Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawo jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć , chciałbym podyskutować z Wami o prawo jazdy.Chodzi mi dokładniej o to , czy jak zda się na nie w USA np. w wieku 16 lat , to czy jak się skończy 18 lat to w Polsce też można jeździć ? Nie mam zamiaru jakoś teraz zdawać czy coś , ale interesuje mnie to czy tak można , czy trzeba ponownie w Polsce zdawać.

Zapraszam do kulturalnej dyskusji na ten temat.Może osoby , które już mają prawo jazdy też się wypowiedzą ?

Opublikowano

No chodziło mi o B1 ew na motor (to jest chyba A1 , ale głowy nie dam). Ponoć było kiedyś lub jeszcze jest międzynarodowe prawo jazdy.

Opublikowano

W USA normalne prawo jazdy masz już od 16 lat, w Polsce w takim wieku tylko B1. Nie znam się na tym, bo nie zamierzam zdawać w USA, ale wydaje mi się, że musiałbyś zdawać jakieś dodatkowe testy. Najlepiej spytaj się na jakimś wyspecjalizowanym forum.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

A1 motor do 125cm3 nie powyżej 11kW

B1 samochód do 550kg aczkolwiek istnieją firmy które rejestrują takie samochody do 1tony

obie te kat. od 16 lat

Opublikowano

Oczywiscie ze prawo amerykanskie nie obowiazuje w polsce , koniec i kropka nie mozesz jezdzic na prawku amerykanskich w polsce gdy masz 16 lat lub kiedykolwiek jesli typ prawo jazdy nie jest akceptowany w uni europejskiej.

Ja mieszkam w irlandii zrobilem prawko w wieku 17 "provisionala" i w polsce na nim jezdzilem wszedzie gdzie szlo i nic mi sie nie stalo. Przebylem przez 2 kontrole i tyle , czemu irlandzkie i oco chodzi ? Bo mieszkam w irlandi a polska w uni i musza zaakceptowac a sa za tempi zeby wiedziec co to provisional nawet albo wiek znalesc na prawku ...

wakow9.png
Opublikowano

Jeżeli w Polsce można też zdawać od 16 roku życia , to czy osoba dorosła musi być pasażerem podczas jazdy ? A w Ameryce można zdawać od 16 czy od 15 bo gdzieś mi się obiło o uszy że od 15 można ?

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli zrobisz sobie prawo jazdy kat. A1 po ukończeniu 16 lat możesz jeździć motocyklami do poj. 125 ccm. Natomiast jeżeli będziesz chciał mieć prawo jazdy kat. A musisz zdać test praktyczny, teoretycznego nie musisz gdyż miałeś zdany gdy robiłeś na A1. Analogicznie jest z prawkiem z B1 na B.

@UP: Jak zdasz prawko od 16 lat na B1 możesz jeździć samochodem do 550 kg całkowitej masy. Nie musi z Tobą jeździć dorosły (tak mi sie bynajmniej wydaje).

@Down: Na pewno 550kg a nie 800kg? Samochód musi przejść kontrole specjalną na stacji kontroli pojazdów. Więc nie może być, że 550 kg a drugi tone. Przecież samochód się rejestruje w Starostwie Powiatowym.

Edytowane przez Kubek122
Opublikowano

Niesadzisz ze bylo by to za łatwe? Niemozna miec prawka z USA i jezdzic po polsce.

Jezeli bedziesz zameldowany w polsce i zlapia cie z prawkiem z USA to juz masz po ptokach.

Wiec lepiej zrob w polsce i z głowy.

Opublikowano

@UP Ja teraz robię na B1 i lepiej zrobić przed LUTYM 2012 bo wtedy to na 10 osób będzie zdawało ( teorię ) 3-4/10 teraz zdaje 9/10...... Takie przepisy wchodzą że więcj kasy wydasz na powtórny egzamin.......... Jak ja teraz zdam na B1 to potem tylko idę na egzamin praktyczny sama jazda..... I tak za B1 zapłaciłem 1000zł a potem za jazdy na B zapłacę 400zł........... więc tak jakby 1400 za B zapłacę więc tylko jakieś 200zł drożej..... A wy będziecie zdawać po 3-4 razy egzamin teoretyczny................

Idźcie teraz na B1 puki czas !!!!

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.