Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy ściąganie filmów jest legalne?

pontius234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja natomiast wyczytałem, że filmy i muzykę można trzymać 24H na komputerze to jedynie mit. Żadna ustawa o tym nic nie mówi. A jeśli tak, to niech ktoś mi poda który z ar. o tym mówi. Teraz już jestem pewien, że policja nic mi nie może zrobić, gdy znajdą u mnie na dysku film nie ważne z jakiego źródła do użytku własnego. Tak, mówi o tym art. 23, który wcześniej podałem. Można go ściągać legalnie jedynie po premierze, bo wg. prawa jest on już rozpowszechniony. Natomiast nie mogę już go udostępniać, więc programy p2p odpadają w tym przypadku. Wychodzi na to, że spokojnie można zasysać filmy i muzykę z serwerów FTP i stron www. Z tego co jeszcze wyczytałem na którymś z for, to kare może na mnie nałożyć jedynie producent w cenie do 3 razy większej niż koszt kupna bodajże płyty. Teraz tylko czekam na obalenie mojej tezy, albo jej potwierdzenie.

Jest dokładnie tak, choć nie jestem pewien co do tego ostatniego - możliwości nałożenia kary przez producenta.

mjut.png
Opublikowano

Znam człowieka, który po 30 latach utrzymywania się z tego dostał tylko zawiasy, bo ktoś go podkapował.

Znam też człowieka, który kupił film na pchlim targu i go zwinęli.

Większość kar za piractwo, to np. przy przeszukiwaniu domu zobaczyli, że ma pirackie oprogramowanie etc.

Jest to zabronione, ale szansa, że Cię złapią jest taka, jak to, że Cie metoryt zabije...

Jeżeli się boisz, to usuwaj filmy zaraz po obejrzeniu i powiedz mamie, że jak Cię zwiną, to ma rozwalić dysk twardy młotkiem.

Albo po prostu nie pobieraj :mellow:

Ale mi już nie chodzi o samo ściąganie filmów, a o ten syf, co wszyscy promują w mediach. Co oni nam w ogóle wciskają? Jeśli Ciebie to nie boli, to trudno ale mnie jak najbardziej. Chcę po prostu dowieść prawdy.

Opublikowano

Ja natomiast wyczytałem, że filmy i muzykę można trzymać 24H na komputerze to jedynie mit. Żadna ustawa o tym nic nie mówi. A jeśli tak, to niech ktoś mi poda który z ar. o tym mówi. Teraz już jestem pewien, że policja nic mi nie może zrobić, gdy znajdą u mnie na dysku film nie ważne z jakiego źródła do użytku własnego. Tak, mówi o tym art. 23, który wcześniej podałem. Można go ściągać legalnie jedynie po premierze, bo wg. prawa jest on już rozpowszechniony. Natomiast nie mogę już go udostępniać, więc programy p2p odpadają w tym przypadku. Wychodzi na to, że spokojnie można zasysać filmy i muzykę z serwerów FTP i stron www. Z tego co jeszcze wyczytałem na którymś z for, to kare może na mnie nałożyć jedynie producent w cenie do 3 razy większej niż koszt kupna bodajże płyty. Teraz tylko czekam na obalenie mojej tezy, albo jej potwierdzenie.

To nie mit :) mam w rodzinie 5 prawnikow.

Co do kar to sie nieie orientuje. Za software sa to kary liczone w tysiacach zlotych.

Film jest rozpowszechniony za zgoda autora. Bez jego zgody mozesz sobie ten artykul wsadzic w dupe. To tak jakbys wstawil na google twoje zdjecie z dopiskiem ''prywatne'' i ktos rozpowszechni go. Tak samo jest na yt. Bez licenji (za gruba kase, niestety) nie wstawisz legalnie muzyki.....

50a8d03627325.png

| Edytor |

Opublikowano

To nie mit :) mam w rodzinie 5 prawnikow.

Co do kar to sie nieie orientuje. Za software sa to kary liczone w tysiacach zlotych.

Film jest rozpowszechniony za zgoda autora. Bez jego zgody mozesz sobie ten artykul wsadzic w dupe. To tak jakbys wstawil na google twoje zdjecie z dopiskiem ''prywatne'' i ktos rozpowszechni go. Tak samo jest na yt. Bez licenji (za gruba kase, niestety) nie wstawisz legalnie muzyki.....

Skoro tak twierdzisz, to podaj mi ustawy odnośnie tego, że samo ściąganie jest nielegalne. Ja podałem co nieco, czytałem na forach prawnych i wszędzie piszą to samo. Samo ściąganie filmów do użytku własnego jest legalne, jednak ich rozpowszechnianie już nie.

Opublikowano
2. Na 24 godziny i do uzytku prywatnego - legalne.

Bzdura

Jak nie jak tak ?

Jakiś czas temu o tym czytałem ze można na 24 h dla przetestowania np gry

sygnatura_old.png

| 2x Kidmod | Exmoderator | ExMPC Media Team | 3x Combat Arms Private | Banned | ExMPC Modder Team | Blue Member |

Opublikowano

Nawet nie chce mi się czytać wypocin i bajek nt. jakichś 24h.

Sprawa jest prosta - muzykę i filmy możesz ściągać i posiadać tyle ile będziesz chciał. (ze ściąganiem uważaj, bo p2p podpada również pod udostępnianie)

Jesteś bezkarny do momentu, aż nie zaczniesz udostępniać tej muzyki/tych filmów.

pontius - producent nie może na Ciebie nałożyć żadnej kary, tak samo ja, lub pani ze sklepu - takie sprawy załatwia się ewentualnie na drodze sądowej i wtedy to sąd nakłada karę, nie producent.

Opublikowano

Najlepszym przykładem na obalenie tezy piractwa jest portal chomikuj.pl. Skoro piractwo jest takie NIELEGALNE to czemu ten portal jescze działa? Przeciez ściąganie i uploadowanie w nim plików to piractwo na masową skalę.

No właśnie :> Producent nie ma prawa nam niczego zrobić , za to że ściągneliśmy plik który został nielegalnie bądź legalnie umieszczony w internecie, można to porównać np. do tego : Pewien złodziej podczas napadu banku upuszcza na chodniku torbę z milionem dolarów, banknoty wysypują sie. Wszyscy przechodni zaczynają je zbierać pomimo tego ze jest to 'nieodpowiednie' wcale nie jest karalne.

63989389769756300986.png

Opublikowano

Najlepszym przykładem na obalenie tezy piractwa jest portal chomikuj.pl. Skoro piractwo jest takie NIELEGALNE to czemu ten portal jescze działa? Przeciez ściąganie i uploadowanie w nim plików to piractwo na masową skalę.

No właśnie :> Producent nie ma prawa nam niczego zrobić , za to że ściągneliśmy plik który został nielegalnie bądź legalnie umieszczony w internecie, można to porównać np. do tego : Pewien złodziej podczas napadu banku upuszcza na chodniku torbę z milionem dolarów, banknoty wysypują sie. Wszyscy przechodni zaczynają je zbierać pomimo tego ze jest to 'nieodpowiednie' wcale nie jest karalne.

Nie porównujcie piractwa do niczego innego, bo takie porównania w większości wypadków są nietrafne.

Takie przywłaszczenie sobie pieniędzy jest karalne ;-)

Opublikowano

Nie porównujcie piractwa do niczego innego, bo takie porównania w większości wypadków są nietrafne.

Takie przywłaszczenie sobie pieniędzy jest karalne ;-)

Rzeczywiście, niezbyt trafne porównanie, nie o to mi chodziło, no ale jeśli nagle w środku miasta i tłumu ludzi rozsypały by sie pieniądze to i tak by je brali wiedząc ze to jest karalne, bo przecież robi to więcej niż 1 osoba. Tak samo jest z piractwem, plik wstawia 1 osoba - ściąga go miliony osób i kazda z nich wie ze nie podlega prawu.

63989389769756300986.png

Opublikowano

Ogólnie, to jakby mięli wziąć się za piractwo, to z 50% świata zajmowałyby więzienia...

To jak z przechodzeniem przez jezdnie w innym miejscu niż przez pasy - nielegalne, ale widzisz, żeby ktoś szedł na pasy które są kilkanaście metrów dalej ?

nie, tak samo jest z piractwem - łatwiej pobrać, pograć i usunąć niż kupić ;)

btw.

na chomikuj widziałem fajne ominięcie.

Tekst typu 'wszystkie pliki umieszczone na tym chomiku są do użytku prywatnego, a hasło do tego folderu jest tak trudne jak mój nick, więc nikt prócz mnie nie ma tu dostępu'

czy jakoś tak, hasło to jego nick.

Nie wiem, czy uchroniłoby go to od kary (jeżeli ktoś by wgl. chciał go za to ścigać, nie okłamujmy się... szansa równa 6 w totku), ale chyba tak.

52287137559562145640.png

Opublikowano

@ NIELEGALNE JEST :

- OPROGRAMOWANIE - czyli gry i programy. W prawie polskim nie ma mowy o dozwolonym pobieraniu programow i gier na wlasny uzytek . Jest to karalne grzywną rownej kilkukrotnej wartosci spiraconego programu/gry.

@ LEGALNE JEST POBIERANIE :

- FILMÓW - na własny użytek z zakazem rozpowszechniania.

- MUZYKI - na własny użytek z zakazem rozpowszechniania.

- E-BOOKÓW - na własny użytek z zakazem rozpowszechniania.

@ MOŻLIWE JEST POŻYCZANIE FILMÓW , MUZYKI i E-BOOKÓW dla :

- najblizszej rodziny. Jest o tym zapis w polskim prawie.

EOT.

jqeuR.png

Opublikowano

gówno prawda ;) mam ten kodeks internetowy więc tak

jeżeli ty nie udostępniasz filmów do ściągania tylko sam je ściągasz to jest legalne.

proszę was nie pierd*lcie, że "nie legalne płacisz grzywne piractwo" itp bo to bzdury a skoro chcecie nabić posty to piszcie coś w stylu "sgsgsdhser teargsdfb sdfbe" jak was to uszczęśliwia ;x -.- .

Combat 18.

Opublikowano

Nareszcie widzę jakiś postęp w tym temacie. Według mnie jest on już do zamknięcia bo wszystko jest jasne. Tak jak wynikało z mojego pierwszego postu, samo ściąganie jest legalne. Ten temat pozwolił mi pokazać w jakiej niewiedzy żyje większość polaków i co za bzdury nam wciskają. Wszędzie słyszymy, że ściąganie jest nielegalne, lecz wychodzi na to, że robią nas w konia. Proszę o zamknięcie tematu w celu uniknięcia spamu. Pozdrawiam :)

Opublikowano

Pobieranie E-booków, muzyki i filmów jest legalne na własny użytek.

To tak jakbyś poszedł do sklepu i po prostu zwinął film z półki

Nie. Wtedy zwijasz także płytkę i opakowanie, a ściągając z internetu sam film.

Opublikowano

Osama weź już się zatkaj trochę po wszędzie są twoje bezsensowne posty...

@TOPIC

Wg mnie to jest nielegalne, ale Polska policja ma inne sprawy... Więc ściągaj :D

1390831561-U140955.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...