Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Team Fortress 2] Jak Wykonac Wlasny Animowany Spray

Animowane Spray'e  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mój tutorial Ci pomóg??

• Tak, bardzo!
      32
    • Nie :(
      3
    • Nic nie zrozumia?em...
      6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wczoraj przedstawiłem sposób zrobienia swojego własnego spray'a do gry Team Fortress 2. Dziś zaprezentuję wykonanie animowanego spray'a!! ZAPRASZAM...

A więc... Sposób jest podobny do tego w którym robimy zwykły spray. Animacja musi mieć maksimum 5 klatek. W moim sposobie każdą klatkę robimy oddzielnie. Niektóre punkty mogą być skopiowane z mojego pierwszego tut'a.

1. Otwieramy program graficzny, ja użyję GIMP'a

2. Tworzymy nowy obraz o rozmiarach 256x256. Wypełnienie ustawiamy na ,,Przezroczysta''

15x8ev9.jpg

3. Musimy wykonać parę klatek naszej animacji, każda klatka to oddzielna warstwa. Tak jak pisałem w poprzednim tutorialu, jeżeli nie umiesz zrobić ładnej animacji poproś kogoś

Ja zrobiłem animowany napis MPC Forum.

Wygląda tak:

j9obo5.gif

4. Na każdej warstwie używamy narzędzia Dopasuj wymiary warstwy do obrazu

2j19yds.png

Następnie każdą warstwę (klatkę naszej animacji) kopiujemy i wklejamy jako nowy obraz. Następnie każdy obraz zapisujemy w formacie .png (najlepiej zapisać wszystko w nowym folderze),

nazywamy je cyframi aby odtwarzały się potem w odpowiedniej kolejności. Podzielimy tak animację na odrębne obrazy które później program VTF Edit sklei w jedną animację.

5. Otwieramy program VTF Edit. Jeżeli go nie posiadasz pobierz go z poniższego linku.

DOWNLOAD

http://hotfile.com/dl/127513511/5d7d39b/VTF_Edit_MPC_Forum.rar.html

SCAN

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=628db5d1d168e9d8e264b138a8d3b44f480acab9a7a54aa7d7f3e4171a1c42f4-1314010403

6. Gdy mamy już zainstalowany i uruchomiony program, klikamy w ,,File/Import'' lub naciskamy ,,CTRL + I'' . Odszukujemy nasz folder w którym zapisaliśmy ,,klatki animacji'' i zaznaczamy wszystkie pliki w nim zawarte...

2d8kl1x.jpg

Niestety nie wiem jak ustawić opóźnienie każdej klatki animacji... Może się nie da, a może jeszcze do tego nie doszedłem.

7. Wszystkie opcje ustawiamy następująco, i klikamy OK:

1z48t41.jpg

W innych zakładkach nic nie zmieniamy...

Jeżeli animacja w programie nie będzie wyglądała tak jak chcieliśmy to nie należy się denerwować, też tak miałem a po wklejeniu do gry było wszystko ok...

8. Teraz musimy zapisać spray w końcowym formacie. Klikamy ,,File/Save As...'', nazywamy spray i zapisujemy nie dopisując nazwy formatu.

9. Teraz spray trzeba skopiować do odpowiedniego folderu...

Wchodzimy do katalogu gdzie zainstalowałeś Steam'a.

Steam\steamapps\,,twój nick''\team fortress 2\tf\materials\vgui

W folderze vgui tworzymy folder logos, jeżeli wgrywałeś już spray'e folder będzie już zrobiony. Do folderu logos wklejamy nasz spray w formacie .vtf, i GOTOWE!

10. Teraz wchodzimy do gry. W głównym MENU wchodzimy w Opcje/Wielu Graczy i klikamy w Importuj... . Znajdujemy folder logos w którym jest nasz spray (Steam\steamapps\,,twój nick''\team fortress 2\tf\materials\vgui).

Gdy go odnajdziemy importujemy go. Klikamy OK i wchodzimy na serwer.

11. Podchodzimy do ściany, naciskamy klawisz T i cieszymy się z efektu animowanego spray'a!!!

-Oto efekt-

http://www.youtube.com/watch?v=L_-wluzpC7c

Chcesz zobaczyć jak zrobić zwykłego spray'a?? Kliknij TUTAJ!

Liczę na + !

Jeżeli macie jakieś uwagi proszę pisać w komentarzach :D

Pozdrawiam i Dziękuję! xD

Opublikowano

Zrobiłem wszystko jak w tutorialu, a jak chce importowac plik to pisze "błąd otrzymywania pliku tymczasowego" :'(

help

@Up

Po restarcie tu samo

Zbieram plusy + ;)

76561198017918268.png

Opublikowano

Zrobiłem wszystko jak w tutorialu, a jak chce importowac plik to pisze "błąd otrzymywania pliku tymczasowego" :'(

help

@Up

Po restarcie tu samo

Błąd wyskakuje przy importowaniu do TF czy VTF Editor'a ? Może pomyliłeś się przy wpisywaniu formatu?

Nie wiem co może być przyczyną problemu...

Jeżeli możesz to wstaw na jakiś hosting plików twój spray i wyślij do mnie na PW :D

Opublikowano

A jeżeli mam gotowy *.gif to da się go przekonwertować aby dało się go zaimplementować do TeamFortress 2?

sig--SXNIUGlOUDdwendqNmVkTjVqV09yWEJZc2l

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A co zrobic zeby animacja miala wiecej niz 4 klatki? bo wiem ze sie da a co do @up to ja uzywam ulead gif animator (triala) i zapisuje dany gif --> save as i jako zdjecie wtedy dzieli nam sie na klatki a potem vtf editem zamieniam na animacje ale za chiny nie wiem co zrobic zeby to mialo wiecej niz 4 klatki

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Skąd masz te zdjęcia (literki)?

Kurde w paincie do dupy wygląda ;D

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

• 7 miesięcy temu...
  • Aive zmienił(a) tytuł na [Team Fortress 2] Jak Wykonac Wlasny Animowany Spray

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...