Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AutoIT Trudny jezyk ?

Senterse`

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koda FD to co to?

SciTE to wiem.

Mówisz łatwo, czyli ile już go znasz, jak długo się uczyłes ?

Bedzie 3 lubię to :D

Edit: A jakie programy można w nim robić, bardziej trudne, coś jak ModCraft ?

bez reklamy yt

Opublikowano

Koda FD to taki program, w którym możesz "rysować" GUI1, a potem wygenerować kod, który możesz wykorzystać do swojego programu.

Zacząłem naukę AutoIT ok. rok temu.

A co do programów, to coś jak ModCraft spokojnie zrobisz. :)

1Graficzny interfejs użytkownika. Np. przyciski, okna itp.

Opublikowano

Jak dla mnie AutoIT jest banalny tylko jak ktoś chce się po nim uczyć C++ to wprowadza złe nawyki m.in $ przy zmiennych brak nawiasu przy instrukcjach warukowych IF itd.

Koda masz wytłumaczone w [Tut] Full Autoit V3 Tutorial

FD znaczy Form Designer

Opublikowano

Pobierz to:

AutoIt Full Installation

http://www.autoitscript.com/cgi-bin/getfile.pl?autoit3/autoit-v3-setup.exe

Potem to:

AutoIt Script Editor

http://www.autoitscript.com/cgi-bin/getfile.pl?../autoit3/scite/download/SciTE4AutoIt3.exe

1. Uruchom SciTE

2. Na górze Tools

3. Koda(Form Designer)

Opublikowano
Jak dla mnie AutoIT jest banalny tylko jak ktoś chce się po nim uczyć C++ to wprowadza złe nawyki m.in $ przy zmiennych brak nawiasu przy instrukcjach warukowych IF itd.

To jest składnia. Każdy język ma inną więc to tak jakbyś się czepiał także wszystkiego innego co ma składnię nie podobną do c++.

Autoit jest prosty. Dobry dla początkujących. Można szybko pisać programy oknienkowe.

Jest bardzo dobra dokumentacja (F1 --> help)

Do takiego prostego generatora ciągu znaków wystarczy GUI w wspomnianych wyżej Koda (jest wbudowany w SciTe w menu tools)

Dodatkowo funkcje

chr()

random()

i podstawowe informacje o zmiennych, pętli komunikatów, pętlach for; do; while, if then else elseif endif

PS. jeżeli nie ma Koda, to wejdź na strone downloadu autoit, tam masz download samego SciTe. Zainstaluj go. Tam się znajdują wszystkie potrzebne narzędzia do edytora

Opublikowano

Dzieki kolejny lubie to.

A polecilbys mi jakieś jak zrobić prosty programik obojętnie jaki, ale nie hello world, bo tyle umiem.

Bo tam sa dziwne nazwy

bez reklamy yt

Opublikowano

Na plątane jest strasznie.

Jak zrobic pętle, jak zrobic cos tam.

Chcialem jakis tutek , co krok po kroku bedzie opisawal jak zrobic cos tam.

Na poczatek

Jutro dam plusy bo dzis nie moge

bez reklamy yt

Opublikowano

// cytat

4. Pętle

4.1. O pętlach

Pętle to fundamentalna część kodu. Za pomocą pętli możemy sobie łatwo uprościć życie jeśli chcemy aby skrypt powtarzał jakąś czynność wiele razy. Po co pisać tysiące razy tą samą linijkę gdy można zamiast tego napisać 3-4 linijki i będzie działać tak samo, a będzie zużywało dużo mniej pamięci.

4.2. Rodzaje pętli i ich użycie

Pętli mamy trzy rodzaje, a mianowicie:

4.2.1. For...To...(Step)...Next

Pętla For...To...(Step)...Next, w skrócie po prostu For powinna być używana najczęściej, bo jeśli chcemy coś powtarzać x razy to jest ona do tego idealna. Poniżej jej deklaracja:

For <variable> = <start> To <stop> [step <stepval>]
... funkcje do wykonania
Next

<variable> - nazwa zmiennej która będzie użyta w tej pętli, nie musi być deklarowana wcześniej, najlepiej używać jednoznakowych zmiennych (np. $i)

<start> - wartość początkowa w.w. zmiennej, najczęściej 0 lub 1

<stop> - wartość przy jakiej pętla ma się już nie wykonać

[step <stepval>] - atrybut opcjonalny, jest to liczba o jaką ma się powiększać zmienna po każdym wykonaniu pętli. Oczywiście wartość wpisujemy zamiast <stepval>, słowo Step musi tam zostać jeśli chcemy używać tego atrybutu.

4.2.2. Do...Until

Pętla Do...Until, jest trochę inna niż powyższa For. Będzie powtarzana dopóki wyrażenie na końcu będzie prawdziwe. Deklaracja:

Do
 ... funkcje do wykonania
Until <expression>

<expression> - wyrażenie które ma być prawdziwe jeśli pętla ma zostać wykonana, np. $x = 0

4.2.3. While...WEnd

Pętla bardzo podobna do Do...Until, tyle że wyrażenie jest sprawdzane przed kolejnym wykonaniem a nie po nim. Deklaracja:

While <expression>
 ... funkcje do wykonania
WEnd

<expression> - wyrażenie które ma być prawdziwe jeśli pętla ma zostać wykonana, np. $x = 0[/center]

4.3. Programik

Program nie będzie wykorzystywał żadnych nowych funkcji. Oto kod:

For $i = 0 To 10
	MsgBox(0, "Test pętli FOR", "Wykonanie nr " & $i & ".")
Next

Jak widać prosty i krótki. Robisz to co zawsze, a efektem powinno być 10 komunikatów typu:

forloop.png

//koniec cytatu

Nie chce mi się drugi raz linka podawać więc wklejam fragment

Według mnie jest to pisane najprościej jak się tylko da...

Opublikowano

To chciałbym zrobić który generuję nicki.

Nie który będzie mial na liscie / Choc jesli sie nie da, to moglby byc i taki.

To jaki w końcu? To MA znaczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...