Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno auta ? Golf 3, Honda Civi, a może co innego ? do 4.5tys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar zakupić jakieś auto. Myślałem na golfem 3 lub Honda Civic tak gdzieś do 4.5 tys. I tu za bardzo nie wiem co kupić znalazłem parę aukcji, co doradzacie ?

Golfik w ładnym stanie, bym musiał poprosić jeszcze o foty ze środka.

http://moto.allegro.pl/volkswagen-golf-europe-5d-1-6-z-niemiec-oplacony-i1831240875.html

A tu honda, tylko ty problem, kawał drogi żeby odebrać obejrzeć auto ;/

http://moto.allegro.pl/honda-civic-1-4-90km-z-niemiec-okazja-zobacz-i1831486276.html

Jak macie jakieś ciekawe oferty, to piszcie tu.

Specjalista
Opublikowano

Widac ze Ta Honda jest w środku zadbana to samo karoseria bez zadnych rys itd.Gdybym mial wybierac miedzy golfem a Honda to zdecydowanie Honda za takie pieniadze .Zauwaz jeszcze ze trzeba oba samochody przerejestrowac a to kolejne koszty, gdybym mogl to bez zastanowienia za takie pieniadze bym kupil ta Honde.

1365526782-U231645.png

Opublikowano
Widac ze Ta Honda jest w środku zadbana to samo karoseria bez zadnych rys itd.Gdybym mial wybierac miedzy golfem a Honda to zdecydowanie Honda za takie pieniadze .Zauwaz jeszcze ze trzeba oba samochody przerejestrowac a to kolejne koszty, gdybym mogl to bez zastanowienia za takie pieniadze bym kupil ta Honde.

Honda jest 1.4 - nie ma siły. Do tego za 1-2 zimę pojawi się korozja. Golf ma lepszy silnik, i blachy. Wybór należy do ciebie, oba są raczej tylko na miasto.

Ale weźcie, nie tak mocno.

Opublikowano

Szczerze polecam Ci Hondę, wspaniałe silniki wysokoobrotowe, które są nieśmiertelne, z blacharką może być problem, ale za małą cenę możesz się takich problemów pozbyć. Do tego większość Hond jest zadbana(jeszcze jak trafisz na egzemplarz od jakiegoś miłośnika Hondy). Fenomenalnie wyglądają(nie są tak brzydkie jak te "wieśniackie" Golfy). Części do tych samochodów są bardzo tanie i na prawdę ładnie je można stuningować(JDM, USDM).

@Co do pana wyżej, to widać że się nie zna. Te 1.4 jest pod każdym względem lepsze od tego 1.6 z Golfa, do tego za ok 1000zł możesz sobie zrobić swapa z DPFI na MPFI, czyli zmienić wtrysk paliwa z podwójnego na wielopunktowy i wtedy Twój silnik będzie o wiele lepszy i przejedzie drugie tyle ile teraz ma na liczniku(ogólnie silniki Hondy mogą przejechać 400-500 tysięcy kilometrów bez remontu silnika).

Ja na Twoim miejscu brałbym Hondę Civic bez żadnego zastanawiania, wspaniały samochód dla młodego chłopaka. Wejdź też na forum CivicClub'u i zobacz czy ktoś tam nie sprzedaje jakiegoś egzemplarza(łatwiej trafić na coś dobrego).

Sam zamierzam sobie kupić Civic'a, ale 4 generacji. Po prostu jestem zakochany w tym samochodzie. Jak trafię na VTEC'a to będę wniebowzięty(zmienne fazy rozrządu <3) i będę ją tuningował na wersję OEM/JDM.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano (edytowane)

RMCF - jakimś fachowcem nie jestem, ale między 1.4 a 1.6 jednak jest różnica w dynamice jazdy. Golf to samochód typowo do jazdy, w III nie było jakichś skomplikowanych układów elektronicznych. Japończyki też są dobre, podobno nissany najłatwiej się tuninguje poprzez chipy, ale tym się nie interesuje.

Możesz kupić sobie samochód, do którego wsiadasz i jedziesz, ew. poprawiasz tam malujesz itp. W Hondzie tak jak powiedział rmcf warto się pobawić w tuningi, ale nie optyczne, bo wiejsko to wygląda. Trzeba mieć kasę.

Radziłbym poczekać jeszcze do wakacji 2012 - golfy IV będą może 7-8 tysięcy nawet jakieś słabsze :)

Aha, wyjdą cie oba tyle samo praktycznie.

Kupisz honde wydasz około ~1000zł na zarejestrowanie

Kupisz golfa wydasz 256 zł :>

Co do jazdy do szwabii to nie warto. Trzeba mieć czas po pierwsze, i nie łudź się że sprowadzisz cudo na kółkach, bo wyniesie cię to praktycznie tyle samo co u nas. Tam raczej jeździ się po samochody lekko bite, porysowane "na handel", tak samo Austria. Toyota Avensis II 2003 2.0 D4D 105 KM za 3.000Euro. Oczywiście porysowany cały bok (takie 2 ryski kluczem zrobione)

Aha, nie bijcie jak coś źle pisze.

Edytowane przez ogury

Opublikowano
I VW i honda mają zajebiste silniki, predzej pojdzie Ci blacha niz silnik, ale jedak golf bo tansze czesci.

Honda jeszcze tańsze. I Honda ma o wiele lepsze silniki niż VW(porównując te starsze konstrukcje). Nie znasz się to się nie wypowiadaj, serio.

Dodam jeszcze, że Golf to nie jest fajny samochód, fajny to może być jak się go ładnie stuninguje(cult lub german style). Jedyny normalny Golf, który jest fajny to Golf I GTI.

A Honda sama w sobie jest fajna.

ek0nlf.png
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Szczerze polecam Ci Hondę, wspaniałe silniki wysokoobrotowe, które są nieśmiertelne, z blacharką może być problem, ale za małą cenę możesz się takich problemów pozbyć. Do tego większość Hond jest zadbana(jeszcze jak trafisz na egzemplarz od jakiegoś miłośnika Hondy). Fenomenalnie wyglądają(nie są tak brzydkie jak te "wieśniackie" Golfy). Części do tych samochodów są bardzo tanie i na prawdę ładnie je można stuningować(JDM, USDM).

@Co do pana wyżej, to widać że się nie zna. Te 1.4 jest pod każdym względem lepsze od tego 1.6 z Golfa, do tego za ok 1000zł możesz sobie zrobić swapa z DPFI na MPFI, czyli zmienić wtrysk paliwa z podwójnego na wielopunktowy i wtedy Twój silnik będzie o wiele lepszy i przejedzie drugie tyle ile teraz ma na liczniku(ogólnie silniki Hondy mogą przejechać 400-500 tysięcy kilometrów bez remontu silnika).

Ja na Twoim miejscu brałbym Hondę Civic bez żadnego zastanawiania, wspaniały samochód dla młodego chłopaka. Wejdź też na forum CivicClub'u i zobacz czy ktoś tam nie sprzedaje jakiegoś egzemplarza(łatwiej trafić na coś dobrego).

Sam zamierzam sobie kupić Civic'a, ale 4 generacji. Po prostu jestem zakochany w tym samochodzie. Jak trafię na VTEC'a to będę wniebowzięty(zmienne fazy rozrządu <3) i będę ją tuningował na wersję OEM/JDM.

Dokładnie, silniki Hondy są bardziej podatne na wszelkie modyfikacje, chipy itp. Dlatego też Hondy są najczęściej wybierane przez młodych kierowców.

Problemem może być jedynie korozja, która niebawem ( o ile jeszcze karoseria nie była "podleczana" ) może się pojawić.

EMPTY :C

Opublikowano (edytowane)

Roku, za 10 lat będziesz odwrotnie gadał.

Znam ludzi tj.

23 lata: Ale zajebiście stuningowałem ten samochód

27 lat: kurwa, teraz ni go sprzedać, ni nic.

Edytowane przez ogury

Opublikowano

@Up

Najpierw poczytaj sobie coś o stylu OEM ;) A Hondę nie jest trudno sprzedać, jak jest ładnie zrobiona to kupiec znajduje się bardzo szybko. Znam to z autopsji.

RMCF - jakimś fachowcem nie jestem, ale między 1.4 a 1.6 jednak jest różnica w dynamice jazdy. Golf to samochód typowo do jazdy, w III nie było jakichś skomplikowanych układów elektronicznych.

Wiesz, różnica jest tylko w pojemności. Honda niby ma 1.4, ale ma więcej mocy, silnik wkręca się bardzo wysoko, jest bardzo elastyczny, ekonomiczny i bardzo niezawodny(nawet VTEC ze zmiennymi fazami rozrządu). Niestety, ten 1.6 w Golfie to zwykła jednostka wolnossąca, która nie powala ani elastycznością, ani ekonomicznością. Serio, nie wypowiadaj się na temat jeżeli nie masz o nim zielonego pojęcia, wprowadzasz tylko ludzi w błąd.

ek0nlf.png
By
Miyoshi.