Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sabaton 40:1

Upity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem szczerze,słyszałem o Sabatonie,lecz teraz jakoś wyszukałem go na yt i klikolem 40:1 i zobaczylem ze spiewaja o Polakach? 0.o WTF pomyslalem.

Myslac ze Sabaton to Polski zespol patrze na Wikipedi a tu Szwecja -,-

Oczywiscie tak sie ucieszylem ;]

Podzielcie sie swoimi relacjami ;]

Nie bij mamo !

Opublikowano

Juz jakis czas temu slyszalem ten utwor :D szczerze mowiac bardzo mi sie spodobal, przy tym wykonaniu serce zaczelo bic szybciej :D jak zobaczylem ze to o wojnie z naszym udziałem.

Opublikowano

Juz jakis czas temu slyszalem ten utwor :D szczerze mowiac bardzo mi sie spodobal, przy tym wykonaniu serce zaczelo bic szybciej :D jak zobaczylem ze to o wojnie z naszym udziałem.

Kubek122 Dokładnie to samo miałem masz + (:

Nie bij mamo !

Opublikowano

Ahh.. sam tego słucham :)

40:1 - opowiada to (z tego co rozumiem ) ,że jeden polak dokopał czterdziestu Niemcom.

Ogółem , sabaton ogółem śpiewa o tym jak polacy dokopali Niemcom. :D

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Ahh.. sam tego słucham :)

40:1 - opowiada to (z tego co rozumiem ) ,że jeden polak dokopał czterdziestu Niemcom.

Ogółem , sabaton ogółem śpiewa o tym jak polacy dokopali Niemcom. :D

Oni śpiewają o wojnie, w jakimś tam lesie Polacy mięli swoje bunkry, na jednego zabitego polaka przypadało ok. 40-stu niemców.

Dowódca obiecał, że albo wygra, albo umrze - nie mieli amunicji, jedzenia, wojowali kilka dni, więc musieli się poddać.

Gdy brali polskich żołnierzy do niewoli, to ten generał się wysadził granatem w bunkrze.

Dziadek mojej Pani od historii z podstawówki podobno tam walczył.

Piosenka dość stara, coś za serce chwyta gdy to słyszę, nigdy się nie nudzi.

W DODATKU NAGRYWAJĄ POLSKĄ WERSJE !

Słyszałem urywek na yt, słychać jakby od dzieciaka w Polsce mieszkał :D

EDIT:

To pod Wizną było, looknijcie sobie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_Wizny

EDIT:

znalazłem filmik

52287137559562145640.png

Opublikowano

Oczywiście, że była to bitwa pod Wizną, zwana Polskimi Termopilami, z racji tego, że Polacy mając (będę podawać ilości szacunkowe, nie pamiętam dokładnie) około 700 żołnierzy, bronili atak ok. 40 000 żołnierzy dziewiętnastego korpusu armijnego słynnego generała Heinza Guderiana, który był jednym z twórców teorii Blitzkriegu. Ahh, wracając do tematu, oprócz tych wojsk było 3500 jednostek pancernych, 500 samolotów Luftwaffe i to wszystko co pamiętam :). Polacy wykorzystując fortyfikacje, którą niemcy uznali za najsłabszy punkt, przy pomocy linii bunkrów starali się jak najdłużej obronić tereny ojczyzny, wiedząc o przewadze liczebnej. Kapitan Raginis, który dowodził obroną poprzysiągł, że nie odda się w niewolę, lecz zginie w walce o Polskę, wysadził się granatem, jak to napisał kolega wyżej. Reszcie ludzi kazał się poddać, gdyż byli ranni i nie posiadali amunicji i pożywienia. Bardzo szkoda, że tak niewiele osób wie o tym bohaterskim czynie naszych rodaków. Chyba była to jedyna taka bitwa z kampanii wrześniowej. Jeżeli ktoś też ma coś do powiedzenia, to piszcie chętnie poczytam.

Opublikowano

Uwielbiam Rock nienawidze techno ale heavy metalu nie trawie. (no chyba ze metallica ale to co innego... :D)

Metallica to trash metal a nie heavy metal ; )

Osobiście jako osoba która słucha metalu to Sabaton nie jest zespołem godnym uwagi...

Jeśli szukasz polskich zespołów grających metal to zapoznaj się z tymi:

-Hunter

-Acid Drinkers

-Vader

Opublikowano

to samo ja

nute słyszałem dawno temu, lecz i tak lubie sobie czasami posłuchać tego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...