Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Gra nie odczytuje tekstury zapisywanej w gr2 3d max, a czasem i modelu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Już wiele razy ten wątek był poruszany, jednak nikt mi nie udzielił odpowiedzi dlaczego mam taki, a nie inny problem. Mianowicie gra nie odczytuje pliku tekstury mimo, iż ma dobrą ścieżkę oraz jest spakowana. Jeśli wrzucę folder z teksturę na dysk d, tak żeby lokalizacja jej odpowiadała to wtedy widać. Niestety u niektórych osób nie. Dlatego zadaję też pytanie:

Jak nadać modelowi teksturę w lokalizacji *?, czyli w lokalizacji gdzie jest model. Zadaję to pytanie, bo widziałem w pliku season1 u npc, że ich tekstury to nie D:/itd. tylko po prostu nazwa tekstury. Tak bym wrzucił gr2 i teksturę do rozpakowanego folderu i by powinno czytać i jedno i drugie.

W temacie proszę nie zadawać debilnych pytań typu:

Masz w index wpis dotyczący pliku?

Masz w item_list podaną dobrą ścieżkę?

Masz dobrze spakowane?

Lista tematów, w którym poruszyłem problem:

To jest ukryta treść, proszę

Głównie chodzi mi o wyjaśnienie jak nadać lokalizację tekstury bez literki na początku. Z góry dziękuję i pozdrawiam Pawemol.

Opublikowano (edytowane)

a moze jak bys zmienil sciezke do pliku z

D:\ymir work\item\weapon

na

\ymir work\item\weapon

moze by to cos pomoglo...

jak cos pomoze to napisz :P

@ jesli chodzi o twojego klienta to zebym mogl cos pokombinowac bym musial wrzucic all itemy na mojego serwa i probowac

Edytowane przez Dzemixx9

zbieram +++++

Opublikowano

Próbowałem i to nic nie daje. Jedynym rozwiązaniem jest wrzucenie gr2 do np. icon i nadać mu ścieżke do tekstury *, czyli będzie czytało z tego folderu co jest gr2 bez względu na lokalizacje klienta.

Opublikowano

No właśnie to jest nierealne, gdyżtego co teraz mam jest tak odpicowany, że go nie porzucę. A jak zrobię nowego to bronie itd. muszą chyba być co nie? A to będzie to samo, zobaczysz ... mam może ich za dużo. Poza tym na pewno da się zrobić lokalizację tekstury z * co udowadnia mój ss:

problem2u.png

Opublikowano

Mi się wydaje, że ty widzisz ponieważ sam te pliki dodałeś zapisałeś je pod Partycje D a jak ktoś nie ma to nie zadziała... Ja wrzuciłem pliki i widziałem potem ruszyłem 1 plik i już nie widzę. Proponuje wyrzucić bronie nie używane i dodać nowe wtedy błąd sam powinien się rozwiązać ;) Sam tak miałem

Opublikowano

Hmm czytałem twoje inne tematy w sieci i wynika z tego, że dużo ludzi widzi tekstury a inni nie ... Wynika to z tego, że :

- Nie mają partycji D

- Nie mają Pen Drive

- Nie wiedzą gdzie dać pliki i co z nimi konkretnie zrobić.

Spróbuj dodać nowe bronie tak jak inne które już wcześniej dodawałeś do gry i przetestuj bo jeżeli ponad 60% ludzi widzi pliki to reszta nie umie po prostu tego zrobić a ty się stresujesz :)

Opublikowano

No ale ja dodaje tak jak kiedyś dodawałem tzn zapisuje do pliku tak samo. Co proponujesz zrobić, to zaczęło się jak pobrałem broń mistycznąi miecz orków. Wtedy nie było widać tekstur i zaczęła się przygoda ..

Opublikowano

Jeżeli Mistyczna i Miecz Orków popsuły całą zabawę to proponuje je usunąć i wykonać lub poszukać innych tekstur albo użyć tych które masz ale są nie używane. Jeżeli masz jeszcze tego clienta przez robieniem reszty to dodaj pierw Tekstury i zobacz czy będzie widać jeżeli nie to będzie trzeba po prostu zrobić zamienniki. Jeżeli po zrobieniu od nowa i dodaniu tylko tekstur i reszty systemu ulepszen do tego będzie tak samo to już nie rozkminiam ;/

Opublikowano

Bardzo dziwna sprawa. Ale tutaj nie chodzi o to, że trzeba mieć dysk d tylko. Żeby było je widać trzeba mieć modele i tekstury na tym dysku, a mimo, że są spakowane w item to broni nie widać w grze :( Żal mi tego. Teraz jestem trochę w kłopotach, bo nie myślałem, że jak ludzie wrzucą na dysk d to i tak tekstury ni będzie widać. O ja jebie! A właśnie, sytuacja zaczęła się jak chciałem wgrać miecz fiary. Nie było go widać, potem mistyczny, miecz orków itd.

Opublikowano (edytowane)

ja bym probowal calego klienta od nowa robic w sensie zrobi bys czystego klienta 2011 wrzucil bys all tekstury i modele broni do item i sprobowal bys recznie zrobic item list i nowe wpisy do locale moze tu zostal jakis popelniony blad i dlatego sie wszystko teraz pier...

@ po co w kliencie jest plik index.php to chyba ze strony glównej Oo ;p

@ chcialem pogrzebac w locale_pl ale niestety nie moge rozpakowac Oo masz zabezpieczone czyms pliki przed depakerem ?

Edytowane przez Dzemixx9

zbieram +++++

Opublikowano

No przez przypadek go spakowałem, nie zauważyłem jak w stronce zmieniałem pare rzeczy :D

ja bym probowal calego klienta od nowa robic w sensie zrobi bys czystego klienta 2011 wrzucil bys all tekstury i modele broni do item i sprobowal bys recznie zrobic item list i nowe wpisy do locale moze tu zostal jakis popelniony blad i dlatego sie wszystko teraz pier...

200 broni będę dodawać od początku. Poza tym próbowałem na czystym dodać jedną broń i to samo :( Żal.

Opublikowano

Hmm to jeżeli wrzucenie tej broni od nowa i tylko tej coś psuje to trzeba będzie obejść ją i zobaczyć czy z innymi tak jest jeżeli tak to do grania bd Wymagana Partycja D lub Pen Drive ... inaczej ja nie widzę ponieważ z tego co mówisz tylko to psuje ;/. Tak jak mówiłem jak masz Clienta przed robieniem nowego apdejta :D Zmień zapis i sprawdź jeżeli dalej teksturki będą zwalone i nie będzie widać to bez tego trzeba zrobić. Jak masz 200 broni to zawsze te 4-5 można zamienić :)

Opublikowano

Zrobiłem tak, że modele wrzuciłem do lokalizacji x w kliencie. A tekstury teraz będzie trzeba wrzucić na dysk d. Tylko folder tekstury, tak, że nie będzie większych komplikacji :D Może to wypali.