Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q]Kodowanie plików

Reporter88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam pewne pytanie. Jak rozkodować pliki z rozszerzeniem '.rez' w combat arms? Chodzi mi o to, że jak otworze notepadem++ (taki nowszy notatnik)tego plika '.rez' to będą różne informacje nie jakieś znaki nic nie znaczące. Prosiłbym o jakiś program/ link do tematu, w którym jest to wyjaśnione. Gotowiec czy coś innego. Gdy to mi się uda może zrobie jakiegoś moda z powiększeniem DMG, accurary, recoil i takie tam pierdoły, jak się będzie dało. Dlatego prosiłbym o pomoc :)

Edytowane przez Reporter88
Opublikowano

Zapraszam do lektury CA po naszemu.

Wszystko tam masz rozpisane.

To jest ukryta treść, proszę

oraz potrzebna paczka programów.

To jest ukryta treść, proszę

bez tego chuja zrobisz.

jakiegoś moda z powiększeniem DMG, accurary, recoil

życzę powodzenia.

TLS_Trololo.png

Dawniej Lenart

Opublikowano (edytowane)

@Up Mi nie chodzi o zmienianie teksturek, animacji, ponieważ to wiem. Chce tylko ROZKODOWAĆ pliki '.rez'

Edytowane przez Reporter88
Opublikowano

każdy plik gry ma rozszerzenie .rez ... inaczej ich nie rozkodujesz ...

opisz jak dokładniej chcesz je rozkodować, może chodzi Ci o całkiem coś innego niż mi. co dokładnie chcesz zrobić ( w jaki sposóB)

TLS_Trololo.png

Dawniej Lenart

Opublikowano

Edytować. Nie wiem czy tak się da. Ale tak się da np. w grze warrock. Edytuje sie plik 'items.bin' czyli otwiera sie go notatnikiem i sie zmienia wartości różne. A rozkodowanie czyli żeby było widać wartości a nie jakieś chińskie znaczki / jakiekolwiek znaczki. Podam przykład... http://www.mpcforum.pl/topic/387840-tut-edycja-itemsbin/. Wiem, że to inna gra ale wszystkiego trzeba spróbować.

Opublikowano

CA to nie Warrock,

LithTech Engine Jupiter to elastyczny silnik ale nie aż do tego stopnia, tego silnika nie da się w jakikolwiek sposób rozkodować (znaczy ... inny niż wypakowanie i późniejsza edycja HEX'ów)

z tego co widziałem w tym temacie to wystarczy pozmieniać wartości i gotowe ... z CA niema tak łatwo, dla tego CA ma przewagę nad WR ;)

TLS_Trololo.png

Dawniej Lenart

Opublikowano (edytowane)

Edytować. Nie wiem czy tak się da. Ale tak się da np. w grze warrock. Edytuje sie plik 'items.bin' czyli otwiera sie go notatnikiem i sie zmienia wartości różne. A rozkodowanie czyli żeby było widać wartości a nie jakieś chińskie znaczki / jakiekolwiek znaczki. Podam przykład... http://www.mpcforum.pl/topic/387840-tut-edycja-itemsbin/. Wiem, że to inna gra ale wszystkiego trzeba spróbować.

items.bin to ciąg binarny i gdyby nie decoder i encoder od ToxicData * to mógłbyś sobie zmieniać te zera i jedynki ^^

kombinacja w warrocku jest inna niz w jakiejkolwiek innej grze :)

@.Rez no nie wiem czy ma przewagę ^^ bo jesli chodzi o samą gre i support to może tak ale o system plików to moim zdaniem nie. co o tym świadczy? w CA subforum modyfikacje jest od dawna a w wr stosunkowo od niedawna jest "Hacki, Boty, Bugi, Mody" (wcześniej nie było Modów, dodał to Geoning)

a modyfikacje plików binarnych pojawiły się w tym roku :) (wczesniej byly tylko mody tekstur)

* - Z BlackLegend zmienione na ToxicData (BlackLegend jako pierwszy publokował mody IS'a a ToxicData udostępnił program)

Edytowane przez her0es

Hejo

Opublikowano
a modyfikacje plików binarnych pojawiły się w tym roku (wczesniej byly tylko mody tekstur)

pierdol, pierdol, ja posłucham ... w moddingu LTE siedzę zdecydowanie dłużej niż Ty. baj da łej HEX=/= Bin

ale o system plików to moim zdaniem nie. co o tym świadczy? w CA subforum modyfikacje jest od dawna a w wr stosunkowo od niedawna jest "Hacki, Boty, Bugi, Mody"

Wg. mnie pliki nexona są bardziej zabespieczone co o tym świadczy ? aby "coś" zrobić musisz mieć minimum jeden program do edycji plików .exe, 1 do rozpakowania plików .rez, 1 do konwersji plików .rez, 1 do edycji i jeden do wszczepiania. w WR wystarczy jak widać w temacie który podał Autor wystarczy zwykły Notepad++ ... co wg. mnie jest śmieszne.

a to że nie było wcześniej modów w WR to jedynie oznaka tego że 2 osoby ze starego zespołu zainteresowały się tym robiąc spolszczenie ;)

TLS_Trololo.png

Dawniej Lenart

Opublikowano
a modyfikacje plików binarnych pojawiły się w tym roku (wczesniej byly tylko mody tekstur)
pierdol, pierdol, ja posłucham ... w moddingu LTE siedzę zdecydowanie dłużej niż Ty. baj da łej HEX=/= Bin

Chyba się nie zrozumieliśmy. Co do pierwszego cytatu to chodzi o warrocka i modyfikowanie pliku ItemShop (items.bin)

Wiem, ze HEX (16) to nie to samo co Bin (2) ale da sie je "przetłumaczyć" (hex>bin, bin>hex)

i mylisz się mówiąc, ze wystarczy jeden program! niezbędny jest "warrock file decoder and encoder" który został udostępniony w maju tego roku przez ToxicData,

pisałem to juz wcześniej, gdyby nie ten program to NIC byś nie zrobil w (wybranych) plikach binarnych warrocka

tak na prawdę to notepad++ można zastąpić windowsowym wordpadem bo i tak nie grzebiemy w kodach HEX ani BIN tylko w przetworzonym tekscie :)

PS Spolszczenie do wr jest nieprzydatne :)

w dodatku ja modowałem na swoim koncie chyba gdzieś tez w maju i kupilem kilka broni to w tym miesiącu za to bana dostalem :P <tu jest notka odnośnie banów za mody w WR>

Hejo

Opublikowano (edytowane)
Wiem, ze HEX (16) to nie to samo co Bin (2) ale da sie je "przetłumaczyć" (hex>bin, bin>hex)
pisałem to juz wcześniej, gdyby nie ten program to NIC byś nie zrobil w (wybranych) plikach binarnych warrocka

Fak de łat ? skoro są to pliki binarne to da się je tak samo przetłumaczyć ... HEX/Bin = ASCII Wiki dla mniej kumatych.

PS Spolszczenie do wr jest nieprzydatne

a do Ca niby jest ?

Skończmy gadać o WR bo to nie ten dział. Zresztą i tak już robimy niezły offtop.

Edytowane przez .Rez

TLS_Trololo.png

Dawniej Lenart

• Dodaj nową pozycję...