Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie i opisie, wyskakuje mi różnie co 30minut albo 1h jak odpaloną mam grę bo jak np. siedze na internecie to nie wydaje mi się że coś jets nie tak z ram bo mam 2gb ram a czyta mi 1gb ale zamówiłem juz 1gb jest to wina ramu? Podaję linka do zdjęcia z blue creenem:http://imageshack.us/photo/my-images/411/p1410111337.jpg/

Miałem wymieniony zasilacz i dysk twardy i od tego momentu tak mam wcześniej tak nie miałem ale wina zasilacza ani dysku twardego to nie jest.

Pisze w bluescreenie od czego to jest ale nie mam pojęcia jakis plik jest podany może go nie mam? bo formata też miałem?

Z góry dzięki za pomoc i plusik.

SharpMind / Byczeq

Opublikowano

Miałem taki sam problem. Jedyne wyjście to sformatowanie całego kompa czy od nowa zainstalowanie oprogramowania np. linux, windows.

( czasem nie trzeba formatować całego kompa tylko główny dysk )

fochm.png

By me : (

Opublikowano (edytowane)

@@up: Miałem formata dysku C i od nowa windows instalowany itp i wlasnie od tego momentu tak mam nie mialem karty graficznej zainstalowanej i zainstalowalem na dobreprogramy forum tam pisali wlasnie o karcie graficznej i o sterownikach do niej.

@up: po 20minutach to nie wiem ale tak 1-2h ogólnie mam 30/37 stopni celcjusza.

Od czego to może byc wie ktoś?

AAA jeszcze jedno mam 1gb ram czy za mało na takie wymagania gry: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7a5eb11cedd82c41 tam jest wymagania sprzetowy gry.

Edytowane przez credin92

SharpMind / Byczeq

Opublikowano

Skoro masz 30 - 37 stopni po 1 - 2 h to przez temperature to nie jest .

Nie mam innych pomysłów

Jak masz win7 to masz za malo ram na wszystkie gry :D , a jak masz xp i inne to starczy.

Opublikowano

nv4 - cos od karty graficznej,

zainstaluj najnowsze stery

Tylko mi nie gęgaj, że to tylko wizerunek, bo ja kurwistrzale i bez niego mam szacunek.

Opublikowano (edytowane)

Występowanie Bluescreenów jest Bardzo zróżnicowane,to jest automatyczna ochrona danych oraz

zapobiegacz przeciw zniszczeniu urządzeń. Ja znam parę przyczyn które nie raz sam miałem, a mianowicie :

1) Uszkodzenie procesora, przegrzanie go lub brak pasty termoprzewodzącej

Wytłumaczenie: procesor to liczydło komputera, mózg, jeżeli coś się z nim stało to cały komputer jest narażony na blue screeny

ponieważ procesor nie może wykonać obliczeń zadanych mu przez ciebie (gra itp.) rzadko to się zdarza ale jest możliwe

że twój procesor jest za słaby na resztę twojego komputera (urządzenia (karta graf. itp.) są wyższej klasy i procesor

nie wyrabia za nimi) Oczywiście, powtórzę, to się rzadko zdarza ponieważ Płyta Główna i procesor są zawsze dopasowane

ale jednak są przypadki takie.

Rada: Sprawdź jak tam pasta pod radiatorem procesora (jeżeli na procesorku jest stara pasta, to on pracuje wtedy

na "sucho" co powoduje ultra szybkie nagrzewanie go) Ale to nie to skoro masz normalne temp. :), najprawdopodobniej

twój procesor nie jest w żadnym stopniu uszkodzony więc nie bd się rozpisywał.

2) Za mało pamięci RAM, uszkodzenie pamięci RAM, Uszkodzenie szyn do pamięci RAM

Wytłumaczenie: Jeżeli procesor nie ma dostępu do wystarczającej ilości pamięci fizycznej (RAM) pojawiają się właśnie

bluescreeny, dzieję się tak gdyż pamięć operacyjna RAM jest potrzebna do wykonywania obliczeń przez procesor,

Powiedzmy że Procesor to Matematyk a RAM to kalkulator.... jedno bez drugiego nie da rady działać.

Rada: Sprawdź swoją pamięć RAM u kolegi jeżeli możesz, jeżeli nie to ściągnij progr. "Everest" i sprawdź tam czy

RAM jest odczytywany przez progr. Włóż dokładnie jedną kostkę RAMu do każdej z szyn po kolei po czym sprawdź

czy EVEREST przeczyta RAM na każdej szynie, jeżeli nie to oznacza że masz uszkodzone szyny (co jest jednoznaczne

z kupienie nowego RAMu (bardziej pojemnego oraz szybszego) albo kupienie nowej płyty głównej), Jeżeli sprawdziłeś

twój ram u kolegi i swoje szyny i wszystko jest OK, to trzeba będzie dokupić RAM (pamiętaj jednak że RAM najlepiej jest

dokupić taki sam jaki masz teraz)

3) Uszkodzenie Płyty Głównej, Napuchnięte kondensatory

Wytłumaczenie: Jeżeli twoja płyta główna uległa uszkodzeniu przy wejściach do urządzeń (np. uszkodzenie

gniazda procesora) to normalną rzeczą jest to, że traci z nią połączenie lub brak łączności i z automatu

Włącza się ochrona danych i urządzeń czyli nasz kochany Bluescreen. Kondensatory to inna natomiast bajka.

Jeżeli masz napuchnięte kondensatory to musisz je wymienić, ponieważ gromadzą bardzo małą ilość napięcia

lub żadną ilość napięcia, co powoduje słabe dostarczenie "paliwa" do urządzeń co zanosi dalej na gorszą

prace sprzętu

Rada: Przy uszkodzonych gniazdach urządzeń nie ma rady... musisz wymienić płytę główną, przy napuchniętych kondensatorach

po prostu możesz kupić takie same lub lepsze przylutować je do płyty, stare wywalić i po problemie :)

4) Uszkodzenie Dysku twardego

Wytłumaczenie: Bardzo częstym powodem Bluescreenów są właśnie Dyski Twarde. Dlaczego? Otóż nasze Twardziele gromadzą

pliki/dane. System Windows ma swoje narzędzia zdolne naprawić BŁĘDY dysku twardego, jednakże jeżeli dysk został uszkodzony

fizycznie, pan Windows nie jest w stanie nic zrobić. Ma to się najczęściej tak że Windows nie może wczytać ważnych do poprawnego

działa Oprogramowania składników. Mogą to być także uszkodzenie sektorowe, lub uszkodzenie partycji nie związane z uszkodzeniem

fizycznym

Rada: Sprawdź Dysk Twardy za pomocą narzędzia "Sprawdź Błędy". Jeżeli masz mało rozmiarową partycję systemową

(dajmy na to 30 GB dysk C) to dbaj o to żeby było tam czysto oraz żeby było PRZYNAJMNIEJ 10 GB wolnej przestrzeni,

rób regularną defragmentację dysku (a najczęściej partycji systemowej). Na każdej partycji zostawiaj zawsze 15% wolnej

przestrzeni.

To wszystko co mi teraz przyszło do głowy, jeżeli coś mi się przypomni to dopiszę :)

Napisałem to z głowy więc sorka za terminologię, jeżeli nie wiesz jak zrobić dany punkt to napisz do mnie

na PW to ci z chęcią pomogę (dam gg lub skype).

To by było na tyle :)

Edytowane przez dorczu

*SYGNATURA KTÓRA BĘDZIE ODPOWIADAĆ MAJKELOWI*

Opublikowano

@up: odpadają wszystkie twoje pomocy zastanawiam się nad :ramem tylko bo mam 2gb a czyta 1

@DoraN: Informatyk mi mówił że to też może byc od tego ze nie ma ramu i ciągnie od dysku twardego.

SharpMind / Byczeq

Opublikowano

Czy instalowałeś sterowniki karty graficznej na inne? czy odinstalowałeś stare i zainstalowałeś nowe? .

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano (edytowane)

@Credin to nie jest tak że jak nie masz wystarczającej ilości RAMu to ci zabiera od dysku z pojemności (no jak może

zabierać z pojemności dane dla siebie?) Partycja systemowa powinna mieć więcej wolnego miejsca ponieważ

tak zachodzą procesy systemowe (ciągłe przebieranie między składnikami, dlatego Windows musi mieć

miejsce gdzie działać)... patrz to tak samo jak Kanar by wsiadł do zatłoczonego autobusu.... ciężko mu się poruszać

i nie zawsze będzie działał w 100% wydajnie, a w mało zatłoczonym zdąży wszystkich sprawdzić :)

Dodam, że komputer może pożyczyć od dysku z bufora (która ma TYLKO 16/32 MB) ten bufor właśnie

jest po to by jak RAM nie działał to podtrzymać dane za jego pomocą gdy stanie się coś złego

np. dostajesz bluescreeny to też muszą się jakoś wyświetlić no nie? Bufor je pokazuje :)

Podpowiedziałem ci już, że należało by sprawdzić każdą szynę osobno.... zrobiłeś to?

Jeszcze dodam, że możesz mieć błędy na Pamięciach RAM... ale co do tego nie jestem pewny...

@Offtop ale nie mogę z tego jak mnie zgasiłeś xD ja tu się tak rozpisałem i

"odpada twoja pomoc" xD

Edytowane przez dorczu

*SYGNATURA KTÓRA BĘDZIE ODPOWIADAĆ MAJKELOWI*