Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] co to za serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam do was dwa pytania, ale mówie odrazu;] chce uzyć plików od badara które sa na maszyne virtual box.

mam drugiego kompa przeznaczonego na serwer ale tutaj rodzą się dwa pytania:

1. chce zrobić serwer na jego plikach dla kilku osób mam do tego nieco ponad 2gb ramu < na sam serwer dla kilku osób> fajny procek duzo miejsca na dysku, i lacze 3-4Mb/s

z tego iż są pliki na hamachi chce je zmienic. podobno trzeba zmienić ip , gdzieś znalazlem że trzeba zrobic to tak:

To jest ukryta treść, proszę

podobno ta "konfiguracja" ip pozwoli mi ominąc hamachi i będzie jak na serwerze dedykowanym na polaczeniu serwer klient bez hamachi to prawda?

2. jak się nazywa taka konfiguracja ip? czy to jest no-hamachi czy to jest typowo jak na serwerze dedykowanym?

proszę o pomoc.

PS. kiedys robilem taki temat lecz źle to napisałem i moderator może go zamknąc. dziekuje i prosze o niezamykanie tego

;]

Opublikowano

no dobrze a czy dalo by się zrobić z plikami pod hamachi serwer ktory będzie bez lagów i mial polaczenie bezposrednio serwer client? i nie wiem czy to no hamachi czy jeszcze inny sposob;]

;]

Opublikowano

Odświeżamy co 24 godziny.

Tak, wiem że to tylko 2 godziny ale zawsze trzymamy się reguł.

Nie bywam już na forum, jeżeli masz sprawę wal na FB...

Opublikowano

nie zrobisz z hamachi dedyka .. ale proponuję pooglądać tuty gdzie pisze jak zrobic server nohamachi :)

pozdr,

Czekam na

Pliki by Badar !!

:)

Opublikowano

Odświeżamy co 24 godziny.

Tak, wiem że to tylko 2 godziny ale zawsze trzymamy się reguł.

ok przepraszam

a więc co zrobić? to roznica konfiguracji czy co ? chodiz mi o to by nie bylo lagów dla 5 osób czy lepiej bedzie no hamachi czy jest jakis inny sposob na zrobienie serwera? a i co zrobic by miec bezposrednio polaczenie serwer client?

;]

Opublikowano

Jeśli masz router to masz raczej IP stałe i możesz zrobić No-Hamachi tzn. Twoi koledzy nie będą musieli wchodzić na hamachi i się z tobą łączyć!Jeśli wyłączysz komputer serwer nie działa!

Jeśli masz modem to masz raczej zmienne IP i możesz zrobić Hamachi tzn. Jeśli twoi koledzy chcą z tobą zagrać muszą być połączeni z tobą przez hamachi!Jeśli wyłączysz komputer serwer nie działa!

Możesz także zrobić serwer dedykowany tzn. Płacisz serwerowni za wynajem serwera ustalasz sobie procek ram dysk itp. im większe wymagania tym więcej płacisz i wtedy to działa jak NO-Hamachi tylko że jak wyłączysz kompa serwer ciągle działa!

I istnieje VPS tzn. Wydzielona część dedyka jeśli na kilka osób na jakoś 5 to VPS 30zł miesiecznie jakoś działa jak dedyk!

Rozumiesz?

Opublikowano

Jeśli masz router to masz raczej IP stałe i możesz zrobić No-Hamachi tzn. Twoi koledzy nie będą musieli wchodzić na hamachi i się z tobą łączyć!Jeśli wyłączysz komputer serwer nie działa!

Jeśli masz modem to masz raczej zmienne IP i możesz zrobić Hamachi tzn. Jeśli twoi koledzy chcą z tobą zagrać muszą być połączeni z tobą przez hamachi!Jeśli wyłączysz komputer serwer nie działa!

Możesz także zrobić serwer dedykowany tzn. Płacisz serwerowni za wynajem serwera ustalasz sobie procek ram dysk itp. im większe wymagania tym więcej płacisz i wtedy to działa jak NO-Hamachi tylko że jak wyłączysz kompa serwer ciągle działa!

I istnieje VPS tzn. Wydzielona część dedyka jeśli na kilka osób na jakoś 5 to VPS 30zł miesiecznie jakoś działa jak dedyk!

Rozumiesz?

ten VPS by mnie interesował a powiedz skąd mogę wziąść pliki serwerowe na harda? tzn musze edytować czy są gdzieś jakieś klasyczne?

;]