Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nowy serwer!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się z pytaniem do szpeców serwerowych, otóż chcę postawić mego pierwszego dedyka, i potrzebuje paru informacji na temat bezpieczeństwa. Wiem, że:

Muszę zmienić hasło MysQL, logowania na serwa oraz włączyć fire walla i porobić coś w plikach Config ( coś tam z local hostem jakieś linijki dodać ), ale czy to wystarczy? A jeżeli nie to proszę napisać o co chodzi?

Chcę mieć w pełni zabezpieczony serwer, przed GM modami, włamaniami i tego typu gównem;)

Pozdrawiam Bestalski, za odpowiedzi rzecz jasna plusiki polecą.

Ps. Nie wiem czy to dobry temat, jeżeli nie to proszę admina o przeniesienie :)

9uIymOb.png

Chętnie pomogę w sprawach: League of Legends, World of Warcraft.

W razie pytań PW.

Opublikowano

Więc tak zabezpieczyć 2x komendy w game dopisać w config odpowiednie linijki

Pozmieniać oczywiście passy do mysql itp.

zamienić hasło do użytkownika mt2

Najlepiej pozmieniać tabelki w mysql i tak w config w poszczególnych game plikach :)

Opublikowano

Hasło użytkownika mt2? Pozmieniać tabelki mysql i tak w config w poszczególnych game plikach? Możesz to trochę bardziej wytłumaczyć? pierwsze dwie to to o czym pisałem.

Wielkie dzięki, plus i tak leci

9uIymOb.png

W razie pytań PW.

Opublikowano (edytowane)

zmiana hasła do użytkownika mt2 : http://www.mpcforum.pl/topic/73977-tutzmiana-hasla-do-bazy-danych-i-ftp/ [nie jestem pewny czy to ]

zmiana hasła do MySQL : http://www.mpcforum.pl/topic/415649-tutzmiana-hasla-mysql/

blokowanie GM mode : http://www.mpcforum.pl/topic/231554-tut-blokowanie-gm-mode-na-serwerze/

Edytowane przez XxNeroxX

1379958827-U247153.png

Opublikowano

Wgraj quest który przy jakiejkolwiek akcji gracza typu zabicie moba, logowanie, wylogowanie etc. wyłącza GM Mode, podmień komendy, ustaw odpowiednie fw, zmień hasło do usera "mt2" i zmien w configu, pozmieniaj porty i to chyba było by na tyle.

Jeżeli chcesz aby nikt nie włamał ci się na ssh to skorzystaj z poradnika na mpc usera Vide_Cull_Fide o pozwolenia na logowanie tylko z podanych przez Ciebie ip ( Poradnik TUTAJ ), to samo robisz z MySQL.

Opublikowano

Oboje dostajecie plusy, dzięki za linki, natomiast chciałbym się cb zapytac endynem ile by mi zeszlo z wylaczeniem gm moda? i prosze nie pisz skrotami tylko po prostu, jak wspomnialem to moj pierwszy serwer.

9uIymOb.png

W razie pytań PW.

Opublikowano

A to super ok dzięki, chyba wszystko rozumiem;) W razie W będę pytał na PW all dostają plusy.

9uIymOb.png

W razie pytań PW.