Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Seria bugów...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Informacje jakie udało mi się zebrać na tym forum i e*pvp, po wprowadzeniu miłych dodatków i gadżetów na serwer, jakieś pół roku temu powstała seria bugów, których nie mogę rozgryźć.

1. Po zniszczeniu metina w DT na parterze nic się nie dzieje, nie przenosi na wyższe piętro

2. Kamień Duchowy nie ma ograniczenia czasowego jak KU (można go czytać bez przerwy 24godz)

3. Ziny i moby z red lasu (agresory) atakują nim zdążą dobiec do gracza

4. Podpalenie u szamanów działa tylko wtedy, jeśli lider PT ustawi takiemu szamanowi rolę blokującego.

5. pliki quest nie potrafią odczytać zmiennych globalnych zadeklarowanych w pliku locale_big5.lua

Najbardziej zależy mi, żeby rozwiązać problemy nr: 1, 2 i 5*

ad 5 - Przykład: w pliku quest odpowiadającym za założenie gildii była linijka:

To jest ukryta treść, proszę

Założyć gildii się nie dało u strażnika, wcześniej się dało z taką frazą w queście.

Teraz quest wygląda tak:

i gildię znów da się zakładać.

Podobne modyfikacje musiałem zrobić, żeby serwer działał u dozorcy, strażnika DT i we wszystkich questach, gdzie NPC był definiowany za pomocą zmiennych z locale_big5.lua.

Podsumowując, z niewiadomych przyczyn wszystko się sypło z dnia na dzień i nie wiem o co chodzi, myślałem, że trzeba zmienić prawa dostępu katalogom, do który skrypty się odwołują, no więc dałem

CHMOD 777 wszystkim katalogom i plikom, które znajdowały się w folderze "quest" i problem pozostał.

59649524317135950350.png

Mentor
Opublikowano

Informacje jakie udało mi się zebrać na tym forum i e*pvp, po wprowadzeniu miłych dodatków i gadżetów na serwer, jakieś pół roku temu powstała seria bugów, których nie mogę rozgryźć.

1. Po zniszczeniu metina w DT na parterze nic się nie dzieje, nie przenosi na wyższe piętro

2. Kamień Duchowy nie ma ograniczenia czasowego jak KU (można go czytać bez przerwy 24godz)

3. Ziny i moby z red lasu (agresory) atakują nim zdążą dobiec do gracza

4. Podpalenie u szamanów działa tylko wtedy, jeśli lider PT ustawi takiemu szamanowi rolę blokującego.

5. pliki quest nie potrafią odczytać zmiennych globalnych zadeklarowanych w pliku locale_big5.lua

Najbardziej zależy mi, żeby rozwiązać problemy nr: 1, 2 i 5*

ad 5 - Przykład: w pliku quest odpowiadającym za założenie gildii była linijka:

Założyć gildii się nie dało u strażnika, wcześniej się dało z taką frazą w queście.

Teraz quest wygląda tak:

i gildię znów da się zakładać.

Podobne modyfikacje musiałem zrobić, żeby serwer działał u dozorcy, strażnika DT i we wszystkich questach, gdzie NPC był definiowany za pomocą zmiennych z locale_big5.lua.

Podsumowując, z niewiadomych przyczyn wszystko się sypło z dnia na dzień i nie wiem o co chodzi, myślałem, że trzeba zmienić prawa dostępu katalogom, do który skrypty się odwołują, no więc dałem

CHMOD 777 wszystkim katalogom i plikom, które znajdowały się w folderze "quest" i problem pozostał.

1. Zjebałes DT wgraj nowego quest'a orginalnego :) Jesli nie działa to wejdz w .../share/data/dungeon i powiedz jakie masz pliki tam .txt

3. Wejdz w mob_proto i usuń przy ich ID berserk ...

A co do reszty to nie wiem wgraj sobie cały nowy folder quest object tak samo z innych plików

Opublikowano

1. Zjebałes DT wgraj nowego quest'a orginalnego :) Jesli nie działa to wejdz w .../share/data/dungeon i powiedz jakie masz pliki tam .txt

3. Wejdz w mob_proto i usuń przy ich ID berserk ...

A co do reszty to nie wiem wgraj sobie cały nowy folder quest object tak samo z innych plików

Tyle, że quest nie ma błędów, bo jedyna zmiana jaka w nim była przeprowadzona to dodanie notatki, kto jakiego bossa ubił.

I DT normalnie działało, po prostu któregoś dnia, kiedy odpalałem serwer tak się zjebało.

59649524317135950350.png

Opublikowano (edytowane)

Samo sie nigdy nic nie jebie ^^ - zasada ironi losu nr 0 xD

moze zle id metka ? jak pewnie wiesz sa 2 metki twardosci 1 odpowiada za metki typowe np na pustyni a 2 za samo dt sadze zle pomyliles id jak cos robiles z dt :)

Edytowane przez BlondynX
QmxvbmR5blhfX19ldW5lX19fNTI0X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19ub25lLnBuZ19fXzhfX19ub25lX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

Dobra, problem z DT rozwiązałem, moby w grocie też "odbugowane" pozostały problemy nr 2 i nr 4.

Chciałbym na wstępie dodać, że próba usunięcia bugu z podpaleniem za pomocą wgrania skill_proto na serwer naszego mistrza, Bambuska nie pomogła, a ten temat

wałkowałem 6 miesięcy na okrągło na różnych forach o podobnej tematyce jak mpc.

59649524317135950350.png