Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem... C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A kto napisał, że popełniasz ten błąd?

To była przestroga ogólnego zastosowania.

Wywala ci błąd, gdyż starasz odczytać nieprawidłowy fragment pamięci.

plansza[45][55] nie istnieje.

I na przyszłość, wstawiaj prawidłowo sformatowany, czytelny kod, inaczej nikt nie będzie go przeglądał.

Ta sygnatura jest pusta.

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Rzeczywiście... Palnąłem tyle bo się wkurzyłem :< Teraz dam -1 i napiszę czy coś dało... Ale ta gra to i tak nie wypał, bo komu by się współrzędne chciało podawać?

Opublikowano

Zaniechałem tamtego projektu, a oto wersja alpha tej gry... Nie wiem czy to można jeszcze tak nazwać, bo profesje mogą się zmienić, prędkość strzał zostanie zmieniona, itd...

http://speedy.sh/PcKdN/fante.exe

http://www.virustota...07ec-1321548242

//Gra rycerzem jest bardzo trudna... A lucznikiem bardzo łatwa... Wymyślimy coś z kolegą, to zmienię ;) Póki co, nie mam klawiszy do strzału, więc jest tylko pionowo... Klawisz 'i'

//Strzał to teraz T,F,G,H, wygrana po 10 turach (ubicie wszystkich potworów = tura++), poprawiony strzał, ale nie wrzucam, bo to same drobnostki ;p

Opublikowano
Opublikowano

Mi w CodeBlocks (mingw) 200 linijek (z dodatkowym allegro) skompilował w jakieś 40-50 KB.

A 1000 linijek na taką grę to nie za dużo?

@edit. MinGW zostawiłeś z Deva?

Opublikowano

Mi MinGW kompiluje .exe'ki do 2-3 megabajtów ^^

wxWidgets FTW

A tak naprawdę dużo zależy od opcji kompilacji.

Settings > Compiler and Debugger > Compiler settings > Categories > Optimization

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Jak wam robi takie duże binarki to wystarczy to strip'em potraktować

Poszukajcie w folderze bin...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

MinGW pobrałem razem z CB, a te 1000 linijek, to tyle gra nie ma, "gra, która ma 1000 linijek powinna mniej ważyć" :) Przyznaję rację 4ggr35510n... Tylko teraz napisz 20x swój nick bez przepisywania ;)

Opublikowano

czesc

Exeka waży duzo poniewarz uzyles iostream i kompilowałeś w wesji Debug, z symbolami debugera.

Po skompilowaniu w wersji Release powinna wazyc ok. 450kb

Opublikowano

wxWidgets... już szukam kursu

@Jóżef

Trafna uwaga ;) Wiedziałem o tym, ale jak można w wersji release skompilować? A bez iostream nie pójdzie... Musiałbym nieźle kombinować...

//huh... Pojawia już się problem ze skompilowaniem tego... A kursu znaleść się nie da

Opublikowano

Szukałem kursu po Polsku... A jeśli chodzi o instalowanie, to byłem na tamtej stronie... Dałem do path bina z mingw, ale i tak 'nie rozpoznaje polecenia'...

Opublikowano

Project > Build Options > Linker Setting

Usuń stamtąd wszystkie biblioteki, których nie znajduje

Pamiętaj, żeby w menu po lewej przejrzeć również ustawienia dla innych targetów (Build, Release etc.)

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Pierwsze słyszę o tych bibliotekach? oO

Dużo one ważą?

Kompilowałeś wxWidgets jako bibliotekę dołączaną statycznie czy dynamicznie?

Osobiście polecam opcję statyczną, .exe waży wtedy koło 4-5 MB, i nie musimy razem z programem rozprowadzać głównej dll'ki wxWidgets, która waży kilkaset MB.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Kurde... W edicie usunąłem... Pisałem, że przerzuciłem się na SFML :) I jeszcze pytanko, jak mam przycisk, którego punkt odniesienia to np, x=50, y=50, i jest on 10x10[px], oraz chcę aby po kliknięciu na niego program się wyłączył, to mam zrobić coś takiego?

if(mouseX<punkt_odniesienia-10 && mouseX>punkt_odniesienia+10) {
   if(mouseY<punkt_odniesienia-10 && mouseY>punkt_odniesienia+10) {
	    window.close();
   }
}

Opublikowano
if(mouseX<punkt_odniesienia + 10 && mouseX>punkt_odniesienia) {
	   if(mouseY<punkt_odniesienia + 10 && mouseY>punkt_odniesienia) {
				window.close();
	   }
}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...