Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++/C# czy może Java?

Ataczi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , ostatnio zainteresowałem się językami do programowania. Mam do was prośbę abyście mi pomogli wybrać spośród tych 3 ,(stawiam najpierw na naukę C# albo C++ a następnie Javy) :) , chciałbym też się spytać czy warto kupić te książki z video kursami (które zresztą cieszą się dobrym popytem na allegro) jeżeli nie to jakie wybrać (możę symfonię C++) ? . Z góry dziękuję za odpowiedź!

Weteran
Opublikowano

To zależy co chcesz robić w tym języku.'

Jeżeli chcesz programować gry to c++ albo c#.

Z tym że c++ jest wieloplatformowy i jest bardziej wszechstronny.

Opublikowano

Ja ci polecam c++, mozna w nim:

- Pisac Cheaty/Trainery/Hacki

- Zawansowane programy

- Gry 2d/3d

- I wiele wiecej

C++ i C# to mozna powiedziec ze sa bardzo podobne, c++ to kontynuacja C# (jak sie myle to poprawcie).

max 5 linijek tekstu.

Opublikowano

Według mnie najlepsze książki do nauki c++ to:

- C++ dla każdego,

- Od zera do gier kodera.

Można te książki znaleźć w internecie w postaci dokumentu .pdf

Nie polecam czytać symfonii c++, ponieważ jest ona dość stara i niektóre elementy się pozmieniały.

Opublikowano
Jeżeli chcesz programować gry to c++ albo c#.

No jasne, bo przecież MineCraft jest napisany w tych językach.

C++ i C# to mozna powiedziec ze sa bardzo podobne, c++ to kontynuacja C# (jak sie myle to poprawcie).

Poprawiamy i zapraszam chociaż na wikipedię.

Nie polecam czytać symfonii c++, ponieważ jest ona dość stara i niektóre elementy się pozmieniały.

Jak się kradnie najstarsze wydanie z torrentów to istotnie...

@TOPIC

Nie polecam żadnej książki do nauki programowania, gdyż wszystko jest na google.

Polecam na początek:

http://sourceforge.net/projects/codeblocks/files/Binaries/10.05/Windows/codeblocks-10.05mingw-setup.exe

( to jest link z oficjalnej strony: http://www.codeblocks.org/downloads/26 )

To jest Code::Blocks wraz z MinGW, czyli najlepsze IDE + kompilator.

- - - - - - - - - -

Teraz kursy:

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/

http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/

http://pl.wikibooks.org/wiki/C

http://pl.wikibooks.org/wiki/C++

W tej kolejności. Jeśli nie masz problemów z j. ang., to _zdecydowanie_ polecam wikibooks angielskie.

- - - - - - -

Kwestia Java, C# czy C++:

C# i Java tworzą kod pośredni i zarządzany, dzięki temu:

- nie musisz przejmować się zarządzaniem pamięcią (garbage collector)

- aplikacje są zazwyczaj wolniejsze, różnice są istotne jednak tylko na starszych komputerach

C++ jest "niżej"-poziomowe i bardziej wydajne ( ale różnice w 99% domowych zastosowań są niezauważalne; dopóki nie będziesz sprawdzał "pierwszości" liczb większych od tryliarda, nie zauważysz różnicy ** )

Ogólnie panuje opinia, że Java oraz C# są łatwiejsze od C++.

Java jest multiplatformowa. C# działa wyłącznie na Windzie.

@EDIT

** No albo będziesz pisał na jednordzeniowy, 1.5 GHz procesor.

Ta sygnatura jest pusta.

Weteran
Opublikowano

No jasne, bo przecież MineCraft jest napisany w tych językach.

Pierdolisz, java się nie nadaje do pisania gier, a że ktoś tam stworzył w niej grę, to tylko jego wina.

Opublikowano

Jak dla mnie to lepszy tekstowy. Osobiście na początek polecam Ci "Od zera do gir kodera" (Tutorial w internecie) , żeby mieć już trochę w głowie. A potem google.

1393461645-U349224.png

Opublikowano
Pierdolisz, java się nie nadaje do pisania gier, a że ktoś tam stworzył w niej grę, to tylko jego wina.

Twórcy MineCraft'a też jest bardzo przykro.

A co sądzicie o video poradnikach??

Jeśli masz problemy z czytaniem...

A czy ten poradnik nie zawiera jakichś starych elementów , które mogłyby się zmienić do teraz?

Bodajże jeden z rozdziałów zawiera elementy składni HTML niezgodne z najnowszym standardem RFC z maja tego roku.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

No błagam Was, java to gówno jeśli chodzi o wydajność na windowsach. Jak to możliwe ze IDE typu neatbeans czy eclipse zżera 500mb+ !

Zainteresuj się c++

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

Język C to nie jest łatwy w nauce. Sam się go uczę od kilku miesięcy i muszę przyznać, że efekt i wiedza jest zadowalająca. Jeżeli chcesz się uczyć to jest kilka poradników na internecie, na sam początek najlepiej nauczyć się i napisać prosty kalkulator. Jak dla mnie C++ koksi i tego się ucz :)

Opublikowano

Naucz się C++ od podstaw a potem zacznij naukę Javy , by ją lepiej zrozumieć.
Ja oczywiście nie pisze w javie bo wole C++ ale naprawdę w javie zrobisz teraz wszystko. Np przy użyci biblioteki OPENGL i kreatywności programisty mogą powstać wspaniałe gry takie jak np. MineCraft.
Polecam C++ . Java to może taki dodatek , który naprawdę się przyda.

Polecam Ci książki:
Symfonia Programowania - Jerzy Grębosz [LINK DO ALLEGRO]
Praktyczny kurs Java. Wydanie III [LINK DO HELION]

Polecam też sklep http://helion.pl/

Jeśli chodzi o film vs tekst ?
Moim zdanie tekst , nigdy nie lubiłem czytać lektur i nie lubię nadal ale ksiązka od autora J.Grębosz , która ma 1094 strony (w II tomach) przeczytałem cało od A-Z. Z tekstu dowiesz się wszystko, zawsze możesz w każdej chwili wrócić tego tego i zerknąć jeszcze raz.
Nie mówię że filmu się nie da powtórzyć czy obejżeć jeszcze raz ale tekst to tekst a film to film.
Pooglądaj też przeróżne filmy , pomogą ci też lecz książkę lepiej zrozumiesz.

Pozdrawiam.

. . .. . . :D

Opublikowano

same fanboje c++ na tym forum są...

Przyznajcie że c++ odchodzi do lamusa. Teraz stawia się na języki bardziej wysokopoziomowe(Python, Ruby, .NET)...

Ja polecam języki na .NET tak ogólniej, a szczególniej Nemerle ^^

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

@4gr

To że minecraft ze swoją grafiką nie chodzi na moim kompie świadczy o tym, jak java nadaje sie do pisania gier.

I to własnie Minecraft jest przykładem że Java sie do takich rzeczy nie nadaje.

Opublikowano
C++ jest językiem przeważnie na systemy Windows.Pod Linuxa da się też programować lecz to jest już nie to samo co na Windowsa. Język C++ może być inaczej interpretowany przez WIN i inaczej przez Linuxa.

Ja pierdolę kurwa. Ja nie rozumiem dlaczego ten post ma 4 plusy. Już trzy.

C# nie jestem zwolennikiem tego język lecz słyszałem że ten język nie jest tak dopracowany co C++ w C++ zrobisz wszystko a w C# zrobisz też dużo lecz napewno nie tyle co w C++ z dodatkowymi Libami.

Zewnętrzne biblioteki są w języku maszynowym, geniuszu. Mogą być dołączane w każdym możliwym języku.

Cały ten post prezentuje żałosny poziom merytoryczny.

Przyznajcie że c++ odchodzi do lamusa. Teraz stawia się na języki bardziej wysokopoziomowe(Python, Ruby, .NET)...

Pomijając fakt, że Python napisany jest w C, .NET to platforma uruchomieniowa a nie język programowania, a zapotrzebowanie na programistów Ruby to jakieś 3% rynku,

to tak, powyższe zdanie jest prawdziwe.

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

OMG, co to za pytanie.

DO czego chcesz ten jezyk ?

Pisanie, programow, gier - C++

Jakies tam dodatki na strone (WEB) - JavaScripts..

C# nie wiem

Opublikowano

Witam,

Dam swoją opinię na temat języków.

Od 3 lat uczę się C++. A tych od pół rokuiJava,PHP,HTML,Delphi(nie lubiego... ).

Interesują cię języki typu C++, C# i Java.

C++ jest językiem przeważnie na systemy Windows.Pod Linuxa da się też programować lecz to jest już nie to samo co na Windowsa. Język C++ może być inaczej interpretowany przez WIN i inaczej przez Linuxa. Na linuxa można wgrać biblioteki by rozumiał C++ no ale wiadomo on nie jest robiony pod niego. W języku C++ możesz zrobić wszystko z użyciem dodatkowych lib'ów. Można programować programy aż po gry PC i konsole i hacki do gier.

C# nie jestem zwolennikiem tego język lecz słyszałem że ten język nie jest tak dopracowany co C++ w C++ zrobisz wszystko a w C# zrobisz też dużo lecz napewno nie tyle co w C++ z dodatkowymi Libami.

Java moim zdaniem jest językiem przyszłości. Java służy do pisanie gier , programów oraz przeróżnych aplikacji ma telefony,iphony,tablety,systemy oparte na jądrze Linux oraz Windows. Teraz na Javie zrobisz wszystko i wszędzie więc też zacznij uczyć się tego języka. W dzisiejszych czasach java jest używana nawet w przeglądarkach.

Jeśli chodzi o to że java zżera dużo ramów to to prawda , ale naprawdę w niej dużo zrobisz. Jeśli ktoś ma słabego kompa no to na to nic nie poradzę.

Pod sumując:

Naucz się C++ od podstaw a potem zacznij naukę Javy , by ją lepiej zrozumieć.

Ja oczywiście nie pisze w javie bo wole C++ ale naprawdę w javie zrobisz teraz wszystko. Np przy użyci biblioteki OPENGL i kreatywności programisty mogą powstać wspaniałe gry takie jak np. MineCraft.

Polecam C++ . Java to może taki dodatek , który naprawdę się przyda.

Polecam Ci książki:

Symfonia Programowania - Jerzy Grębosz [LINK DO ALLEGRO]

Praktyczny kurs Java. Wydanie III [LINK DO HELION]

Polecam też sklep http://helion.pl/

Jeśli chodzi o film vs tekst ?

Moim zdanie tekst , nigdy nie lubiłem czytać lektur i nie lubię nadal ale ksiązka od autora J.Grębosz , która ma 1094 strony (w II tomach) przeczytałem cało od A-Z. Z tekstu dowiesz się wszystko, zawsze możesz w każdej chwili wrócić tego tego i zerknąć jeszcze raz.

Nie mówię że filmu się nie da powtórzyć czy obejżeć jeszcze raz ale tekst to tekst a film to film.

Pooglądaj też przeróżne filmy , pomogą ci też lecz książkę lepiej zrozumiesz.

Jeśli chodzi o autora J.Grębosz . Jest on świetnym człowiekiem, przekazuje całą wiedzę jaką ma nam. Nie raz gdy na początku miałem jakieś problemy pisałem do niego na email zawsze znalazł te 5 min wolnego czasu by odpisać i pomóc. Bo niektórym ludziom np pytając się ich o coś na forum zawsze odpowiadają bez sensu i w dodatki uważają jacy oni to nie są i zamiast podać nam na przykład tego linka to każą szukać dalej w Google . Nie każdy może znaleźć tego czego oczekuje.

Pozdrawiam.

Człowieku, zdecyduj się. Najpierw piszesz jaka to Java jest wspaniała, a na końcu podsumowujesz że Java to tylko dodatek i trzeba się c++ uczyć.

C++ nie jest pod Linuksa?! A to wg. Ciebie co jest pod Linuksa ? Ok, większość sourca Linuksa to C, ale spora część jest w C++ napisana, jak i prawie wszystkie programy pod niego !

Jak widać za dużo nie pracujesz na pc skoro wg. Ciebie pobór ramu Javy nie jest dla Ciebie problemem. Ok, ja osobiście na kompie może i mam mało ramu jak na dzisiejsze czasy, a komp też nie jest najwyższych lotów ale mimo wszystko Core i5@3ghz + 4gb ramu + dysk hybrydowy z SSD, powinien dawać radę bez problemu ?

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Skoro mowa już o tym jaki język wybrać to co polecacie na Linuksa? Próbowałem już trochę pisać w tych językach C/C++, Java, C# i wcale C i C++ nie są takie łatwe na początek. Java jak by wydawała się od nich łatwiejsza i C#(próbowałem pisać w mono). Czy są jeszcze jakieś inne języki które warto poznać na platformę Linux? Np. taki D, D2 ponoć miał być zastępca C++ tyle ze o łatwiejszej i przyjemniejszej składni do nauki.

planet-earth700X200.jpg
Opublikowano

ja polecam majonez. Byle nie Light, bo jakoś tak śmierdzi olejem.

A tak wracając do tematu:

czytaj, ucz się wszystkiego. Na początek polecam matematykę. Bardzo dobra lekturka do łóżka(jestem już przy całkach, sic!)...

Nie no dobra nie będe sobie jaj z Ciebie(zauważ, że wyjątkowo z dużej litery!). Ucz się wszystkiego co popadnie, jak gdzieś piszą o złych nawykach to ich słuchaj.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Skoro polecasz majonez to sobie go sam jedz z jajcami. Ta może mam się jeszcze uczyć Fizyki, Chemii i 10 języków skryptowych? Co najwyżej zrobiłeś z siebie bo nie masz o tym pojęcia co piszesz. Co w ogóle ta Twoja odpowiedź ma wspólnego z pytaniem? Nic, nabiłeś sobie tylko 501 post........................

planet-earth700X200.jpg
Opublikowano

@up

Ty także nabiłeś sobie posta a twoja wypowiedź nie ma nic wspólnego z tematem.

Gdzie ja powiedziałem że masz uczyć się 10 języków skryptowych?

Zauważ, że ja miałem dla ciebie szacunek. Ty jednak dla mnie go nie miałeś. Szkoda...

@top

Nic dodać nic ująć z poprzedniej mojej wypowiedzi.

Tylko dla takich młotów pneumatycznych jak ten powyżej - chodziło mi o to, że gdy np. przeglądasz wiki(mam nadzieję że tak jest) to pooglądaj rzeczy nie tylko takie które już znasz. Po prostu ucz się wszystkiego. A ogarnięcie 10 języków skryptowych nie jest wbrew pozorom trudne.

btw. ten post nie jest(a przynajmniej nie miał być):

obraźliwy,

spamowaty,

koparniczy tudzież górniczy,

nie miał związku z polityką, politbiurem, telewizją, o. Rydzykiem etc.

nie jest próbą zamachu na wolność słowa,

nie wyraża żadnych opinii godzących w politykę państwa.

Cytat

Opublikowano

Dobra już nie trolluj. nie chce mi się już wchodzić w dyskusje. Chcesz się z kimś wygadać to kup sobie kota lub psa. Tak nabiłem sobie tego drugiego posta przez Ciebie. Człowiek przychodzi na nowe forum zadaje pytanie. A ktoś mu pisze farmazony od rzeczy. Jeśli szacunkiem dla ciebie jest

" Nie no dobra nie będe sobie jaj z Ciebie" to pogratulować ci charakterku...

planet-earth700X200.jpg
Opublikowano

Ja przepraszam bardzo ale pan RMCF1902 (swoją drogą co za idiotyczny nick?) chyba się zapędził. Nie obraziłem tutaj nikogo, a % są. Może by pan przeczytał posta zanim wlepi % ? I żebym ja jeszcze jakimś trollem był. A ten post jest specjalnie spamem, bo lubię spam i wiem że spam ktoś zgłosi. I również chcę zgłosić że pan powyżej(ten pneumatyczny) dzięki mnie nabił sobie posty. A to nie ładnie. btw. w moim poprzednim poście był disclaimer, który mimo wszystko chyba zmniejsza moją winę?

Twój post jest nie na temat. Zapraszam na pw RMCF

Cytat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...