Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z odblokowaniem portu 25565 na routerze TP LINK 340G

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z odblokowaniem portu 25565 przez router gdy dodaje nowy wirtualny serwer i ustawiam go, to jak włączam PFPportChecker to pokazuje, że port 25565 nie jest odblokowany. Dodam jeszcze, że mam internet radiowy, sprawdzałem moje ip i wyszło, że jest zewnętrzne.

Opublikowano (edytowane)

Jak masz router to po twojemu "nie masz zewnętrznego ip"(chociaż każdy kto ma internet ma zewnętrzne ip). Tobie chodzi o przekierowanie portu a nie odblokowanie! odblokowuje się w Zaporze na kompie.

A teraz jak przekierowac port:

1) Najpierw zeby po pewnym czasie nie zepsuło się wszystko musisz ustawić sobie stałe ip w sieci wewnętrznej: wchodzisz w

To jest ukryta treść, proszę

lub jeżeli masz xp:

To jest ukryta treść, proszę

Potem klikasz na "Połączenie Lokalne" z którego masz internet i wybierasz "stan" a potem "szczegóły" i sprawdzasz ip "Bramy Domyślnej"(Zazwyczaj 192.168.1.1). Następnie i wchodzisz w właściwości tego połączenia lokalnego. Następnie klikasz na "Protokół internetowy w wersji 4(IPv4)" i klikasz przycisk Właściwości i tam zaznaczasz "użyj następującego adresu IP" i wpisujesz ip: 192.168.1.201(wysokie zeby nikt go nie otrzymał przez DHCP), maskę 255.255.255.0 i bramę którą sprawdziłeś wcześniej. Preferowany Serwer DNS też wpisujesz adres IP Bramy(routera). Wszystko zatwierdzasz, poczym na chwile rozłączy ci internet. Jeżeli nie bedziesz miał internetu daj spowrotem na autamtyczne.

2)Właściwe przekierowanie portu: Wchodzisz w konifguracje router(wpisując jego ip w przeglądarce), teraz podajesz login i hasło(zazwyczaj nieskonfigurowane routery mają passy: admin admin) i teraz zalez od oprogramowania routera. Jeżeli na stronie która ci się pokazała masz Virtual Circuit: PV0 albo inną cyfre, to znajdz na której masz połączenie z internetem(zmieniaj aż poniżej bedzie pisało connect). Potem wchodzisz w zakładkę: "Advanced Setup" i tam wybierasz "NAT" teraz wybiersz wcześniej sprawdzony Virtual Circuit (najczesciej PV0) i klikasz na łącze "Virtual Server". UWAGA! W zależności od routera droga do tego miejsca może być różna! Ja podaję konifguracje swojego routera(TP-Link). Ukaże ci się prawdopodobnie tableka i/lub formulaż do dodawania nowych zasad. "Local IP Address" wpisujesz swoje nowe ip(192.168.1.201), port 25565, porotokół wystarczy TCP ale możesz dać ALL i klikasz "save". Restartujesz router i juz powinien działać ci serwer bez hamachi jeżeli router ma własne zewnętrzne IP.

A w konfiguracji serwera(server.properties) w pole IP zostawiamy puste, tak zeby mozna było się łączyć z tobą z każdego twojego ip(prawdopodobnie masz 3-4(127.0.0.1, wewnętrzne, zewnętrzne i z hmachi jak masz)

Edytowane przez Rutr