Badar Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Witam Szanowną Administrację jak i Userów mpc forum =) .! Zapewne wielu z Was nie mogło zrozumieć różnych komunikatów naszego kochanego unixa .. Dręczyło Was to, denerwowaliście się etc . Teraz już koniec tej męki ! =) W tym oto tutorialu pokażę Wam jak spolonizować FreeBSD by osiągnąć następujące korzyści : PL znaki PL opisy programów PL komunikaty systemowe łatwiejsza weryfikacja błedów Wstęp - Czyli od czego musimy zacząć =) . 1) -- Logujemy się po przez SSH (Secure Shell) do naszego unixa . 2) -- Wpisujemy następującą komendę : ee /etc/rc.conf 3) -- W pliku rc.conf dopisujemy następujące linijki jedna pod drugą : font8x16="iso02-8x16" font8x14="iso02-8x14" font8x8="iso02-8x8" keymap="pl_PL.ISO8859-2" 4) -- zapisujemy plik rc.conf W ten sposób kończymy nasz wstęp i przechodzimy do rozwinięcia =) . Rozwinięcie -- Czyli co robić dalej aby osiągnąć nasz zamierzony cel, jakim jest polonizacja systemu unixowego =). 1) -- Edytujemy plik login.conf po przez następującą komendę : ee /etc/login.conf 2) -- Dopisujemy tam następujące linijki jedna pod drugą : pl:Polskie krzaki i nie tylko:\ :charset=ISO-8859-2:\ :lang=pl_PL.ISO8859-2:\ :tc=default: 3) -- zapisujemy plik i wychodzimy W ten sposób przebrnęliśmy przez rozwinięcie, pora już na dodawanie konta usera/ów Dodawanie usera/ów -- Czyli jak nasz root i nie tylko może skorzystać z tego pięknego przywileju =) to już zakończenie =). 1) -- Jeśli konto usera jest już założone, należy wpisać następującą komendę : pw usermod root(lub inny login) -L default legenda : loginname -- nazwa usera , login_class -- to właśnie klasa PL, którą zdefiniowaliśmy wcześniej 2) -- Przy zakładaniu kolejnych kont można wyedytować następujący plik by dopisać w nim odpowiednie linijki : cat /etc/profile 3) -- Następujące linijki dodajemy w otwartym pliku jedna pod drugą : LANG=pl_PL.ISO_8859-2; export LANG MM_CHARSET=ISO8859-2; export MM_CHARSET LC_ALL=pl_PL.ISO8859-2; export LC_ALL 4) -- Gdy jesteśmy pewni, iż wszyscy nasi userzy korzystają z kodowania latin-2, możemy wyedytować następujący plik tą oto komendą : cat /etc/ttys 5) -- Gdy jesteśmy pewni, dopisujemy następujące linijki jedna pod drugą : ttyv0 "/usr/libexec/getty Pc" cons25l2 on secure # Virtual terminals ttyv1 "/usr/libexec/getty Pc" cons25l2 on secure ttyv2 "/usr/libexec/getty Pc" cons25l2 on secure ttyv3 "/usr/libexec/getty Pc" cons25l2 on secure To na tyle, mam nadzieję, iż polonizacja FreeBSD ułatwi wam pracę z tym pięknym uinixem =) . Pozdrawiam Was gorąco, Wasz Badarek =). Odnośnik do komentarza
NlSMO Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Hah, Badar, znam źródło Twej Wiedzy :P Lepiej będzie pracować na polskim systemie. + Odnośnik do komentarza
sherer Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 http://www.bsdguru.org/node/46 Tylko tego 3 nie było :P Regulamin sygnatur Odnośnik do komentarza
Badar Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Hah, Badar, znam źródło Twej Wiedzy :P Lepiej będzie pracować na polskim systemie. + Jej źródło to chęć nauki + książki, które kupiłem, jak i wgl wiedza =). http://www.bsdguru.org/node/46 Tylko tego 3 nie było :P Bo pisał to jakiś tępy idiota, ja wszystko wyczytałem w książce o FreeBSD za którą mało zapłaciłem ;d . A jeśli Ty shererku nie chcesz się już ode mnie uczyć, to wypiżdzaj do tych swoich tutkuf z neta ! :< Odnośnik do komentarza
sherer Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Jej źródło to chęć nauki + książki, które kupiłem, jak i wgl wiedza =). Bo pisał to jakiś tępy idiota, ja wszystko wyczytałem w książce o FreeBSD za którą mało zapłaciłem ;d . A jeśli Ty shererku nie chcesz się już ode mnie uczyć, to wypiżdzaj do tych swoich tutkuf z neta ! :< Haha badarek, nawet nie masz czasu zacząć :P Zresztą to chyba jest z tej samej książki. Regulamin sygnatur Odnośnik do komentarza
Badar Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Haha badarek, nawet nie masz czasu zacząć :P Zresztą to chyba jest z tej samej książki. Dam Ci potem link na allegro do tej książki, której używam . Znajdę czas ; p Odnośnik do komentarza
adriank™. Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Wyprzedziłeś mnie z tym tutkiem, taki mial byc moj następny No ale nic, plusik leci i musze dodać parę tutów jeszcze przed Tobą =) Odnośnik do komentarza
Badar Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Wyprzedziłeś mnie z tym tutkiem, taki mial byc moj następny No ale nic, plusik leci i musze dodać parę tutów jeszcze przed Tobą =) Powodzenia Adrianku ;d . Btw dogadamy się na gg kto co dodaje @Topic -- Refresh Odnośnik do komentarza
Alioz Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 super opisane takie tuty palce lizac xDDDD Może kiedyś :D robię privka na razie Odnośnik do komentarza
,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Fajnie, że polskie znaki są, bo nie lubię pisać: Serwer zostal uruchomiony, zostal wylaczony, itp ;] Daje +! Odnośnik do komentarza
Badar Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 @Ref Odnośnik do komentarza
Pon.Lok Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 eh mi to nie dział ;/ Nieregulaminowa sygnatura Odnośnik do komentarza
Badar Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 eh mi to nie dział ;/ Co dokładnie Ci nie działa ? Rozwiń swój problem, w którym momencie błąd etc. Odnośnik do komentarza
Pon.Lok Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 tzn wszystko wpisałem itp potem reboot i ciągle muszę wpisywać fsck -y lub samo fsck mogę tak wpisywać 1h i nic nie pomaga to wpisywanie fsck pojawiła się po rebocie czyli po dodaniu tego spol. Nieregulaminowa sygnatura Odnośnik do komentarza
Badar Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 tzn wszystko wpisałem itp potem reboot i ciągle muszę wpisywać fsck -y lub samo fsck mogę tak wpisywać 1h i nic nie pomaga to wpisywanie fsck pojawiła się po rebocie czyli po dodaniu tego spol. dopisz se fsck_y_enable="YES" do /etc/rc.conf czy jakoś tak szła ta cmd @Topic refresh Odnośnik do komentarza
Pon.Lok Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 up wgl tego nie mogę wpisać bo jak ? jak mam: Enter full pathname of shell or RETURN for /bin/sh/: Nieregulaminowa sygnatura Odnośnik do komentarza
adriank™. Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 up wgl tego nie mogę wpisać bo jak ? jak mam: Enter full pathname of shell or RETURN for /bin/sh/: Zjebałeś coś pewnie w rc.conf. http://www.mpcforum.pl/topic/417645-tutzepsulem-cos-w-etcrcconf-jak-podniesc-system/ Odnośnik do komentarza
Pon.Lok Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Adriank lofciam Cie !!!!!!!!!!!!! Dziękuje Ci. @Topic czy sysinstall też miał być po Polsku ? Czy np jak pisze Starting ssh to ma pisać np startuje ssh ? Nieregulaminowa sygnatura Odnośnik do komentarza
adriank™. Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Adriank lofciam Cie !!!!!!!!!!!!! Dziękuje Ci. @Topic czy sysinstall też miał być po Polsku ? Czy np jak pisze Starting ssh to ma pisać np startuje ssh ? Spoko dzięki za plusy i fajnie, że mogłem komuś pomóc =) Odnośnik do komentarza
Badar Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 @Refresh ; p Odnośnik do komentarza
rak222 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Ok ok przyda się :] Ale nie f5 tego tuta bo tylko nabijasz posty :[ Odnośnik do komentarza
Badar Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Ok ok przyda się :] Ale nie f5 tego tuta bo tylko nabijasz posty :[ Nie nabijam postów ;f . Chciałem, aby nie zaginął ; ))). Ok ok przyda się :] Ale nie f5 tego tuta bo tylko nabijasz posty :[ Nie nabijam postów ;f . Chciałem, aby nie zaginął ; ))). Odnośnik do komentarza
Xyli Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Mi nie poszło z tym w punkcie 3, podpunkcie 5 z ttys dopisywaniem. Ja zamieniłem każde cons25 na cons25l2 i dopiero poszło. Ale reszta jest ok Ręka do góry Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a. Odnośnik do komentarza
Nigahiga Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Polonizacja BSD, o większej głupocie nie słyszałem, "Dla łatwiejszego rozumowania błędów " hee..? Jak ktoś tego nie umie to zacznijmy od tego, że nie zainstaluj BSD. Odnośnik do komentarza
Kaczolot16 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Spoko ; d Naperwno się przyda ; p Lajczek Baadar Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.