Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak podłączyć kontroler PS3 do pc?

HeXo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema dziś wam pokażę jak podpiąć joystick do Pc .

A więc zaczynamy !

(Skan nie potrzebny : Strona zaufana producenta . Jeśli ktoś jest miły wrzuci skan . Bo mi net zamula . )

1.Należy zacząć od sterowników, które w najnowszych wersjach dostaniemy w tych oto miejscach -> wersja 64-bitowa | wersja 32-bitowa. Alternatywnie dostaniemy je na stronie twórców, którą znajdziecie w tym oto miejscu. Link po niżej :

64BIT

http://www.xinputer.com/download/MotioninJoy_060001_amd64_signed.zip

32Bity

http://www.xinputer.com/download/MotioninJoy_060001_x86_signed.zip

2.Podłączamy naszego pada za pomocą USB do komputera

Jeśli nie robiliście tego nigdy wcześniej, wyświetli się informacja, która powiadomi Was, że podstawowe sterowniki z systemu Windows zostały zainstalowane. Może Wam to dać mylne przeświadczenie jakoby kontroler już działał, bo niestety tak nie jest. Należy wykonać ten krok mimo wszystko.

113.jpg

3.Instalujemy sterowniki MotioninJoy

Należy uruchomić plik .exe znajdujący się w archiwum .zip, a sterownik zostanie zainstalowany w domyślnym katalogu. Po instalacji zostaniecie zapytani czy chcecie stworzyć skrót na pulpicie, a następnie czy uruchomić program DS3 Tool.

Podczas instalacji wyświetli się poniższe okienko:

210.jpg

Jak się pewnie domyślacie, należy "zaufać" (trust) owemu oprogramowaniu, aby sterowniki działały poprawnie.

4.Uruchamiamy DS3 Tool

Niestety, sterownik USB nie jest zawarty w nowszych paczkach MotioninJoy'a. Oznacza to, że będziemy potrzebowali połączenia z Internetem, aby program pobrał to oprogramowanie podczas instalacji sterowników USB. Istnieje jednak możliwość uruchomienia DS3 Tool lokalnie, do czego wrócę później.

Po włączeniu programu ujrzymy takie oto okno "Menadżera sterowników", w którym śmiało i bez stresu, jeśli tylko się pojawi, możecie zignorować punkt numer 3:

39.jpg

Klikamy w przycisk "Load" po czym nastąpi instalacja urządzenia:

49.jpg

W tym momencie światełka na twoim padzie powinny już przestać mruga,ć co jest dobrym objawem który pozwala nam wnioskować, że wszystko działa jak należy. Podstawowe funkcje kontrolera, takie jak krzyżak oraz przyciski geometryczne (krzyżyk, trójkąt, kółko, kwadrat) powinny być już sprawne, jednak wibracje oraz analogi nie będą odpowiadały na nasze usilne prośby:

56.jpg

64.jpg

5.Uruchamiamy funkcje DualShock oraz analogowe gałki

Aby uruchomić nasz kontroler z pełnym potencjałem sił należy uruchomić pewien skrypt w programie. Należy wyjść z programu i uruchomić go ponownie. Jeśli tego nie zrobicie, program nie wykryje naszego kontrolera w poprawny sposób. Po ponownym uruchomieniu programy ujrzymy okno wyglądające w ten sposób:

74.jpg

Twój kontroler powinien być wyświetlony zaraz pod napisem “Connected game controller(s)”. Jeśli nie jest, spróbuj wrócić do menadżera urządzeń i załadować sterowniki ponownie bądź też zrestartuj DS3 Tools. W tym momencie wystarczy już tylko zaznaczyć opcje "Analog Gamepad 2" i kliknąć w przycisk "enable", a otrzymacie pełen dostęp do wszystkich funkcji kontrolera, które można sprawdzić w ustawieniach kontrolerów.

81.jpg

To na wszystko !

Liczę na Plusy !

1323717436-U247153.gif

Opublikowano

Kopiuj, wklej - przynajmniej źródło dopisz :

http://www.ps3site.pl/poradnik-ps3site-jak-podlaczyc-kontroler-ps3-do-komputera-klasy-pc/67272

Korzystam od dłuższego czasu, all działa :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kontroler działa (w testowaniu wszystko działa) tylko nie mogę urzywać go w grach (testowałem na minecraft'cie) próbowałem zmieniać w ustawieniach ale nic nie działa . Jeśli masz listę gier w których to działa albo sposób na przypisanie to chciałbym wiedzieć .

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Z racji tej, że poradnik jest estetyczny, oraz sporawy, zostawiam go.

Wystarczy w google wpisać nazwe programu oraz ilość bitów, a link wam znajdzie.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Jako ciekawostkę dodam, że w jakimś NFS na PC reagował mi czujnik ruchu i intensywność naciśnięcia górnych drugich tiggerów - normalnie miałem skręcanie w zależności od stopnia przechylenia pada i prędkość od wciśnięcia tiggera ;)

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Niedziala wam bo musicie miec xpadder zeby przypisac sobie klawisze. Ta metoda jest do dupy bo akcelelator ruchu wspolpracuje z prawym stickiem i jak ruszamy padem to tak jakby rusza sie stick. Lepiej sciagnac z oficjalnej strony sony sterowniki specjalnie zrobione do ds3. Jak ktos by chcial sprobowac metody ktora ja opisalem to wrazie problemow pisac na pw z checia pomoge. :)

Opublikowano

wszystko działa od kilku lat cały czas dobrze, program jaki wymienił @UP praktycznie nie jest już wcale potrzebny o ile myśli się o grach z lat 2009-XXXX, sam używałem JoyToKey ale tylko w przypadku emulatorów PSX, PS2, N64 itp...

jeśli gra nie wykrywa domyślnie w grze pada PS3, wystarczy w programie w opcjach pada zmienić go na pada od Xbox'a i w mig system będzie rozpoznawał naszego DS3 jaki manetkę od Microsoftu, mało gier ma możliwość grania padem od Sony z wiadomych względów, dlatego też istnieje opcja o której pisałem :)

819531478353821175209.gif

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

siema wszystkim :) jestem tu nowy i mam problem z DS3 Tool, chodził mi, wszystko pięknie i zajebiscie. Teraz jak właczam program(tzn klikam na ikonke DS3) to wyswietla mi sie komunikat program przestał działać... wtf? czytałem już troche na ten temat, ale dalej nie mogę dojść do ładu i składu... Mam win 8(do dupy) i nie moge nigdzie znaleźć takiego problemu jak ja. Widziałem że na win 7 pewna osoba wchodziła w dziennik zdarzeń. Ja więc też tam wszedłem i pokazało mi sie cos takiego:

Pakiet błędów -1323218867, typ 5
Nazwa zdarzenia: CLR20r3
Odpowiedź: Niedostępny
Identyfikator pliku Cab: 0

Sygnatura problemu:
P1: ds3_tool.exe
P2: 0.6.0.3
P3: 4fade72a
P4: DS3_Tool
P5: 0.6.0.3
P6: 4fade72a
P7: 34
P8: c1
P9: System.TypeInitialization
P10:

Dołączone pliki:
C:\Users\kondz_000\AppData\Local\Temp\WERDC8C.tmp.WERInternalMetadata.xml

Te pliki mogą być dostępne tutaj:
C:\Users\kondz_000\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\AppCrash_ds3_tool.exe_505ef631e3da81cd9ee1121c97ae5461dfde3734_6e5be084

Symbol analizy:
Ponowne sprawdzanie rozwiązania: 0
Identyfikator raportu: b2ff8e3b-f5d0-11e2-beaa-30f9edd29fd4
Stan raportu: 0
Skrócony pakiet: b7c2089572ed94ba1742a91f98ecae60

Wchodze w te foldery i mam pliki ktorych nie moge właczyć bo brak jakiegos programu... ktoś mi pomoże?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...