Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Team Fortress 2] Jak Wykonac Wlasny Spray

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W tym tutorialu pokaże wam jak wykonać własny spray, wgrać go do gry i umieścić go w dowolnym miejscu...

BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ:

-Pomysłu na Spray

-Programu VTF Edit

-Programu do edycji grafiki (Photoshop. Gimp itp...)

A więc:

1. Otwieramy program graficzny, ja użyję GIMP'a

2. Tworzymy nowy obraz o rozmiarach 256x256. Wypełnienie ustawiamy na ,,Przezroczysta''

15x8ev9.jpg

3. Teraz od nas zależy jaki wykonamy swój projekt... Jeżeli nie umiesz robić projektów graficznych, warto poprosić kogoś na forum np w dziale FanART. Przy prostych pracach mogę pomóc także ja :D

Wykonałem coś takiego:

nyxlbm.jpg

4. Gdy mamy już gotową grafikę musimy ją zapisać w odpowiednim formacie. W tym celu klikamy w ,,Pliki/Zapisz jako...'' .

Nazywamy nasz projekt i dopisujemy ,, .tga '' Następnie zaznaczamy ,,Połącz widoczne warstwy'' i klikamy ,,Eksportuj''

91mbgm.jpg

5. To nie wszystko... Teraz musimy przekonwertować nasz projekt na taki format aby gra go ,,widziała''. Pobieramy program VTF Edit.

DOWNLOAD

http://hotfile.com/dl/127513511/5d7d39b/VTF_Edit_MPC_Forum.rar.html

SCAN

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=628db5d1d168e9d8e264b138a8d3b44f480acab9a7a54aa7d7f3e4171a1c42f4-1314010403

6. Gdy pobierzemy program, instalujemy go... Gdy mamy już zainstalowany program klikamy w ,,File/Import'' lub naciskamy ,,CTRL + I'' .

Odszukujemy nasz projekt który zapisaliśmy w formacie ,,tga'' i importujemy go.

7. Wszystkie opcje ustawiamy następująco i klikamy OK:

2z670g7.jpg

W innych zakładkach nic nie zmieniamy...

8. Teraz musimy zapisać spray w końcowym formacie. Klikamy ,,File/Save As...'', nazywamy spray i zapisujemy nie dopisując nazwy formatu.

2r2qhbt.jpg

9. Teraz spray trzeba skopiować do odpowiedniego folderu...

Wchodzimy do katalogu gdzie zainstalowałeś Steam'a.

Steam\steamapps\,,twój nick''\team fortress 2\tf\materials\vgui

W folderze vgui tworzymy folder logos, jeżeli wgrywałeś już spray'e folder będzie już zrobiony. Do folderu logos wklejamy nasz spray w formacie .vtf, i GOTOWE!

10. Teraz wchodzimy do gry. W głównym MENU wchodzimy w Opcje/Wielu Graczy i klikamy w Importuj... . Znajdujemy folder logos w którym jest nasz spray (Steam\steamapps\,,twój nick''\team fortress 2\tf\materials\vgui).

Gdy go odnajdziemy importujemy go. Klikamy OK i wchodzimy na serwer.

11.Teraz najprzyjemniejszy moment. Gdy wejdziemy do gry podchodzimy do ściany i naciskamy T.

-Kliknij aby zobaczyć efekt-

295qwll.png

Liczę na +.

Chcesz zobaczyć jak zrobić własnego animowanego spray'a? K-L-I-K-N-I-J

Jest to mój pierwszy tut więc proszę o wyrozumiałość.

Jeżeli macie jakieś uwagi, proszę pisać w komentarzach to poprawię.

Zakaz kopiowania na inne fora!

Opublikowano

0.o ja po prostu ściągnąłem sobie jakiś obrazek z neta edytowałem w PAINCIE, zapisałem w JPEG, wkleiłem na PULPIT w grze znalazłem sobie ten obrazek i gotowe... Nie mam pojęcia po co taki skomplikowany poradnik :O

sig--SXNIUGlOUDdwendqNmVkTjVqV09yWEJZc2l

Opublikowano

Wytłumacz mi po co konwertować ten plik skoro w samym tfie pisze że może byc jpeg i taki można wrzucić, a tf sam przekonwertuje?

Wszystkie punkty poza 1-4 i 10 są niepotrzebne z tym że można zapisać w jpeg i gdzie sie chce (pod warunkiem że chodzi o spraye nie animowane)

sig--SXNIUGlOUDdwendqNmVkTjVqV09yWEJZc2l

Opublikowano

Mi tam się nie przyda bo spraye ściągam z fpsbanana czy jakoś tak ale +leci

18922414.png

Moje dane w grach i aplikacjach związanych z internetem :

Gadu-Gadu 284938

Skype Mistrzsz

Steam Mistrzsz

Opublikowano

@UP

Jeśli zrobisz ten poradnik to tam na pewno dam + bo mi si przyda.

@ak95

Tylko nie wiesz tego, że Obrazka bez tła nie zapiszesz w jpeg, no się zrobi tło białe.

Dlatego ten sposób jest przydatny. +

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Wielkie dzięki + dla ciebie.

Nie wiedziałem tego ostatniego jak wrzucić do gry.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

• 4 tygodnie później...
  • Aive zmienił(a) tytuł na [Team Fortress 2] Jak Wykonac Wlasny Spray

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...