Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki Język  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego j?zyka to tworzenia stron www nauczy? si? pierwszego?

• JavaScript
      1
    • PHP
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :). Mam mały problem a konkretnie nie wiem którego języka pisania stron www nauczyć się pierwszego JS czy PHP. Ponieważ jedni mówią najpierw JS inni znowu PHP więc proszę was użytkowników MPCforum o podpowiedzenie mi w tej sprawie :)

WRMYV gb pmlgnfm gb manpm mr znzl mr fboą qbmb jfcbyartb hzvrzl ebg gemlanfpvr

Opublikowano

PHP - Przetwarzanie serwerowe, pobieranie danych i ich wysyłanie.

JavaScript - Wszystko dzieje się w twojej przeglądarce, angażując serwer w małej mierze.

Tak mogę to nazwać. Na początek polecam ci PHP, ponieważ ze zwykłej JavyScript nie napiszesz w 100% funkcjonalnej strony, a przy pomocy PHP tak. Jeśli się nauczysz to weźmiesz się za drugi język. :)

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

A ja się kompletnie nie zgadzam z żadną informacją podaną wyżej. Po pierwsze. Umiesz html, że chcesz się łapać za php czy js? Główne moje uwagi:

• Jeśli chciałbyś w przyszłości uczyć sie css musisz znać html
  • większość stron jest pisana w html a wzbogacana o php, samej strony nie zrobisz za pomocą tego języka
  • Co do javascript to bezsens z mojej strony się go uczyć. Stoi on po stronie użytkownika i musi instalować dodatkowe oprogramowanie np flash, java itd. Dlatego jeśli masz wybrać, któreś z tych dwóch to już kazałbym Ci PHP, bo po pierwsze to jest po stronie serwera, czyli nic nie będą musieli instalować użytkownicy. To jest spore ułątwienie oraz PHP się stosuje do bardziej rozbudowanych skryptów, sklepy itd.

Gdybym miał oceniać to cięzko mi wybrać odpowiedni. Zacznij od html a dopiero pogadamy jaki kolejny wybrać język.

HTML - znam perfekcyjnie

CSS - nauczony

PHP - właśnie zaczynam się go uczyć

http://strona.kociowisko.pl

Opublikowano

A ja się kompletnie nie zgadzam z żadną informacją podaną wyżej. Po pierwsze. Umiesz html, że chcesz się łapać za php czy js? Główne moje uwagi:

• Jeśli chciałbyś w przyszłości uczyć sie css musisz znać html
  • większość stron jest pisana w html a wzbogacana o php, samej strony nie zrobisz za pomocą tego języka
  • Co do javascript to bezsens z mojej strony się go uczyć. Stoi on po stronie użytkownika i musi instalować dodatkowe oprogramowanie np flash, java itd. Dlatego jeśli masz wybrać, któreś z tych dwóch to już kazałbym Ci PHP, bo po pierwsze to jest po stronie serwera, czyli nic nie będą musieli instalować użytkownicy. To jest spore ułątwienie oraz PHP się stosuje do bardziej rozbudowanych skryptów, sklepy itd.

Gdybym miał oceniać to cięzko mi wybrać odpowiedni. Zacznij od html a dopiero pogadamy jaki kolejny wybrać język.

HTML i CSS już umiem przez to pytam się który mam wybrać następny. :)

Opublikowano

Aha to mogłeś to napisać w swoim wątku. Ale to nieważne to w takim razie przeczytaj sobie moje punkty i powinieneś wywnioskować, ze oczywiście bierz się za php.

HTML - znam perfekcyjnie

CSS - nauczony

PHP - właśnie zaczynam się go uczyć

http://strona.kociowisko.pl

Opublikowano (edytowane)

Poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników. :)

Edytowane przez Kalafior122

Opublikowano

JavaScript jest również bardzo ważnym językiem w tworzeniu stron internetowych, ponieważ dzięki jemu i PHP możemy zrobić strony które nie wymagają pełnego przeładowania strony, jedynie co przeładowują się określone strefy.

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

SŁUCHAM??? Większych bredni w tym nowym miesiącu jeszcze nie słyszałem, albo źle cię zrozumiałem. Po pierwsze i najważniejsze JavaScript to NIE Java oraz NIE JEST to Falsh. To są zupełnie 3 różne technologie! JavaScript faktycznie ma w nazwie "Java", ale wcześniej nazywał się LiveScript, a o zmianę LIVE na JAVA pozwoliło im Sun Microsystems w celach marketingowych. W świecie Web 2.0 Ajax (asynchroniczny JavaScript) jest wręcz konieczny. Dajmy na to interfejs Gmail. JavaScript jest interpretowany przez specjalny aparat zaimplementowany w każdej graficznej przeglądarce. Jeśli już to nas nie pytają czy chcemy zainstalować JavaScript (ponieważ aparat interpretujący JS jest integralną częścią przeglądarki, zresztą podobnie jak aparat czytający CSS i inne) tylko co najwyżej czy chcemy go wyłączyć!

Druga kwestia odnosi się do podpunktu pierwszego. Strony prawidłowe i zgodne z współczesnymi standardami są pisane w html i css, a PHP jest od generowania treści po stronie serwera za pomocą Apache. Strony można nawet pisać w DHTML, ale lepiej poczytaj zanim będziesz komuś doradzać czego się uczyć. Tak naprawdę dzięki wam mam kolejny ciekawy temat na wpis na mojego bloga (Link jest w sygnaturze pod postem).

bez linków wychodzących.

Opublikowano

Zdecydowanie PHP, JS'a nauczysz się w locie, gdy będziesz potrzebował pierdół typu rozwijane elementy itp. itd. A i ważna sprawa, nie ucz się czystego js'a bo nie warto - od razu zacznij od jQuery.

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Specjalista
Opublikowano

Z mojego skromnego doświadczenie, zaczynający jako początkujący polecam PHP, poźniej JS oczywiście :)

Opublikowano

Czy mogli byście mi podać linki do jakiś kursów(nie koniecznie darmowe, ale w miarę przystępnej cenie). Najlepiej video z dobrym lektorem co wszystko dobrze objaśnia. :)

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie masz się nad czym zastanawiać, JavaScript to tylko dodatek by upiększyć stronę WWW.

Znając PHP masz wiele możliwości jako Webmaster np. Tworzenie szablonów do popularnych CMS, będzie dla Ciebie dużo prostsze ( 80% moich zleceń to właśnie tworzenie Themes'ow do Drupal, IP.Board, PHP-Fusion itp.).

W dzisiejszych czasach jest tyle gotowych rozwiązań że bez znajomości JavaScript, jesteś w stanie wykonać dynamiczną stronę bez przeładowania.

Wykonuję wszelkiego rodzaju modyfikacje/instalacja dla CMS: PHP-Fusion, Drupal, WordPress, MyBB, phpBB, IP.Board.

Poszukuję grafika komputerowego z bardzo dobrą znajomością oprogramowania Adobe Photoshop do stałej współpracy. Na dzień dzisiejszy potrzeba wykonać około 20 szablonów WWW.

Oferty i pytania proszę kierować na PW lub e-mail RastaJoint(at)spoko.pl.

Nie pomagam na prywatnie odnoście gry

Metin2 czy Tworzenia stron www, masz problem? Pisz na forum a postaram się go rozwiązać

Specjalista
Opublikowano

@ninja2631

nawiązując to usera ninja2631, jest to dobry kurs, nawet powiem że bardzo dobry.

Sam się z niego uczyłem, chłop fajnie tłumaczy, dobry ma głos, na forum zawsze pomoże.

MOgę go polecić w 100%.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Temat do zamknięcia kupiłem książkę PHP I MYSQL VADEMCUM PROFESIONALISTY W RAZIE JAK KTOŚ BY BYŁ ZAINTERESOWANY LINK: http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-czwarte-luke-welling-laura-thomson,phms4v.htm

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...