Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[GTA:SA]Poradnik na temat RP.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Spis treści.

1. Spis Treści.

2. Słowem Wstępu.

3. Role-Playing- jak to ugryźć?

4. Pojęcia.

5. /Me i /do.

6. Forum Serwera.

7. ScreenShoty.

8. Animacje.

9. Filmik.

10. Podsumowanie.

2.Słowem Wstępu.

Witam wszystkich! Dziś postanowiłem się wziąć za napisanie poradnika, czy ogólnego tematu na temat RP,- dla tych początkujących, którzy stawiają pierwsze kroki w Role Play`ingu. Umieszczę tutaj najważniejsze informacje, które przyjdą mi na myśl,- pewnie temat będzie edytowany i to nie raz, ale co tam. Niektóre rzeczy będę pisał sam, niektóre zapewne kopiował, więc nie dziwicie się, będę umieszczał "creditsy". A no i zapomniałem dodać, że jeżeli zauważycie jakiś błąd lub coś podobnego to mi napiszcie na PW, ja to poprawię. Jeżeli będzie czegoś brakować, to to dopisze. Przypuszczam, że w przyszłości będę dodawać posty, jak poprawnie zamówić taksówkę i tym podobne, takie prostsze akcje RP. Dobra, więc powtórka: Błędy, pomysły, przeoczenia, dodatki: zapraszam na PW. Temat obojętny, często jestem, więc bez problemu się zgadamy. No i liczę na plusika.

3.Role-Playing- jak to ugryźć?

Dobra, na sam początek wypadałoby napisać, co to jest to RP. Ogólnie, na GTA SA:MP jest mnóstwo serwerów. Przeważają te DM, oraz właśnie RP. RP jest to skrót od Role-Playing, czyli gracz wciela się w daną postać, istnieje ona tylko w wyobraźni gracza, jest wymyślona,- nie istnieję naprawdę. Oczywiście, jest to gra według wcześniej ustalonych reguł. Dobra, może jest to trochę fachowe określenie. Takie "pospolite określenie", którego używa większość ludzi to jest odwzorowywanie realnego życia. Ja się do końca z tym nie zgadzam, bo nie wszystkie zagrania, zachowania są możliwe, ale jest to ogólnie przyjęte pojęcie. Jak takie serwery znaleźć? Są różne sposoby. Jednym z nich jest na przykład,- właśnie MPC forum, jest odpowiedni dział, o tutaj. Kolejnym miejscem, gdzie możemy znaleźć owe serwery jest sama gra, na

filmiku pokażę Wam jak. Oczywiście można też szukać serwerów na różnych forach,- jest ich mnóstwo, tak jak serwerów. Tutaj dodam na koniec, że polecam zaczynać od tych "mniejszych" lub częściej używanej przez ludzi nazwy "noobskich" serwerów, gdzie może poziom nie jest za wysoki, można się wiele nauczyć. Dobra, tyle na wstępie.

4. Pojęcia.

Kolejnym istotnym punktem są pojęcia związane ze SAMP`em. Wiele osób twierdzi, że jeżeli nie znasz owych pojęć,- nie znasz zasad RP. Ja powiem Wam tak: grając na tych gorszych serwerach zostawałem przyjęty do pracy, mafii czy czegoś tam innego po przepytaniu mnie pięciu, dajmy na to pojęć. Tak naprawdę na dużo nam się to nie przydaje na większych serwerach, no chyba że czasami usłyszymy tekst, to było perfidne PG, albo MG, on robił MG. Jakoś szczególnie się nie spotykałem z innymi, ale wiecie, społeczeństwo bywa różne i czasami jest dość ciężko niektórych zrozumieć. Poniżej daję Wam listę najpotrzebniejszych i chyba wszystkich mi znanych pojęć. Będzie to raczej ujęte moimi słowami, ale jeżeli coś się pojawi "od kogoś", napiszę to. A, pojęcia RP nie piszę, ponieważ wyjaśniłem to w jakby pierwszym punkcie. A no i mała legenda,- nie wiem jak to nazwać. Kolorem czerwonym oznaczę rzeczy karalne, a kolorem białym, rzeczy które są ogólnikowe, po prostu są.

DM- Deathmath- jest to zabijanie osób bez powodu,- wyciąganie broni bez żadnej akcji RP i strzelanie do wszystkich i wszystkiego wokół. Jest to rzecz karalna.

HK- Heli Kill- jest to zabijanie innych graczy za pomocą helikoptera. (Np. działko z Huntera, śmigło jakiegokolwiek helikoptera). Jest to rzecz karalna.

CK- Character Kill- jest to po prostu zabicie naszej postaci,- śmierć.

CK (2)- Car Kill- jest to zabicie innego gracza za pomocą samochodu. Jest to rzecz karalna.

IC- In Character- jest to nic innego jak wszystkie sprawy związane z naszą grą, czyli znajomi, praca, etc. Przykładem IC byłoby: Cześć! Robimy tego grilla? Hans pytał o niego już wczoraj.

OOC- Out of Character- są to sprawy nie związane z grą, z naszą postacią, tylko rzeczy poboczne, często dotyczące realnego świata. Przykład: Cześć Krzysiek, jak tam było dziś w szkole?

MG- Metagaming- najprościej: jest to wykorzystywanie informacji z OOC do IC. Na czym to polega? Idzie sobie Jan Kowalski nad ulicą, po czym podbiega do niego kolejny gracz, który nie poznał go nigdy IC, widzi go jakby pierwszy raz i mówi: Cześć Janek, która godzina? Nie mamy o tym pojęcia, jak się nazywa ten gracz, aczkolwiek używamy informacji, która rozróżnia graczy,- nick nad głową. Kolejnym przykładem MG jest coś takiego: Gang Bloods postanowił napaść na sklep, nie wyjechali jeszcze z dzielnicy, a tu wpada policja i mówi, że zatrzymuje ich za próbę napadu na sklep. Policja dostała cynk od jakiegoś znajomego, OOC i wykorzystuje to, nie wiedząc o tym IC.

RK- Revenge Kill- jest to "zabijanie z zemsty". Kiedy ktoś nas zabije, wracamy z miejsca spawnu na miejsce śmierci i zabijamy sprawcę. Mścimy się za to, że on nas zabił. Jest to rzecz karalna.

PG- Powergaming- jest to zmuszanie gracza do gry RP. Przykładowo: Johny Arbuz podbiega do Krzysztofa Kiśla i łamie mu rękę. Jest to karalne.

NJ- Ninja Jacking- jest to nic innego jak wyrzucenie kierowcy pojazdu. Na prosty rozum,- jest to takie coś, otwieramy drzwi, uderzamy kierowcę, wyrzucamy go i wsiadamy do wozu,- rura. Takie coś jest karalne, chyba że napisało się odpowiednie /me i /do, a osoba wyraziła zgodę na ową akcje.

CN- Celebrity Name- Jest to nickname z imieniem i nazwiskiem sławnej osoby. Nie przyjęło się, jak sławna musi być osoba, więc lepiej zawsze sprawdzać w google, czy nasz nick nie jest "Znany". Przykładem takich nicków jest: Micheal Jackson, Ricardco Kaka, etc. Gdy administrator się zczai, dostajemy bana.

BH- Bunny Hopping- Jest to bezsensowne skakanie, aby dotrzeć szybciej z punktu A do punktu B. Jest to karalne.

DB- Drive by– jest to strzelanie z pojazdu na miejscu kierowcy. Korzystamy wtedy z pewnego rodzaju buga – zabieramy zbyt wiele HP. W najlepszym wypadku karane warnem.

DT- Drive Thru- jest to strzelanie z pojazdu, z miejsca pasażera, wychylając się literką G, po czym strzelając do kogoś. To zachowanie jest różnorako traktowane na serwerach,- dla jednych jest to karalne, dla innych jest to prosty sposób załatwiana gangsterskich porachunków.

BA- Bug Abusing– wykorzystywanie bugów serwera. Zazwyczaj karane banem. Polega ono na korzystaniu z błędów SAMP’a. Nie mogę ich tu wypisywać, bo część z nich z nam tylko ja i lepiej niech tak zostanie. Jednak każdy chyba zna pewien bug z domami. Otóż zazwyczaj w każdym domu jest do wzięcia broń lub trochę pieniędzy. Jest to pewien błąd gry. Zabieranie ich to właśnie BA.

BE- Ban Evading- jest to wchodzenie na serwer osoby, która dostała na nim bana. Zazwyczaj jest to dokonywane poprzez zmianę adresu IP. Za owe wykroczenie grozi oczywiście ban na host. Pojęcie jest często błędnie interpretowane jako "unikanie bana".

AJ- Admin Jail- miejsce, gdzie przesiadują gracze łamiący w jakikolwiek sposób regulamin rozgrywki.

AFK- Away From Keyboard– sytuacja, w której gracz jest zalogowany na serwerze, ale OOC nie przebywa przed komputerem. Po prostu IC jest nieobecny, bo : je obiad, rozmawia przez telefon lub nabija godzinki na serwerze smacznie śpiąc (itd.).

Dobra, myślę że to wszystkie najpotrzebniejsze pojęcia. Jeżeli o jakimś zapomniałem, proszę o PW. A no i miałem napisać, o ile coś wziąłem z innego fora,- cztery ostatnie wziąłem z innego fora, ponieważ już pisać mi się nie chciało, a jest ładnie wyjaśnione. Link do tego forum.

5. /Me i /do.

Dobra, kolejna sprawa,- może troszkę dziwna, aczkolwiek chyba jedna z najpotrzebniejszych. Są to odnośnie dwie komendy,- na nich budujemy akcje RP. Może zacznę od komendy /me, tak będzie prościej.

Ogólnie owa komenda służy do wyrażania uczuć, zachowań i stanu naszej postaci. Używamy ich do codziennej gry, jest to po prostu element opisu naszej czynności, np. naprawy samochodu.

Tutaj umieszczam parę przykładowych zachowań. A i dodam jeszcze, że na niektórych serwerach skrypt jest tak słabo rozwinięty, że akcje i ogólnie linia czatu jest tylko na jedną linijkę, a nie na dwie, jak na tych większych serwerach. Dobra, konkrety:

Jan Kowalski rozgląda się, po czym ciężko wzdycha. - Jest to przykład chyba najprostszej akcji RP, nasza postać rozgląda się, wzdycha przy tym.

Jan Kowalski spogląda na napastnika, po czym mdleje. - To jest na przykład stan naszej postaci,- jest ona nieprzytomna.

Jan Kowalski spogląda na kasjerkę, po czym bierze koszyk i rozpoczyna powolny marsz po sklepie. Zgarnia do koszyka parę produktów, po czym kieruje się do kasy, gdzie płaci i pakuje swoje produkty, wychodzi. - Jest to trochę bardziej rozbudowana akcja, gdzie jest umieszczonych parę rzeczy. Na większych serwerach, taka rozgrywka jest pożądana.

Często też, gdy nie ma sprzedawcy, a jesteśmy z kumplami, można rozegrać akcję, też w taki sposób.

Jan Kowalski wchodzi do McDonald`a, po czym rozgląda się po wnętrzu. Podchodzi do kas, czyta wielkie menu nad nimi, po czym mówi:

-Dzień Dobry! Ja poproszę zestaw numer dwa.

Jan Kowalski oddala się od kas, siada przy jednym ze stolików. Tutaj mamy przykład akcji, takiej troszkę rozbudowanej,- jak nie mamy z kim grać, albo po prostu sytuacja tego wymaga.

Więc ogólnie do tego służy nam komenda /me.

Teraz przejdę do kolejnej ważnej komendy, a mianowicie do /do. Jest to kolejny nieodłączny element naszej gry. Opisuje się za jego pomocą na przykład postać, jakieś dodatkowe rzeczy, których nie ma, np. ławeczkę, czy coś w tym stylu. Również możemy na /do odgrywać osoby, których nie ma,- np. w sklepie, przy takich akcjach, jak podałem wyżej. Dobra, przejdę do paru prostych przykładów.

Jan Kowalski leży na ziemi, z jego ust cieknie strużka krwi, jest nieprzytomny. Widać, że oddycha. - jest to po prostu opis naszej postaci, gdy np. mamy BW.

Janek to dość rosły mężczyzna, ubrany jest w kombinezon strażaka, jego włosy są koloru blond, kędziorki. Spogląda na świat łypiąc groźnie z pod "byka". - Jest to zwykły opis postaci, gdy chcemy zwrócić na coś uwagę lub po prostu widzimy innego gracza pierwszy raz.

Czy mogło mu się to udać? - takie coś to jest pytanie na to, czy dana akcja mogła się nam udać. Może być po napisaniu: Jan Kowalski podbiega do Jana Nowaka i uderza go w splot słoneczny, aby zemdlał. I po tym następuje kolejna rzecz, którą możemy napisać na do.

Nie, nie udało mu się to, ponieważ Nowak był przygotowany. - Odpowiedź jakby na poprzedniejsze do, wyjaśniające sytuacje.

No i chyba już ostatnie zastosowanie do, "udawanie" sprzedawcy, którego nie ma. I tu przykład, z użyciem wcześniejszego.

Jan Kowalski wchodzi do McDonald`a, po czym rozgląda się po wnętrzu. Podchodzi do kas, czyta wielkie menu nad nimi, po czym mówi:

Dzień Dobry! Jak mogę panu pomóc? Co by pan chciał zamówić?

-Dzień Dobry! Ja poproszę zestaw numer dwa.

To będzie dwanaście dolarów. Na miejscu?

Tak, proszę.

Jan Kowalski wówczas wyjmuje portfel z kieszeni, odlicza odpowiednią sumę, po czym kładzie ją na ladzie, portfel chowa, udaje się do jednego ze stolików.

Kasjerka zbiera owe pieniądze, wkłada je do kasy, po czym udaje się na zaplecze dyktując zamówienie.

No, to było troszkę bardziej rozbudowane, ale wiecie,- myślę, że pomogło i dało się zrozumieć. Taka akcja może być rozegrana w pojedynkę, aczkolwiek da radę sprawić wiele radości.

6.Forum serwera.

Dobra ten punkcik będzie króciutki, a przynajmniej tak myślę. Ogólnie po co są te fora? A no żeby dowiadywać się informacji o serwerze lub po prostu napisać podanie do jakiejś frakcji. Może zacznijmy od nicku,- bo z tym jest różnie. Trzeba przeczytać regulamin forum i tam się wszystko wyjaśnia,- bowiem na jednym serwerze można mieć nick ooc, przykładowo: Nutella, a na drugim będzie trzeba mieć imię i nazwisko ic, przykładowo: Jan Kowalski. I tak, na forum nie musimy się w ogóle udzielać, możemy mieć konto, jak ktoś coś chce to może podesłać nam wiadomość my odpiszemy i tyle. Można też się wiele udzielać, zyskać jakby szacunek innych, co niekoniecznie jest zawsze,- posty mogą być bez sensu lub coś w tę deseń. Również na tych forach możemy pisać podania, do różnych organizacji publicznych jak i również do HP gangów. No, myślę, że sprawa forum jest dość prosta.

7. ScreenShoty.

Tutaj umieszczę trzy przykładowe ss z gry, robione na moich postaciach. Jeżeli ktoś by owych ss`ów chciał więcej, piszcie to je umieszcze. A no i ważna sprawa,- jakby ktoś znalazł się w niezręcznej sytuacji, a chciał potem udowodnić czyjąś winę, wystarczy, że naciśnie klawisz f8! Wykonasz tym "skrina", który zapisuje aktualny stan ekranu gry. Znaleźć go można w:

dokumenty/Gta San Andreas User Files/Samp/Screens.

No dobra, dodaję tutaj te moje ss`y, z przykładem akcji.

Klik. Tutaj jak widać, albo nie widać,- walki uliczne, event gangu. Akurat organizowałem go ja, wygrana nie była duża, liczyła się dobra gra,- jak widać frekwencja dość spora.

Klik 2. Tam też akurat screen z gry w gangu,- pojechaliśmy dogadać się z innym gangiem, bodajże Green Family,- o inaczej, ówczesny gang Groove na serwerze LS-RP. No i jak widać, zrobiłem screena, k tóry upamiętniał to zdarzenie i jest. Trochę gadania, wszyscy jakieś odważne animacje i git.

Klik 3. A tutaj co innego,- gra w wojsku, a dokładniej za czasów, kiedy byłem jeszcze rekrutem. Też dość ciekawa zabawa.

8. Animacje.

Aaa, kolejna dziwna rzecz, jakiś potwór. W języku polskim to słowo sztuka tworzenia ruchomych obiektów z wykorzystaniem komputerów. (Tak, jest to wzięte z Wikipedii). Dobra, mniejsza, przecież nie o to chodzi. Konkretnie, chodzi mi o to, że animacja na serwerze RP, to jest jakby pokazanie akcji poprzez jakąś tam czynność. Przykładowo, czasami zamiast pisać Jan Kowalski myje ręce, piszemy /umyjrece. Jest to przykład, nasza postać wtedy będzie wykonywać ową czynność. Animacje są różne na różnych serwerach,- na LS-RP wpisuje się je za pomocą /, natomiast na h-rp . Jest to różnorodność, na różnorakich serwerach jest mniej lub więcej animacji, które pomagają nam gracz. Animacji można używać, aby sobie pomóc,- albo urozmaicić sobie grę. Jest też kolejne zastosowanie, musimy wykonać jakąś czynność, na przykład wyciągnąć broń z auta,- ponieważ inny gang robi GB. I nie będziemy przecież klepać nudnego, długiego Jan Kowalski podbiega do bagażnika, otwiera go, po czym wyciąga z niego ak47, przeładowywuje go. Jest to po prostu czasochłonne, a w takich sytuacjach musimy działać szybko, więc gdy użyjemy animacji /bagaznik, będzie to jak najbardziej na miejscu. Myślę, że to dość prosto wytłumaczyłem,- jakby za mało, mogę to rozwinąć.

9.Filmik.

W tym miejscu będzie filmik z przykładowymi akcjami RP,- aktualnie czekam na mojego jednego "aktora".

10.Podsumowanie.

Dobra, myślę, że omówiłem najważniejsze cechy, zagadnienia na temat RP. Temat tworzyłem przez dwa dni, o ile dobrze kojarzę, zarodek pojawił się wcześniej. Jeżeli macie jakieś wątpliwości, to ja chętnie pomogę,- mogę nawet wejść na serwer LS-RP, bo mam tam konto, lub na h-rp, również mam tam konto. Pokażę co i jak, pomogę się wgrać i w ogóle. Jeżeli byście chcieli więcej, lub widzieli błędy, również napiszcie. Myślę, że napisałem wszystko co ważne, tutaj i wszędzie. A i prawa autorskie,- zgadzam się na umieszczanie tego gdzie indziej,- tylko napiszcie kto to zrobił, mhm. I ten. Wszystko, robione przezemnie. Filmik również. A no i plusem nie pogardzę.

Wersja z: 13.09.2011

Opublikowano

Poradnik na pewno sie przyda wszystkim co chca zaczac grac na serwerach rp ;) Plus sie nalezy, bo sie napracowales.

anonymoussignature.png

Chętnie przyjmę pojedynek graficzny ;)

Jeżeli pomogłem, możesz dać plusa bluee.png

Opublikowano

Ogłaszaj, ale bez posta pod postem ;) Można to robić jedynie po upływie 24h od ostatniego posta. Zapoznaj się z regulaminem globalnym oraz lokalnym.

1317454587-U195480.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...