Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Gram sobie na singlu. Zupgradowałem wreszcie grę z 1.7.3 na 1.8.1 i ruszyłem w niespenetrowane dotąd tereny, by zobaczyć te majestatyczne góry, rzeki i wąwozy. Niestety z nowych biomów mogę podziwiać jedynie ocean. Wątpię bym miał takiego pecha, że ocean jest tylko w obranym przeze mnie kierunku i ciągnie sie na kilka tysięcy jednostek.

Mam więc pytanie - czy na starym save jest szansa zobaczyć nowe tereny? Ew. czy jest jakaś możliwość wyeksportowania kilku konkretnych chanków, na których mam zbudowaną swoją kwaterę główną do nowowygenerowanego świata?

Opublikowano

mc edit przynies na nowa mapke wygenerowana na 1.8

Mógłbyś rozwinąć myśl? MC Edita używałem do tej pory jedynie po to by zreanimować save'a uszkodzonego przerwa w dostawie pradu, ale to ograniczało się jedynie do przeniesienia postaci w inne miejsce...

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości.

Przeniesienie save przez mcedit będzie w ogóle nie pasowało

do pozostałej części mapy.

Jeżeli ty nie masz szacunku do mnie,ja go nie mam do Ciebie

Opublikowano

skoro masz takiego pecha że w konkretnym kierunku jest sam ocean, to zrezygnuj z tego save'a i zrób nowego, może z jakimś seedem ładnym ;]

albo jak niektórzy dają tutaj swoje save'y bo ładna okolica na początku była, to ściągnij sobie taki save, bo niektóre są bardzo ładne jak na początek

PS

czy mógłbyś podesłać mi na PW save z tym "oceanem" ? sam właśnie chciałem znaleść jakiś duży ocean na pewien projekt ale nie mogłem znaleść nigdzie, kilka save'ów po kilkadziesiąt minut chodzenia i nic, więc będe bardzo wdzięczny jak wyślesz na PW link, razem ze skanem ;]

Opublikowano

"...i ciągnie sie na kilka tysięcy jednostek."

tak więc panie UP, skoro już tyle przeszedł i tyle terenu wygenerował, to save trochę już waży, więc jakby na nim dalej grał spowalniało by mu to grę, a tym bardziej skoro nie chce takiego oceanu, nie ma potrzeby grać na tym save'ie, który będzie grę przycinał, skoro może zrobić nowy który może mu się spodobać, będzie to szybszy sposób i bez zbędnego łażenia i oczywiści bez zbędnego generowania terenu ;]

Opublikowano

"...i ciągnie sie na kilka tysięcy jednostek."

tak więc panie UP, skoro już tyle przeszedł i tyle terenu wygenerował, to save trochę już waży, więc jakby na nim dalej grał spowalniało by mu to grę, a tym bardziej skoro nie chce takiego oceanu, nie ma potrzeby grać na tym save'ie, który będzie grę przycinał, skoro może zrobić nowy który może mu się spodobać, będzie to szybszy sposób i bez zbędnego łażenia i oczywiści bez zbędnego generowania terenu ;]

Cała mapa jest wczytywana od razu? Nie jest przypadkiem tak, że wczytywanych jest ileś chanków dookoła? Tak przynajmniej dzieje się w większości gier z otwartym światem, Dzięki czemu jego wielkość nie odbija się drastycznie na płynności gry. O tym, że takie rozwiązanie jest zastosowane również w minecrafcie świadczy chociażby fakt, że pewne rzeczy "przestają działać" gdy się oddalimy - np. drzewa, zboże nie rosną, gdy odjadę na kilkaset jednostek. Chyba nawet piece przestają wytapiać rudę. Nie wydaje mi się wiec, by wielkość mapy drastycznie zmniejszała płynność gry.

Piękny nowy świat to kusząca propozycja, ale porzucenie struktur które tam już stoją i budowa ich od nowa to rzecz druga. Nie tak łatwo przyjdzie mi rozstać się z moim mobgrinderem, farmą glutów, automatyczną hodowlą zboża i grzybów, windą schodkową z dna kopalni do pałacyku, stajnią pełną koni, koleją transsyberyjską itd.

Pytanie tylko czy jest szansa na trafienie nowych "wypukłych" biomów.

A jeśli ktoś chce mojego save - proszę bardzo http://www.megaupload.com/?d=CMT6CLVF

Nie jestem tylko pewien, czy potrzebny jest cały katalog savea, który waży mi już ok 50 MB. Z modów wpływających mapę gram z Mo'Creatures i Super Slopes. Aby dotrzeć nad ocean wystarczy popchnąć wagonik, wskoczyć do niego i cierpliwie jechać na wschód - takie jedno z moich dziwactw, że w osi wschód-zachód kładłem sobie tory. Dopiero gdy drugi raz zabrakło mi torów wsiadłem na swojego pegaza i poleciałem dalej w poszukiwaniu brzegu, ale poza kilkom wysepkami nic nie znalazłem.