłem prawo jazdy 3 miesiące przed 18-nastka, jak bym miał 14 lat to nigdy bym takiego czegoś nie zrobił, zwykłe naciąganie kasy.

ale uwierz są 14-latkowie co umieją jeździć lepiej niż dużo osób 18+ co mają prawko nie mówię tu o sobie bo ja nie mam prawka i nie umie aż tak dobrze jeździć

Opublikowano

Robicie z igły widły. Te prawko AM to to samo co karta motorowerowa, tylko że na oficjalnym blankieciku. Różnice miedzy kartą mot. a tym prawkiem AM to wiek kandydata i zmiana wyglądu dokumentu. Chcą po prostu ujednolicić wygląd uprawnień. To, ze jest to już prawo jazdy, będą mogli zbierać też zapewne punkty karne przez co mogą mieć utrudniony egzamin na kat. B czy A. Dla Mnie bez różnicy, bo i tak nie będę swojej karty motorowerowej wymieniał na prawko AM nie będę, bo na wiosnę zaczynam na kat. B i zapewne dostanę już prawko z miejscem na kat. AM.

A co do polityki, to tak psioczycie PO to, PO tamto, ale czy ruszyliście się na wybory? A jeśli nie macie 18 lat trzeba było rodziców przekonać, żeby głosowali na coś innego. A z resztą i tak Mnie zhejtujecie, bo sam nie mam 18 lat :/

Opublikowano

I tak się nic nie zmieni mam 14lat i daje quadem 250 na przedmieściach ;D a zmienia się tak na prawdę tylko nazwa z karta ... na prawo jazdy ;D i pewnie bd trzeba zapłacić ....

Siema, z tej strony Qucheer. ;)

Opublikowano

Jprdole ale wy macie problemy nic się nie zmieni to będzie pewnie zamiast karty motorowerowej a wy tu już teksty typu że młodzież będzie wypadki powodować ...

Opublikowano

Ale wielka sprawa :s AM zastąpi kartę motorowerową, wyjdzie to nawet na plus, bo takie prawo jazdy będzie coś kosztować i trudniej będzie je zdać(teraz karta motorowerowa to banał, u nas nawet bez żadnych testów podstemplowali w szkole). Nie dramatyzujcie tak.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Teraz znajdźcie taki samochód do 350kg i prędkości nie przekraczającej 45km/h.Są teraz jakieś samochody poniżej masy 500kg , ale sa strasznie drogie...

Opublikowano

AM - to i tak będzie karta motorowerowa. Jedyne co mnie martwi to kurs prawka na motor (od 24 lat...), trudno - w takim wypadku zrobię A2, nie będę za bardzo płakać, ponieważ i tak gustuję w Hondach CBR i cross'ach (np. KTM)

@btw, po kiego ... wam B1? Potem trzeba od nowa zdawać, a za dużo sobie nie pojeździcie takim pojazdem, ja bez prawka szybciej samochodem zawalam, niż ta karta pozwala.

tlofbnowe2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...