Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak odblokować resztę ramu?

Puchacz™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zassałem sobie program speed-x (optymizacja ram) i zauważyłem że lapek zużywa tylko max 2gb/3gb ramu.. moj system to win vista 32x, proszę o wyjaśnienie jak zrobić, żeby pc używał 3gb ramu. W necie szukałem ale nie moglem znaleźć, może bardziej powiem że nie wiedziałem jak mam się z tym odnieść na google :D proszę o pomoc,dziękuje i pozdrawiam :)

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Przecież system i programy używają tyle RAM'u ile potrzebują, a nie tyle ile masz zamontowane. Jeżeli będą potrzebowały całych 3GB to ich użyją.

No chyba, że masz zamontowane 4GB, to wtedy jest to wina systemu, bo 32 bity obsługują tylko 3GB.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Przecież system i programy używają tyle RAM'u ile potrzebują, a nie tyle ile masz zamontowane. Jeżeli będą potrzebowały całych 3GB to ich użyją.

No chyba, że masz zamontowane 4GB, to wtedy jest to wina systemu, bo 32 bity obsługują tylko 3GB.

O tym to ja nie słyszałem xD 32 bity mogą mieć 8 GB a 64 bity 16 GB ;]

2rc8k5i.png

Opublikowano

O tym to ja nie słyszałem xD 32 bity mogą mieć 8 GB a 64 bity 16 GB ;]

lol skad te info? ;x

to niby serwery gier które mają po 32gb ramu mają system ... 128bitowy? O_o

Opublikowano

lol skad te info? ;x

to niby serwery gier które mają po 32gb ramu mają system ... 128bitowy? O_o

Linux kolego ;] Raczej ludzie którzy mają własne gry to nie stawiają na windzie ;]

Dzięki za info ;] Nie wiedziałem ;]

2rc8k5i.png

Opublikowano

każdy windows obsłuży inna ilość pamięci

dla x32 bez względu na wersje maksimum jest zawsze 3,2 Gb

dla x64

Windows Vista Home Basic — 8 GB pamięci RAM

Windows Vista Home Premium – 16 GB pamięci RAM

Windows Vista Business – 128 GB pamięci RAM lub więcej

Windows Vista Enterprise – 128 GB pamięci RAM lub więcej

Windows Vista Ultimate – 128 GB pamięci RAM lub więcej

linux x32 obsłuży powyżej 4GB , jednak tylko starsze dystrybucje miały tylko takie ograniczenia jak windows.

w nowych nie ma już takich ograniczeń i zawsze obsłuży całą pamięć. zresztą obsługę w razie braku wystarczy sobie tylko włączyć doinstalowując odpowiedni pakiet

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

w laptopie prawie zawsze jest pamięć z ram odliczana od 128MB w górę , grafika w zwykłych modelach nie posiada włąsnej pamięci ( share memory ) stąd braki

jednak zasada pamięci będzie działać nadal bez względu ile pamięci się ma na x32 zawsze bedzie do 4GB ( dokładniej ( ok 3,7 RAM , minus pamięc grafiki w zależności czy karta przyznaje sobie dynamicznie czy można ustawić w bios )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

x32 ma max 3,75Gb, a x64 128Gb. Dlatego linux wymiata bo tam nawet na x32 jest 128Gb B)

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano
x32 ma max 3,75Gb, a x64 128Gb. Dlatego linux wymiata bo tam nawet na x32 jest 128Gb

Na winde są patche, ale i tak więcej niż 4 nie potrzebne. Linux ma zastosowania serwerowe, stąd brak ograniczeń.

Innym razem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...