Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio zainteresowałem się "kontami shell" czyli kawałkami serwerów z unixem do naszej dyspozycji :D Jako iż piszę w c++ to postanowiłem napisać bota który klikał by na stronie w link, tak w celach edukacyjnych :D (serio :P)

Mam dwa pytania:

1.Jestem na windowsie a mój kompilator to code:blocks , da się do niego coś doinstalować aby kompilował pod linuxa ?

2.Jestem zielony w linuksie, na moim shellu odpalałem pliki ".sh" czy to są pliki "wykonywalne" podobnie jak na windows ".exe" ?

3.Czy w c++ są funkcje/biblioteki umożliwiające wejście na stronę www, klikniecie w link, wyjście ?

Teraz coś poza, nie na shell ;D

4.Kodzę w bibliotece graficznej allegro, czy pod unix muszę stosować jakieś zamienne komendy czy coś ? Czy wystarczy odpowiedni kompilator ? Bo czytałem że allegro jest wieloplatformowe.

Z góry dziekuję za wszelkie odpowiedzi, oczywiście dam +/- jak ktoś tego chce, proszę o szybką odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Ostatnio zainteresowałem się "kontami shell" czyli kawałkami serwerów z unixem do naszej dyspozycji :D Jako iż piszę w c++ to postanowiłem napisać bota który klikał by na stronie w link, tak w celach edukacyjnych :D (serio :P)

Mam dwa pytania:

1.Jestem na windowsie a mój kompilator to code:blocks , da się do niego coś doinstalować aby kompilował pod linuxa ?

2.Jestem zielony w linuksie, na moim shellu odpalałem pliki ".sh" czy to są pliki "wykonywalne" podobnie jak na windows ".exe" ?

3.Czy w c++ są funkcje/biblioteki umożliwiające wejście na stronę www, klikniecie w link, wyjście ?

4.Kodzę w bibliotece graficznej allegro, czy pod unix muszę stosować jakieś zamienne komendy czy coś ? Czy wystarczy odpowiedni kompilator ? Bo czytałem że allegro jest wieloplatformowe.

Z góry dziekuję za wszelkie odpowiedzi, oczywiście dam +/- jak ktoś tego chce, proszę o szybką odpowiedź.

1. Najprościej by było gdybyś jakiegoś Linuksa zainstalował nawet na wirtualnej maszynie, na nim C::B i odpowiednie pakiety (zapewne build-essential, gcc) i przekompilował na nim.

2. W Linuksie rozszerzenie nie ma znaczenia, wystarczy dać prawa wykonywalności komendą "chmod a+x nazwa_pliku", potem będąc w folderze wklepujesz "./nazwaplikuwykonywalnego". sh służy do odpalania skryptów powłoki bash (podobne do windowsowego .bat - batch).

3. Curl

4. Z repo prawdopodobnie by wystarczyło ściągnąć pakiet z nazwą allegro-dev lub allegro-devel i powinno być wszystko ok.

Ew. jeszcze gdzieś w środowisku ustawić folder bibliotek.

Edytowane przez yonji94
Opublikowano (edytowane)

Poradziłem sobie z kompilacją (na shellu):

To jest ukryta treść, proszę

Hello World działa :D

Mógłbyś powiedzieć coś więcej o tej bibliotece curl ? Jak dograć bibliotekę do tego gcc (g++), też z repozytorium ?

(pobieranie z repozytorium to wget link ? a potem odpalenie pliku al'a "install" ?)

Edit:

Aha i jeszcze jak ustawić folder z "include" ?Czyli bibliotekami.

Edit2:

Aha i jeszcze jaka biblioteka na linuxa odpowiada za sprawdzanie istnienia procesu, uruchomienie pliku, odczyt i zapis do pliku ini

???

Proszę o odpowiedź.

Edytowane przez piotrek54
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za link ! Ja szukałem na googlach ale wpisywałem "c++ cURL Tutorial" albo "c++ cURL" i były tylko poradniki po angielsku.

Mam rozumieć że komendy na php są identyczne jak na c++ ? I skąd pobrać bibliotekę ?

Edytowane przez piotrek54
Opublikowano

1. C::B to IDE.

1. Jeśli kompilator to MinGW ("domyślny" dla C::B) - nie musisz doinstalować niczego, dopóty nie korzystasz z bibliotek Windows'a ( nagłówek Windows.h i inne ).

Wyście standardowe ( programy konsolowe, " std::cout << 'h' << 'e' << 'j'; " ) będą działąć na wszystkim. Jeśli chcesz pisać okienkowe, to polecam wxWidgets (cross-platformowe, czyli uruchomi się _wszędzie_ ).

Generalnie, jeśli istnieje jakikolwiek kompilator, którego programy _nie_ będą uruchamiać sie na Unixopodobnych, to będzie to Visual Studio.

2. -

3. Na pewno nie w STLu ani w RTLu (standardowe biblioteki dla C++, okreslane przez specyfikację języka).

Natomaist jakieś biblioteki na pewno istnieją. Domyślna dla windy to WinInet i WinHTTP (z obsługą serwerów).

Następnie cross-platformowy cURL.

wxWidgets zawiera własną (również cross-platformową) implementację: wxURI. Prosty tutorial tutaj: http://wiki.wxwidgets.org/Download_a_file_from_internet

4. Allegro jest crossplatformowa.

- - - - - -

Mam rozumieć że komendy na php są identyczne jak na c++ ? I skąd pobrać bibliotekę ?

cURLpp ( nakładka dla C++ ):

http://curlpp.org/

_jakiś_ Tutorial:

http://www.luckyspin.org/?p=28

Generalnie polecam uczyć się angielskiego i nie bać się google translate.

Co do identyczności komend, to jest to "worth a shot", ale nie sądze, żeby gdziekolwiek było gwarantowane.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

MinGW nie jest kompilatorem...

to port kompilatorów wchodzących w skład GCC na Windows.

Co do tematu to myśle że nie ma sie co dłużej rozwodzić.

btw. też polecam wx'y. Spoko wygląda też Qt.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...