Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE] Gdzie mogę kupić dedyka pod kbota?

Ziemniok96

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest ukryta treść, proszę

Opublikowano

@up haha.... wiesz co to dedyk tzn. serwer dedykowany.... to taki komputer który wykupujesz np. w jakiejś firmie... który chodzi non stop... różnica polega na tym żę serwer dedykowany posiada publiczne IP, ma serwerowy system operacyjny itd... polecam na exone.pl kupić VPS (Wirtualny Serwer Dedykowany)... będzie taniej... różnica między dedykiem na VPS jest taka że twój VPS nie istnieje fizycznie lecz istnieje już na jeden z maszyn fizycznych na których też istnieją inne VPSy...chcą kupić serwer dedykowany a nie wiedzą co to jest... nie którzy potrafią zaskakiwać.

Opublikowano

A jak mam pytanko jak by się już miało takiego dedyka to jak się robi aby on działał na wyłączonym kompie?

Łączysz się jakimś programem do pulpitów zdalnych, np. Windowsowy "Podłączanie pulpitu zdalnego" podajesz tam IP serwera, i logujesz się na konto.

Odpalasz tam co chcesz, a następnie klikasz X nieopodal prawego górnego rogu.

Dostajesz informacje, że programy nadal będą działać.

I tyle.

@Up

Nie haha, tylko jak już nabijasz posta, to byś może mu pomógł.

Opublikowano (edytowane)

Nie. System operacyjny na serwerze będzie taki jaki wybrałeś przy jego zamówieniu u firmy hostingowej. Serwer dedykowany i twój komputer nie mają ze sobą żadnego powiązania (nie wymagają ze sobą współpracy). Serwer dedykowany to odzielna maszyna fizyczna wykupiona u usługodawcy hostingowego który świadczy usługi dedykowane a serwer VPS (Wirtualny Serwer Dedykowany) to maszyna wirtualna (wirtualizacja) która została postawiona obok wielu na jednej maszynie fizycznej. Przykładowo:

Stawiasz na swoim komputerze maszynę wirtualna (np. przez darmowy Sun Virtual Box) i powiedzmy że przydzielasz tej maszynie wirtualnej 1 GB (twój PC posiada 16 GB), troszkę tam miejsca na dysku itp. Instalujesz na tej maszynie wirtualnej system operacyjny itp. Maszyna pobiera 1 GB pamięci z twojego PC a w menadżerze zadań widzisz że proces VirtualBox.exe pobiera 1 GB + pamięc aplikacji 120 MB jak pamietam.

Jak to w praktyce wygląda:

virtualbox-20090621-134417.jpg

Na zdjęciu przedstawiony Windows Vista uruchomiony za pomocą oprogramowania do wirtualizacji. System fizyczny do system z przedstawicieli Linuxa, prawdopodobnie Fedora

Ja przykładowo uruchamiałem dwie maszyny wirtualne Windows XP i Linux Ubuntu. Żadna z maszyn wirtualnych nie ma wpływu na twój fizyczny system operacyjny.

Poczytaj więcej o technologii wirtualizacji.

Przez serwer dedykowany łączysz się za pomocą w systemach Windows narzędzia Podłączenie pulpitu zdalnego.

Wiele osobom się myli serwer gry a serwer dedykowany. Serwer gry to aplikacja uruchomiona na serwerze dedykowanym (komputerze), vps, zwyklym komputerze do której docierają informacje z zewnątrz (przez odpowiednie porty itp..) która przetwarza dane i wysyła do gracza. Jedyna różnica jest w tym że serwery chodza 24 h na dobe, 8 dni w tygodniu oraz mają publiczne IP dzięki czemu mozesz się z nimi łączysz, stawiać na nich serwery gier, aplikacji internetowych itd.

Polecałbym kupno VPS ponieważ jest to rozwiązanie o wiele tańsze. Na exone.pl VPS kosztuje już od 19 zł/miesięcznie 1 GHz procesor, 512 MB ramu, 10 GB HDD, łącze 100 MB/s 100 GB transfer, 1 publiczne IP, Windows XP bez licencji (21 dni wersja próbna), możliwość kupna przez SMS.

Jeśli kupujesz serwer dedykowany zamawiasz maszynę fizyczną tzn. takie coś z plastiku, kabli. Oni to montują w swojej firmie w serwerowni, podłaczają, obsługują. Nieco droższe rozwiązanie, parę stów więcej miesięcznie nie licząc aktywacji, kupna i instalacji

Aaa..... no i kupując na exone.pl musisz podać swój poprawny PESEL (system posiada wszystkie pesele w Polsce, nie da się podać nie prawidłowego), musisz podać także poprawne dane kontaktowe (adres zamieszkania itp., w przeciwnym wypadku twoje konto zostanie zablokowane). Ja tak miałem. Przy rejestracji zrobiłem literówkę a za 2 h zablokowali mi konto :P Po co dane kontakowe? Co miesiąc będą przysłać faktury. Prawdopodobnie w innych firmach tak samo.

Edytowane przez Madry12