Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[KONKURS]Najlepszy tetris w AutoIt!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koknurs zakończony. Wygłał: Sopelek997!

Gratulujemy. Gra była świetna, ale niestety nie pozbawiona bugów.

Pracę przesłał również ziuto, ale nie była ona ukończona.

Dziękujemy za udział, ale w przyszłości oczekujemy większej frekwencji.

TEMAT: Najlepszy tetris w AutoIt.

Nie wiesz co to tetris?

[KLIK]

REGULAMIN:

- Gra musi być napisana w języku AutoIt.

- Gra musi być typu tetris.

- Zgłaszający pracę musi być jej jedynym autorem.

- Gra musi działać na Windows XP, Vista, 7.

- Każdy zarejestrowany na mpcforum.pl użytkownik (oprócz jury niniejszego konkursu) ma prawo oddać jedną pracę.

- Można korzystać z zewnętrznych DLL.

- Można korzystać ze wszystkich dostępnych UDF napisanych w AutoIt.

- Konkurs posiada jeden etap.

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie.

ZGŁASZANIE PRAC: Praca zostaje zgłoszona w momencie odebrania przeze mnie PW od autora z zawartością:

Paczka w formacie *.zip, zawierająca:

- Kod gry

- (opcjonalnie) Folder z plikami niezbędnymi do działania gry. Np. Obrazki...

Na PW proszę również przesłać skan paczki.

TERMIN ZGŁASZANIA PRAC: 30 listopada 2011 23:59

NAGRODY: Jeszcze nie ustalone, ale chyba chodzi o to, czego się przez to nauczymy. :)

Rozmawiałem z Lordem Makinem na temat nagrody MPC Champion. Niestety system nagród jest aktualnie wyłączony i administracja planuje włączyć go w przyszłości. W takiej sytuacji proszę nie liczyć na Championa. :)

ZGŁOSILI SIĘ:

wojtek333314

Sopelek997

HeniutX_PL

ziuto

JURY:

Protecto

hfaua

4ggr35510n

ORGANIZATORZY:

Protecto

hfaua

MOWA KOŃCOWA:

Plagiaty będziemy z całych sił tępić. Miejcie to na uwadze.

Głównie chodzi o jak największe zoptymalizowanie gry i jak najmniejsze zużycie zasobów sprzętu. (IsPressed odpada xD róbcie co chcecie, a my będziemy to oceniać ;))

W przypadku chęci wzięcia udziału w konkursie lub w przypadku pytań proszę o napisanie w tym temacie.

Prawdopodobnie w ciągu kilku pierwszych dni będą zachodziły zmiany w regulaminie, więc jeżeli zobaczycie linijkę Użytkownik Protecto edytował ten post[...] Zobaczcie na dole tematu co uległo zmianie.

Powodzienia! :)

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nareszcie! :D

Mam jedno ale co do postu :P

Winno być : najlepsza gra w AutoIT , tak po prostu bez irrlicht bo przecież można korzystać z każdej :)

PS: Może dodacie dokładną tematykę ? Akcja, strzelanka, logiczna, zręcznościówka czy coś innego ? Myślę ,że tak było by lepiej , ponieważ potem ktoś może się kłócić o to , że jego rpg była bardziej złożona a przegrała z jakąś strzelanką 2d :P

Opublikowano

Pomyłka, wynika ona z pierwotnej idei konkursu. :)

Poprawiam.

@EDIT

Poprawione. :)

@UP

Nie, gdyż ma być to dowolna gra. Tak zostało ustalone i tego się trzymajmy. Proszę o nie pisanie w tej sprawie.

Opublikowano

to życzę powodzenia w ocenianiu zupełnie różnych tematów gier. Wymyślcie jakiś jeden.

Ja osobiście raczej bez tego nie wezmę udziału, bo nie mam czasu ma myślenie co to byłaby za gra i świadomość, że każdy robi co innego i moja praca może nie zostać tak oceniona jak powinna, a także to, że ktoś może mieć lepszy pomysł na tematyke, a tak zawęża się to do tego co wpakujemy w tą gre. Jestem też dość zajęty, a konkurs w dniach kiedy trzeba się uczyć i wgl nie jest dobrym pomysłem, ale rozumiem, że najbliższa taka okazja wydarzy się dopiero w dalekiej przyszłości. OK

PS. Czy mogę podesłać swoje kółko i krzyżyk :P ? wiem, że jest słabe, ale zawsze mniej roboty, skoro sami najlepsi byliby w jurach to może byłyby jakieś szanse. ;p

@edit, pokazuje teraz gdzieśosiągnięcia, tzn gold/ mpc coder/ champion czy to wyrzucili? (te obrazki)

@edit2, zgadzam się z Panem 2up

Opublikowano

A ja myślałem, że sobie wezmę udział :P No nic, piszcie gierki :) Powodzenia wszystkim życzę ;) Może jednak faktycznie lepszym pomysłem byłoby wybranie typu gry, bo ktoś może już sobie coś pisać :)

Opublikowano

UWAGA! W związku z obiekcjami userów organizatorzy zdecydowali, że głównym tematem konkursu jest TETRIS. Proszę o ponowne zapoznanie się z tematem.

@UP

Naradziliśmy się z hfauą. :)

Opublikowano

O to chodzi. :)

@UP

Bierzesz udział?

W przypadku chęci wzięcia udziału w konkursie lub w przypadku pytań proszę o napisanie w tym temacie.

@UP

Dacie radę. :P

Nikt nie mówił, że będzie łatwo...

Opublikowano

Tak biorę ;)

Postaram się to znaczy bo jeszcze nie wiem jak zrobić kolizje dla takiego obiektu w literze T ktory w dodatku - jesli jest pod nim wolne miejsce i nie wystapi kolizja to sie przesunie w dol :P

Skomplikowane bedzie i jeszcze to na irrlichcie chce zrobic ;)

Może się czegoś naucze ^^

Opublikowano
Opublikowano

Głównie chodzi o jak największe zoptymalizowanie gry i jak najmniejsze zużycie zasobów sprzętu. (IsPressed odpada xD)

a można wiedzieć dlaczego funkcja _IsPressed w jak się domyślam sterowaniu gry odpada, skoro jest najmniej zasobożerna?

Opublikowano

Dlaczego nie _IsPressed?

Dlatego, że...

[...]90% procka i jeszcze się zacina. Co to za idiotyczny pomysł robić to _Ispressed?[...]

Dodatkowo...

NIGDY _*nie*_ korzystaj z _isPressed.

Use local Hooks instead:

http://msdn.microsof...wh_keyboardhook[...]

DllCall, DllOpen. Więcej nie podpowiem. :P

@EDIT

Sopelek997

DOPISANY

Opublikowano

Postaram się to jakoś łopatologicznie. Wkleiłeś jakieś kosmiczne cytaty od swojej wyroczni pewnie nawet nie zastanawiając się w jakim kontekście były użyte. _IsPressed to prosta funkcja zwracająca tylko true lub false. W Tetris używa sie max 5 klawiszy więc jeśli tylko nie doładujesz do pieca i nie ustawisz sprawdzania ich 40 tysięcy razy na sekundę to nie zamulisz nigdy kompa. Starczy co okres w jakim klocek przemieszcza się o jedno pole, czyli w praktyce max raz na 1/3 sekundy. Co sie tyczy funkcji do których jak zgaduję się odnosisz nazywanych powszechnie w wielkim uproszczeniu DllCallBack, czy to do "bazowego" np: GUIRegisterMsg czy też któregoś z hookow w udf-ach to mają one to do siebie że kiedy je wywołujesz np klikając klawisz to one znowu wywołują jakąś zadeklarowaną dla siebie przez ciebie funkcję w kodzie au3. Owa funkcja jest wywoływana natychmiast, a cały program staje w tym czasie dęba dopóki warunek jej użycia będzie spełniony, bez zmiłowania, czasem aż komp piszczy albo obraz na ekranie się wiesza.

Do tego tak przy okazji jeśli masz zadeklarowane jakieś dllcallback-i (choć by najgłupsze AdlibRegister) a użyjesz w trakcie ich działania w tym samym momencie funkcje HotKeySet do wywołania jakiejś pętli, to jedna funkcja w drugą się "wstrzeliwuje" i też nie jest fajnie. O ile pewne rzeczy z powodzeniem sprawdzają się np w c++, program jest się w stanie "wyrobić", to już autoit jest ciut wolniejszy i robi się czasem jeden wielki syf, kiła i mogiła.

To tak w telegraficznym skrócie żeby nie było za duzo, bo zdaje się to nie forum o keylogerach tylko o pisaniu botów, a jedno z drugim troszkę się wyklucza. ;)

Od siebie do sterowania polecam: GUISetAccelerators (wprawdzie tez dllcallback ale działa na innej zasadzie niż reszta), HotKeySet (proste i zawsze działa) i właśnie _IsPressed (tyle że dać jakiś sleep). W tej kolejności bez cudowania i to nie tylko tu, bo im coś "mądrzej" w autoit wygląda tym gorzej działa i można się naciąć na czasem najmniej istotnej bzdurze.

Opublikowano

@2UP

Być może masz rację. Szanuję Twoją wypowiedź. W każdym razie proszę o nie dyskutowanie w tym temacie na temat kodu. Zgłaszajcie uczestnictwo i pytajcie w razie wątpliwości. ;)

@UP

Jak bym miał czas, to bym nie był w jury. :)

Opublikowano

Ja bym też chętnie wziął udział, ale po pierwsze mam OI, a po drugie, piszę sobie już coś, więc nie chcę dwóch projektów jednocześnie pisać :)

#EDIT

4 jurorów - 2 zawodników...

Trochę chyba bez sensu ;]

Bierzcie wszyscy udział w konkursie ;) Zawsze się czegoś nauczycie, a nie koniecznie musicie wygrać :)

Opublikowano

nom strasznie mało, ja już kończe, a tu dopiero dwie osoby :D. Oby się jeszcze ktoś zgłosił, bo tak to troche lipa :/

Wcale nie jest to takie trudne, 550 linijek i tetris gotowy w 90%. do zrobienia w pare godzin.

Teraz muszę pomyśleć nad jakimiś bajerami bo troche ubogo jest ;)

Nie rozumiem ludzi co mają czas, a nie chcą spróbować i wolą dalej pisać boty do gier przeglądarkowych na zasadzie mouseclick... przynajmniej nauczyliby się czegoś więcej.

Na początku też nie wydało mi się to takie łatwe, ale uwierzcie mi, że jest. Wystarczy ogarniać tablice, gdi (mi było z tego potrzebne 5 funkcji) lub pdobne, mieć dużo cierpliwości i ogarniać dodawnie, mnożenie, odejmowanie.

@edit, wciągnąłem się w własnego tetrisa xD

@down, ale poprzedni konkurs był dużo trudniejszy (AI)

Ale pracuj dalej masz jeszcze 17 dni.

Opublikowano

Sopel az mnie cos bierze jak mowisz ze dla Ciebie takie proste a u mnie lipa ;p

Nie moge dojść do rozwiązania z irrlichtem...co wiecej mam tylko tyle , że leci klocek i ograniczenia po bokach i na dole dla niego i mi sie nie chce pisac ;P

Za ambitnie ruszyliscie z tetrisem dlatego maly odzew :D

Opublikowano

To zaproponuj temat na następny konkurs ;] Ten był taki wymyślony na szybko :P Dokładniej to mieliśmy z Protecto pisać tutka o Irrlichcie na podstawie Tetrisa :P I potem wypuścić konkurs, żeby była dobra podstawa do pisania :) Napisanie tetrisa nie jest trudne ;] Trochę zabawy z tablicami i kolizjami i gitara :D

@Sopel

Nie chcę podpowiadać jakie funkcje powinien on mieć, ale myślę, że regulacja prędkości gry, pokazywanie jaki jest następny klocek etc. ;] Chociaż z drugiej strony to ma być na bazie Tetrisa ;> Więc można to przerobić na jakąś bardziej rozbudowaną gierkę :D Jakieś bonusy, archivementy, bossy, skille... Liczy się inwencja twórcza zawodników ^^ Ale już nie zapodaję pomysłów, bo to ma być wasza praca ;]

Powodzenia wam życzę i spadam do OI...

Opublikowano

mam już te podstawowe (następny, level, score, topka) + statystyki (ile danych klocków było), coś się wymyśli, co do bonusów to ciekawe, myślałem, że gameplay ma nie bardzo odbiegać od oryginalnego tetrisa, ale w takim wypadku jest dużo więcej możliwości do przemyślenia.

Co do GDI+ to jak zoptymalizowałem to gra się bardzo przyjemnie, nie ma zbyt często tego uciążliwego migania.

Jakieś bonusy, archivementy, bossy, skille...

xD tetris rgp

@edit można wiedzieć co piszesz na OI? ;p

Opublikowano

No, chyba lepiej, żeby można było bardziej rozbudować :) Macie dużo czasu jeszcze :D Miałem na SE taką gierkę właśnie, układało się klocki i były 'bossy'. Polegało to na tym, że Ty i komputer układacie jednocześnie klocki. Każdy ma swoją połowę planszy. Jeśli Ty zdobywasz więcej pkt w jakimś tam czasie (w tej grze jeździł taki suwak, co kasował klocki jak był ten sam kolor), to dostajesz więcej miejsca (czyt. ścianka rozdzielająca was przesuwa się w stronę bossa). Komu pierwszemu się miejsce skończy, ten przegrywa :)

@OI

Wczoraj pisałem studnie i literki :P Trzeba było dokończyć, bo dzisiaj do 12 trzeba oddać wszystko :) (czyli czas już się skończył) Brałeś też udział? :)

#EDIT

Mam! :D Gra się nazywała Lumines Blocks ;)

#EDIT 2

Walka z 'bossem' wyglądała mniej więcej tak:

3.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...