Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Szaman

shanell

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widząc powstające tutaj tut'y można się niekiedy złapać za głowę... Postanowiłem napisać skromny tutorial dotyczący build'u szamana Healera jak i Dragona. Jeżeli zrobię jakiś błąd proszę o wyrozumiałość i poprawienie mnie w komentarzach, na 100% poprawię. To zaczynamy!

Punkty Statusu:

Zazwyczaj to one sprawiają nam największe problemy. Ja proponuję porozkładać to tak:

Inteligencja:Witalność w stosunku 2:1 aż do wymaksowania Inteligencji. (jest to 90 lub 125pkt zależnie od serwera)

Następnie Witalność:Zręczność także 2:1 aż wymaksujemy Witalność (potem wyjaśnię dlaczego tak)*

Po Witalności dajemy Zręczność:Siła 2:1 aż do końca punktów statusu (zazwyczaj na 90 lub 120lvl'u nie możemy otrzymać ich więcej)

*Uważam, że deff jak i PŻ przydają się do expa, a co więcej dodając 1pkt w zręczność poprawiamy sobie celność, ilość uników oraz (i tu dla niektórych niespodzianka) zwiększamy DMG naszych skilli!!

Teraz przejdźmy do Skilli:

Szaman Dragon:

-Pomoc Smoka

-Błogosławieństwo

-Smoczy skowyt

-Strzelający Smok

-Talizman

-Odbicie

Uważam, że build szamana dragona pod pvp jak i pod pvm nie różni się, więc nie bd 2x pisać tego samego :)

Szaman Healer:

-Przywołania Błyskawicy

-Leczenie

-Zwinność

-Błyskawiczny Rzut

-Szpon Błyskawicy

-Zwiększenie Ataku

Było to rozdanie pod PvM, teraz PvP.

-Błyskawiczny Rzut

-Leczenie

-Zwinność

-Przywołanie Błyskawicy

-Szpon Błyskawicy

-Zwiększenie Ataku

Niektórzy się bd pytać "Dlaczego przywołanie jest przed szponem, jeżeli szpon jest szybszy?" moja odpowiedź jest prosta, wbijając przywołanie na M/G/P otrzymujemy bonus do Omdlenia, który jest najlepszym "asem w rękawie" Szamana Healera :) Dlaczego? Ponieważ może trwać nawet do 120sek!

eQ:

Nie ma tutaj jakiejś wielkiej filozofii, każdy wie że trzeba ładować w ABS, ale u szamana również sprawdza się dodawanie w wachlarzu i tarczy Inteligencji oraz Ludzi! Co do Biżuterii, ubieramy kolczyki z nieb. łez dające 14Inteligencji, naszyjnik perłowy +4 inteligencji branzoletka jak nam wygodnie, gdy są przetopy także je wkładamy do biżuterii, zyskujemy dzięki temu ok. +6 inteligencji :)

Tutorial pisałem sam troszkę na szybko :|

Tutorial by Kira!! All rights reserved!!

PS: Kira to mój 2 nick. Tutorial możecie spotkać na różnych forach Privów Metin2.

Live life to the fullest, because tomorrow may not be

<3

kiraq.png

player.png

Sygnaturki by Kira/Shanell

Opublikowano

Ładny tut ale u szamana smoka lepiej ze skillami dawac:

PL:

- Skowyt

- Pomoc

- Strzelak

- Blogo

Privy:

- Pomoc

- Błogo

- Skowyt/strzelak

- Strzelak/skowyt

;) Zapomniales o skowycie dla szamana smoka :)

Opublikowano

super poradnik wszystko ładnie opisane ;) ale jak następnym razem bedziesz kopiował mój poradnik to weź coś więcej bo tu nie ma nic napisane ;) troszke przerobiłeś. naprawde ogrom informacji dzięki tobie wiem, że szaman ma buffy ;) wspaniale ale na następny raz naucz się lepiej plagiatować ;p pozdrawiam ;)

Combat 18.

Opublikowano

Panie Barnej wypchaj się :) Tutek jest MÓJ!! Tylko i wyłącznie!! Nikogo nie plagiatowałem dzieciaczku! Ten tut powstał rok temu na forum serwera AlamuT, następnie pisałem go na Longju.pl, PherxonMT2,iMT2,yt2Game (by AnachY), OrientalMT2 i jeszcze kilku których nazw nie pamiętam... Zawsze pod nickiem Nalaos, Kira, Ichi... Więc bez takich mi tu :) Jeżeli ten tutak znalazł się gdzieś indziej to znaczy, że ty splagiatowałeś mnie i teraz udajesz pro elo gostka, co chce sobie wszystko przypisać :) i btw. mam świadków, że to mój tut, pytaj się Gamus'a, Wrednej, Sensuala, NISMO, AntyK00zak :) Te osoby były razem ze mną na AlamuT i wiedzą, że ja go tworzyłem :) Żaden dzieciak nie bd mi mówić, że plagiatuje!

Dziękuję za - :) Jakieś pytania to piszcie w komentarzach...

<3

kiraq.png

player.png

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Leci Minus za temat.

Chociaż jeden streszczony i porządny, na MPC jest setki podobnych nie wypałów ale widzę że mamy wyjątek. ;)

sygnaonze.png

Zbieram Plusy.

Opublikowano

Dziękuję, za dobre słowo :) Aż się serce cieszy, jak się takie rzeczy czyta :)

<3

kiraq.png

player.png

Opublikowano

Fajnie opisany poradnik, chyba zacznę grać szamanem :]

@EDIT

Bardziej polecanie Szamana Smoka Czy Leczenie, bo nie wiem, którym powinienem zagrać by być dobry i w pvp i w expie :]

cooltext564906570.png

Jestem Optymistą !

beznazwytf.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gram szamanem od 2006/2007r. Zaczęło się od US, następnie był PL. na US miałem Szamankę Dragon 85 oraz Heal 79, na PL na Fenku 69 bodajże, ukradziona... Potem przeniosłem się na privy jakoś 2 lata temu :P Nie mówię, że byłem najlepszym szamanem, ale zazwyczaj byłem w tej grupie ludzi "Pro bez IS" :D To chyba przez to, że jestem strasznym leniem i po 2min zmiany bonów mam dość, ale mniejsza xD

<3

kiraq.png

player.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na starej wersji IP.B Wyglądało na bardziej obszerne, że się tak wyrażę :D Ale dziękuję za dobre słowo :)

<3

kiraq.png

player.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...