Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem.

Czy ktoś może interesuje się prostym językiem oprogramowania jakim jest Pawn? Jest on bardzo podobny do języka "C". Używa się go do programowania gier opartych o mod Half-life czy też San Andreas Multiplayer. Zakładam ten temat bo może ktoś zna bądź chce się nauczyć tego języka. Pawn jest wprowadzeniem do C++ czy też C#, dlatego warto się go nauczyć i przejść do "C". Jeżeli ktoś by chciał się nauczyć służę pomocą. :)

Opublikowano

Próbowałem kiedyś, ale z powodu braku czasu zbyt wiele nie wiem. Po za tym w internecie nie ma wiele poradników dla początkujących dot. tego języka.

1317454587-U195480.png

Opublikowano

Sprostuję:

PAWN jest językiem do pisania WTYCZEK (pluginów) do gier San Andreas : MultiPlayer (SAMP) jak i do gier opartych na silnik Half-Life (wtyczek, nie modów).

Ja sam zaczynałem zabawę z programowaniem parę lat temu od pisania map do SAMP'a, i naprawdę język jest prosty i przyjemny ;).

spake.png

Sygnaturkę wykonała KisuShite

take a gun and count to three...

windows7_userbar10.gif

45180.gif

Opublikowano

Ja sam zaczynałem zabawę z programowaniem parę lat temu od pisania map do SAMP'a, i naprawdę język jest prosty i przyjemny ;).

Potrafisz napisać fajną mapke do zabawy w '' Role Play '' ?

Opublikowano

Potrafisz napisać fajną mapke do zabawy w '' Role Play '' ?

Nie wiem jak kolega, ale ja myślę, że sprostałbym temu zadaniu. Mimo tego to wymaga poświęcenia i czasu, gdyż GameMode Role Play musi być bardzo dopracowany.

Opublikowano

Nie wiem jak kolega, ale ja myślę, że sprostałbym temu zadaniu. Mimo tego to wymaga poświęcenia i czasu, gdyż GameMode Role Play musi być bardzo dopracowany.

Trzeba mieć na to czas. Mi nie chodzi o zwykłego Gm'a tylko o coś znacznie lepszego, jeżeli jesteś zainsteresownay i chcesz zrobić jakis fajny projekt to PW :).

Opublikowano

Polecam Ci forum (pierwsze w googlach pod fazą pawno - programowanie w pawn jest naszą pasją). Sam uczyłem się z tego.

W Pawn potrafię zrobić chyba wszystko, tworzyłem projekty typu G-RP v1 czy Return World Role Play

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Trzeba mieć na to czas. Mi nie chodzi o zwykłego Gm'a tylko o coś znacznie lepszego, jeżeli jesteś zainsteresownay i chcesz zrobić jakis fajny projekt to PW :).

Tak - trzeba mieć na to czas, którego niestety nie mam. Co to za projekt (daj jakieś info na PW) bo może mógłbym pomagać przy nim :)

Polecam Ci forum (pierwsze w googlach pod fazą pawno - programowanie w pawn jest naszą pasją). Sam uczyłem się z tego.W Pawn potrafię zrobić chyba wszystko, tworzyłem projekty typu G-RP v1 czy Return World Role Play

Chodzi ci o http://pawno.pl - dobre forum, zawsze uzyskasz odpowiedź na pytanie. Nie wiem tylko czemu próbujesz okłamywać innych, gdyż projekt G-RP v1 tworzył Kacper "Ceka" Michewicz oraz lekko ulepszył Bartłomiej "Lesiu" Leśniewski.

Opublikowano

Tak - trzeba mieć na to czas, którego niestety nie mam. Co to za projekt (daj jakieś info na PW) bo może mógłbym pomagać przy nim :)

Myślę o projekcie, ale zawsze było tak, że maper rezygnował, bo coś tam. Szukam osoby odpowiedzialnej która ma ochote się w to bawić. Twoje obowiązki to mapa poprawianie błędów, dodawanie nowych rzeczy - forum i inne sprawy będa na mojej głowie. Znam tą strone próbowałem się z tego uczyć, ale to nie dla mnie :).

Opublikowano

Język jest bardzo prosty. Opanowanie go to niecały miesiąc pracy. Ja zaczynałem na forum pawno.pl no a teraz jest jakaś satysfakcja, bo nie musisz płacić komuś za wymarzony skrypt lub wymarzoną mapę, możesz zrobić ją według własnego uznania. W języku jest wymagany język angielski bez niego raczej nie ruszysz.

Opublikowano

Osobiscie jest to moj pierwszy jezyk programowania ktory rozumiem, znajac PAWN moge smialo napisac ze jestem madrzejszy od 80% mojej szkoly ( z informatyki ) xD jezeli ktos z Was robi jakis projekt chetnie pomoge, ostatnio nie mam niczego do roboty.

Opublikowano

@up

Mam pomysł na projekt RP, mogę opłacić hosting, domenę w zamian proszę o pomoc w tworzeniu gamemode'a. Jeśli jesteś zainteresowany pisz pw. :P

Opublikowano

@UP:

Dlaczego ludzi, którzy nie mają pojęcia o programowaniu w Pawn są nazywani przez Ciebie noobami? Wyjaśnij mi definicję "nooba" bo ja chyba nie wiem co to znaczy. Ludzie, którzy nic nie wiedzą o Pawn to nie nooby, a newbie. Dlatego też proszę - panuj nad słownictwem i nie używaj słów których nie znasz znaczenia. :)

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Pewnie jedna druga z was nie potarfi wykrzoystać jego mocy w 50%. Może odkopuję, ale znalazłem to w google i mi się śmiać chce.

Nikt z was nawet nie ma pojęcia co to Mokoi Gaming, czy do czego jest jeszcze PAWN.

bez linków

Opublikowano

Hehe, aż mi się chce śmiać kiedy ludzie nazywają pawn językiem programowania :P To jest język skryptowy, dziękuję, dobranoc.

Opublikowano
Hehe, aż mi się chce śmiać kiedy ludzie nazywają pawn językiem programowania :P To jest język skryptowy, dziękuję, dobranoc.

Przedstaw mi co najmniej jeden powód, dla którego języki skryptowe nie są językami programowania

@down. wiem, powiniem sformułować "dlaczego wg ciebie", ale niech juz zostanie

Opublikowano

Przedstaw mi co najmniej jeden powód, dla którego języki skryptowe nie są językami programowania

Ależ jest.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Programuje w tym języku, napisałem w 80% mapę truck, ale zbraku czasu przestałem pisać i gdzieś mi zagineła. Po za tym, jest kilka dużych for na temat tego języka pod GTA:SA. Żeby nauczyć się programowania w tym języku wystarczy ok miesiąca - dwóch.

//gif w sygnie

Opublikowano

Sprostuję:

PAWN jest językiem do pisania WTYCZEK (pluginów) do gier San Andreas : MultiPlayer (SAMP) jak i do gier opartych na silnik Half-Life (wtyczek, nie modów).

Ja sam zaczynałem zabawę z programowaniem parę lat temu od pisania map do SAMP'a, i naprawdę język jest prosty i przyjemny wink.gif.

Kolego, modyfikacja [mod] to nic innego jak bardzo rozbudowany plugin bądź paczka pluginów w znaczący sposób zmieniająca grę. <_<

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

• Dodaj nową pozycję...